Skip to navigation Skip to main content
Zermatt Breuil Cervinia
© Spalder Media Group

Skiën in juli

Skiën in juli, kan dat? Absoluut! En daarvoor hoef je echt niet per se naar de andere kant van de wereld. Ook in de Alpen zijn er skigebieden waar zomerskiën mogelijk is. Dat is natuurlijk heel anders dan in de winter en het vraagt wat aanpassingen, maar leuk is het zeker. Benieuwd waar je kunt skiën in juli? Lees dan snel verder.

Skiën in juli: een unieke ervaring

Skiën in de zomer in juli? Daar waar de meeste mensen genieten van een zomervakantie op het strand, kun jij als wintersportfan ook in deze maand van het jaar op de latten staan. Wordt het een exotisch skigebied aan de andere kant van de wereld of toch een van de gletsjers in de Alpen? Zomerskiën is heel anders dan in de winter, maar absoluut een unieke ervaring. Denk jij aan skiën in juli? Doen!

Skiën in juli in exotische skigebieden

Als het bij ons zomer is, is het in landen als Australië en Nieuw-Zeeland winter. Wie wil kan met de seizoenen meereizen en bijna het hele jaar van winter genieten. Ook in Chili en Argentinië zijn de seizoenen omgedraaid. Je denkt er misschien niet meteen over na, maar in deze exotische landen kun je in onze zomer op de latten staan. Skigebieden in Argentinië uitgelicht ›

Zomerskiën in juli in Argentinië
© Unsplash, Gonzalo Kenny

Voor- en nadelen op een rijtje

Lijkt het je wat om weleens te gaan skiën in juli? Zomerskiën heeft zo z’n voordelen, maar uiteraard zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Hieronder lichten we ze uit:

Voordelen van skiën in juli

 • Je hoeft niet het hele jaar te wachten op je favoriete vakantie, maar kunt ook halverwege het jaar genieten van een week in de sneeuw.
 • Het is makkelijker om je skitechniek bij te houden als je zowel ’s winters als ’s zomers gaat skiën. Zo voelt het niet gek aan als je je ski’s aanklikt de winter daarop omdat het skiën minder lang geleden is.
 • Veel zon! Je hoeft geen winterse buien te verwachten maar een stralende, felle zomerzon.
 • Skiën in juli betekent vakantie vieren met het beste van beide werelden. In het dal geniet je van een zomervakantie in de bergen, terwijl je op de top een paar pistes kunt pakken.

Nadelen van skiën in juli

 • De sneeuwcondities zijn niet zoals je ze gewend bent als je regelmatig in de winter gaat skiën. Vaak profiteer je ’s ochtends van goede pistes, maar wordt de sneeuw naarmate de dag vordert zachter en zwaarder.
 • Het is over het algemeen ontzettend warm. Dat betekent echter niet dat je geen dikke skikleding aan hoeft, want naast dat skipakken bedoeld zijn om je warm te houden, hebben ze ook een beschermende functie.
 • De keuze uit het aantal pistes is niet enorm. De skigebieden die geopend zijn hebben maar enkele pistes geopend dus het skigenot blijft beperkt.

Hier kun je skiën in juli in de Alpen

Op een aantal gletsjers in de Alpen kan ook 's zomers worden geskied. Een aantal skigebieden opent zelfs in de heetste maanden van het jaar nog een paar liften en pistes. De Hintertuxer Gletscher en gletsjer boven Zermatt zijn zelfs het hele jaar door geopend voor wintersporters! Zet de wekker vroeg en geniet vooral 's ochtends van de pistes. De middagen kun je gebruiken voor andere activiteiten zoals wandelen, mountainbiken of chillen langs de oevers van een bergmeer. Check uiteraard voordat je die kant op gaat hoe de condities zijn en of skiën nog steeds mogelijk is. In warme zomers kunnen skigebieden eerder dan gepland sluiten of helemaal niet opengaan. Vier tips voor skiën in de Alpen in juli:

Skiën in juli op de Hintertuxer Gletscher

1. Hintertuxer Gletscher

Krijg jij geen genoeg van wintersport? Op de Hintertuxer Gletscher kun je het hele jaar door op de latten staan! 's Zomers kun je hier, afhankelijk van de sneeuwcondities, skiën op zo'n 20 km aan pistes.

