Skip to navigation Skip to main content
Uitzicht La Villa Stoeltjeslift

Een wintersport in de Dolomieten is wat ons betreft iets dat iedereen een keer moet hebben meegemaakt. De karakteristieke bergen met hun unieke toppen, de perfect geprepareerde pistes, de vele fijne skihutten, het eten… Er zijn genoeg redenen voor een wintersport in de Dolomieten! Maar welke skigebieden mag je echt niet overslaan? En wat zijn de beste berghutten? In dit artikel vind je alles over een wintersport in deze prachtige Italiaanse bergregio!

Wintersport in de Dolomieten

Skiën te midden van een van de mooiste bergketens van Europa en misschien zelfs wel ter wereld? Er zijn maar weinig plekken die een wintersport in de Dolomieten kunnen overtreffen. De puntige rotsen die overal anders zijn, zorgen keer op keer voor spectaculaire uitzichten. Deze bijzondere bergketen in het noorden van Italië is bijzonder fotogeniek! Niet voor niets staan de Dolomieten sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De keuze qua skigebieden is uitgebreid en met meer dan 1200 km aan pistes zijn er voldoende skimogelijkheden. Een skigebied kiezen is geen gemakkelijke keuze, daarom hebben wij de mooiste bestemmingen in de Dolomieten voor je op een rijtje gezet. Met onze tips weet jij welke pistes je niet mag missen, bij welke berghut je het lekkerst kunt eten en waar je tijdens je wintersport in de Dolomieten van de mooiste uitzichten kunt genieten.

Skiën in de Dolomieten: ruim 1200 km aan pistes in 15 skigebieden

Vijftien verschillende skigebieden in de Dolomieten vormen samen het skiverbond Dolomiti Superski. Met meer dan 1200 km aan pistes en 450 skiliften is dit een van de grootste skiregio’s ter wereld. De skigebieden hebben allemaal hun eigen kenmerken en karakter, maar ook één ding gemeen en dat is het schitterende uitzicht op de Dolomieten. Alle vijftien skigebieden zijn toegankelijk met dezelfde skipas, maar hebben ook allemaal een afzonderlijke skipas. De Dolomiti Superski skipas biedt de mogelijkheid om tijdens een wintersport in de Dolomieten in verschillende skigebieden te skiën.

Skigebieden Dolimiti Superski

Van Val Gardena waar je de befaamde Sellaronda kunt skiën tot het onontdekte Eisacktal, met de skipas van de Dolomiti Superski kun je tijdens je wintersport in de Dolomieten alle kanten op. De volgende skigebieden zijn aangesloten bij het skiverbond:

Skiën in de Dolomieten in Alta Badia
Skiën met de mooiste uitzichten in de Dolomieten!

Kosten 6-daagse skipas Dolomiti Superski

Benieuwd wat je betaalt voor skipas van de Dolomiti Superski? Hieronder de kosten voor een 6-daagse skipas in het hoogseizoen.

  • Hoogseizoen volwassenen: € 404,- of met 5% korting online voor € 383,-
  • Hoogseizoen junioren (geboren 2008-2015): € 282,- of met 5% korting online voor € 268,-
  • Hoogseizoen kinderen (geboren 2016-2020): € 202,- of met 5% korting online voor € 192,-

Alle prijzen en skipas bestellen ›

Skidorpen in de Dolomieten

Skidorpen in de Dolomieten zijn er in allerlei soorten en maten. Ortisei is een van de mooiste dorpjes van de bergregio en heeft een authentiek centrum met tal van winkels, restaurants en cafés. Wil je direct aan de piste overnachten in de Dolomieten, dan zijn Passo Tonale en Passo San Pellegrino goede opties. Cortina d'Ampezzo en Madonna di Campiglio laten zich het beste omschrijven als mondain. Populaire skidorpen met veel faciliteiten voor wintersporters zijn Badia, Bruneck, Brixen en Canazei. Liever in alle rust van het uitzicht op de Dolomieten genieten? Obereggen, Alleghe en Falcade zijn onontdekte bestemmingen.

