Skip to navigation Skip to main content
Sneeuwscooter rijden Noorwegen mei

Wist je dat je ook kunt zomerskiën in Noorwegen? Wanneer we praten over een wintersport in de zomer, dan denk je misschien al snel aan de gletsjers in de Alpen of een exotische bestemming hier ver vandaan. Toch is er nog een mogelijkheid in Europa: Noorwegen. Het Scandinavische land biedt niet alleen mogelijkheden voor een wintersport in de winter, maar ook in de zomer. Er zijn zelfs skigebieden in Noorwegen waar je alleen in de zomer kunt skiën! In dit blog nemen we Galdhøppiggen Sommerskisenter, Stryn en Fonna Glacier Ski Resort onder de loep.

Skiën in de zomer in Noorwegen

Noorwegen is een land dat bij veel wintersporters hoog op de bucket list staan. De ongerepte natuur, de sprookjesachtige mythes en legendes, de kans op het noorderlicht en de vele wilde dieren maken een bezoek aan het land tot een ware droom. Skiën in Noorwegen is heel anders dan in de Alpen. De bergen reiken hier niet tot grote hoogtes en naast dennenbomen kom je ook veel loofbomen tegen. Lange afdalingen kun je er zeker maken en ook aan sneeuw is geen gebrek. In een aantal skigebieden valt zelfs zoveel sneeuw, dat het onmogelijk is om de wegen ernaartoe vrij van sneeuw te houden. In deze skigebieden in Noorwegen kun je daarom alleen in de zomer skiën. Zomerskiën in Noorwegen is uniek in heel veel opzichten. Weer een punt voor op de bucket list dus!

1. Fonna Glacier Ski Resort

De eerste naam in dit lijstje met skigebieden waar je kunt zomerskiën in Noorwegen is meteen een van de bekendste. Het Fonna Glacier Ski Resort ligt in Nationaal Park Folgefonna, op iets meer dan 100 km van de stad Bergen. In dit nationale park vind je niet alleen de op twee na grootste gletsjer van het land, maar ook de meest zuidelijk gelegen. Alleen al tijdens de route naar het zomerskigebied kijk je je ogen uit. Je maakt onder andere met een veerboot de oversteek over de Hardangerfjord. Skiën kan hier alleen in de zomer, omdat de weg 's winters niet sneeuwvrij te houden valt. Eén sleeplift biedt toegang tot meerdere afdalingen, waaronder een skiroute, rode, blauwe en groene piste. Ook kun je hier langlaufen, op de Stikka loipe en de Langrennsloipe. Overnachten is mogelijk in Jondal (19 km), gelegen aan het Hardangerfjord.

Zomerskiën Noorwegen
Fonna Glacier Ski Resort

2. Stryn Sommerski

Het Noorse zomerskigebied Stryn Sommerski ligt een stuk noordelijker dan Fonna, op de Tystigbreen gletsjer. Je bereikt het skigebied via de bekende en zeer indrukwekkende 'Strynefjell route'. De oude weg is een groot openluchtmuseum en ideaal te combineren met zomerskiën in Noorwegen. Pas vanaf eind mei gaat de weg weer open en is ook Stryn Sommerski bereikbaar. Lang is het skigebied niet open, van begin juni tot eind juli kun je hier skiën. Met een ongeveer 1 km lange stoeltjeslift kom je uit op 1300 meter hoogte. Hier ligt een terrein met zo'n 4 km aan pistes en diverse freeride afdalingen. In het Stryn Sommerskicafé kun je tussendoor iets eten en drinken. Een blikvanger is de berg Skåla (1848 m), met daarop de karakteristieke stenen toren.

3. Galdhøpiggen Sommerskisenter

De laatste in deze lijst met skigebieden waar je kunt zomerskiën in Noorwegen is Galdhøpiggen Sommerskisenter, ook wel 'Juvass' genoemd. Het zomerskigebied ligt in de regio Oppdal, in de buurt van de hoogste berg van Noorwegen, de 2686 meter hoge Glittertind. Skiën kan hier doorgaans van mei tot november. Er is één sleeplift die toegang biedt tot zo'n 25 verschillende afdalingen van zo'n 350 meter lang. De afdalingen liggen allemaal naast elkaar. Houd er rekening mee dat ook veel skiteams hier komen trainen. Zij huren een deel van de gletsjer, dat dan niet toegankelijk is voor toeristen. Ook is het mogelijk om met een gids te gaan freeriden op de nabijgelegen Styggebreen gletsjer. Aan de voet van het skigebied ligt de Juvasshytta, een berghut waar je kunt overnachten tijdens een wintersport in Galdhøpiggen – Juvass.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.