Skiën in de zomer in juli in Zermatt

2. Zermatt/Breuil-Cervinia

Een ander skigebied waar je het hele jaar door kunt skiën is het Matterhorn Glacier Paradise, gevormd door het Zwitserse Zermatt en Italiaanse Breuil-Cervinia. Je kunt op ongeveer 20 km aan pistes skiën.

Wintersport in Tignes

3. Tignes en Val d'Isère

Skiën in de zomer in Frankrijk? Tignes en Val d'Isère vormen 's winters samen een skigebied, maar bieden voor skiën in juli elk een eigen gletsjer. Skiën kan op de Grande Motte en Glacier du Pisailles.

Skiën in juli Saas-Fee

4. Saas-Fee

Op een aantal maanden per ja na, kun je bijna het hele jaar door skiën in Saas-Fee. Je moet wel even wachten tot half juli, dan opent het zomerskigebied dat zo'n 20 km aan pistes telt (mét funpark!).

Skiën in juli in Noorwegen

Skiën in juli in Noorwegen

Naast gletsjerskigebieden in de Alpen en skibestemmingen aan de andere kant van de wereld, bestaan er ook mogelijkheden om te gaan skiën in Noorwegen in juli. Drie skigebieden zijn in de wintermaanden niet bereikbaar omdat er zoveel sneeuw valt en de wegen simpelweg niet sneeuwvrij te houden zijn. Deze skigebieden openen daarom pas in mei/juni en blijven. Je kunt skiën op de pistes van Galdhøpiggen, Stryn en Fonna.

Wintersport in juli boeken

Als je wilt gaan skiën in juli dan kun je je vakantie rechtstreeks boeken of bij een van de reisorganisaties. De prijzen liggen lager dan in de winter omdat juli geen hoogseizoen is. Er draaien minder liften en er zijn minder pistes geopend in de skigebieden waar nog geskied kan worden in de zomer. Onder andere bij deze organisaties kun je een trip naar de sneeuw in de zomer boeken:

Skiën in juli

Tips voor als je gaat skiën in juli

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat zomerskiën in de Alpen. Dit zijn enkele tips voor als je gaat skiën in juli:

 • Smeer je goed en regelmatig in. Normaal gesproken is het al van groot belang dat je je goed insmeert met een hoge factor als je op de pistes staat, want door de sneeuw weerkaatsen de zonnestralen en komen deze extra hard aan. In de zomer is de zon feller en sterker en dus kun je ontzettend snel verbranden. Smeer je dus regelmatig en goed in met ten minste factor 30 (het liefst factor 50) om verbranding en een zonnesteek te voorkomen.
 • Neem genoeg water mee in een rugzak. Zo kun je steeds tussendoor wat drinken om uitdroging te voorkomen. Of ga gewoon regelmatig lekker het terras op en bestel een groot glas skiwasser!
 • Hoewel het warm is, moet je je skikleding aan om je lichaam te beschermen. Echter helpt het wel om onder je dikke ski jas dunnere kleding te dragen. Laat dat thermo-ondergoed en warme pully dus lekker achterwege en draag een dun shirt onder je ski-jack, zodat je lichaamstemperatuur niet binnen de kortste keren te hoog oploopt. Tips voor als je gaat skiën met warme temperaturen ›
 • Haal het meeste uit je skidag en ga ’s ochtends vroeg de pistes al op. Dan liggen de afdalingen er nog het beste bij, zijn de pistes nog hard en kun je het beste skiën. Naarmate de dag vordert vermindert de kwaliteit van de sneeuw.
 • Houd er rekening mee dat skiën in juli niet hetzelfde is als skiën in de winter. De sneeuwcondities zijn prima, maar over het algemeen niet wat je gewend bent van hoe de pistes er in de winter bij liggen. De sneeuw kan zachter en zwaarder zijn en daardoor kost het soms meer kracht om je bochten te draaien.