San Cassiano een van de skidorpen in de Dolomieten
© Spalder Media Group
San Cassiano is een van de skidorpen in de Dolomieten

Berghutten in de Dolomieten

Een wintersport in de Dolomieten kies je ook vanwege het heerlijke eten. Gerechten die je hoe dan ook moet proeven zijn Schlutzkrapfen, Canederli (knödels) en lokaal vlees met polenta. In de Dolomieten wordt ook wijn verbouwd, uit Zuid-Tirol komen de meest heerlijke Lagrein, Gewürztraminer en Vernatsch. In de Rifufio Emilio Comici in Val Gardena kun je op een hoogte van meer dan 2000 meter dagelijks verse vis krijgen. De Oberholz-Hütte in Val di Fiemme & Obereggen is een bijzonder bouwwerk en serveert eten van het hoogste niveau. Bij de Jochtalhütte in het Eisacktal kun je misschien wel de lekkerste Kaiserschmarrn van de Dolomieten krijgen.

Berghut in Alta Badia voor een pauze

Mooiste pistes van de Dolomieten

Bestaan er lelijke pistes in de Dolomieten? Met de uitzichten op de machtige bergtoppen zit je al snel goed. Maar er zijn afdalingen die door hun historie, ligging of uitdaging nog nét wat specialer zijn. De Armentarola-afdaling bij San Cassiano begint op de top van de Lagazuoi en staat garant voor meer dan 8 kilometer genieten. Wie houdt van uitdaging moet zich wagen aan de ruim 7 km lange Olimpia afdaling in het Val di Fiemme & Obereggen. Ook La Bellunese op de Marmolada, de Miramonti in Madonna di Campiglio en de Saslong boven St. Christina behoren tot de mooiste van de Dolomieten.

Lees ook: pistes met de mooiste uitzichten in Val Gardena ›

Mooiste skitochten van de Dolomieten

Wie houdt van lange skitochten maken zit helemaal goed in de Dolomieten. De bekendste skitocht is zonder twijfel de Sellaronda. Deze 40 kilometer lange route voert je rond het indrukwekkende Sellamassief en door vier verschillende dalen: Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa-Carezza. Ben je in Val Gardena, sla dan ook de Val Gardena Ronda niet over. Wie in skigebied 3 Zinnen Dolomites gaat skiën, kan zich wagen aan de Giro delle Cime. Over een afstand van 34 kilometer overbrug je maar liefst 5600 hoogtemeters. Ook de Lagazuoi ronde, Giro della Grande Guerra en Panorama Tour zijn echte aanraders.

Sellaronda een van de bekendste skitochten in de Dolomieten
© Spalder Media Group

Praktische informatie voor een wintersport in de Dolomieten

Reizen naar de Dolomieten

Wie met de auto naar de Dolomieten reist, doet dit in de meeste gevallen het snelst via de Brennerautobahn (A13). Voor de Brennerautobahn dient, naast het Oostenrijkse vignet, extra tol te worden betaald. Rijden via de Reschenpass is ook een optie. Voor een reis met het vliegtuig ben je aangewezen op het vliegveld van Innsbruck.

Taal

In Zuid-Tirol, waar het grootste gedeelte van de Dolomieten liggen, worden drie talen gesproken: Duits, Italiaans en Ladinisch (onder andere in Val Gardena en Alta Badia). Ladinisch is een eeuwenoude taal en typerend voor deze regio. Italiaans spreekt men in Bolzano, Meran en in het zuiden van de regio, in de rest van Zuid-Tirol is Duits de voertaal.

Weer & sneeuw

Met de sneeuwzekerheid zit het wel goed in de Dolomieten. Er zijn enkele zeer hooggelegen skigebieden en bij een zuidelijke stroming valt er doorgaans veel sneeuw. En anders zijn er altijd nog de talloze sneeuwkanonnen om de pistes in topconditie te houden. De zuidelijke ligging staat garant voor bovengemiddeld veel zonneschijn.

Weerbericht | Sneeuwhoogtes | Webcams | Snowalert

Accommodaties

Het aanbod van accommodaties in de Dolomieten is enorm. Van luxe berghotels direct aan de piste tot gemoedelijke vakantieboerderijen ver weg van alle drukte. Wat je wensen ook zijn, in de door jouw gekozen bestemming vind je altijd een geschikte accommodatie.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.