18 mei 2019 door Thijs in Skigebieden onder de loep

Wist je dat je ook kunt zomerskiën in Noorwegen? Wanneer we praten over een wintersport in de zomer, denk je al snel aan de gletsjers in de Alpen of een exotische bestemming hier ver vandaan. Noorwegen heeft echter ook meerdere skigebieden die tijdens de zomermaanden geopend zijn. In dit weblog nemen we de zomerskigebieden Galdhøpiggen, Stryn en Folgefonna onder de loep.

Galdhøpiggen - Juvass

Galdhøpiggen in de regio Oppdal is het hoogstgelegen skigebied van Scandinavië en ligt tussen de 1840 en 2150 meter hoogte. Door de noordelijke ligging (op een gletsjer) kan men hier een skiseizoen van 9 mei tot 27 oktober 2019 garanderen. Veel keuze aan liften heb je helaas niet. Er is slechts één sleeplift die een piste van 1,4km met 300 meter hoogteverschil ontsluit. Het Galdhøpiggen Summer Ski Center, dat doorgaans ‘Juvass’ wordt genoemd, ligt op de flanken van de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøppiggen (2469 m). Ook is het mogelijk om met een gids te gaan freeriden op de nabijgelegen Styggebreen gletsjer. Aan de voet van het skigebied ligt de Juvasshytta, een berghut waar je kunt overnachten tijdens een wintersport in Galdhøpiggen – Juvass.

1-daagse skipas Galdhøpiggen: NOK 405,- (volwassene)
1-daagse skipas Galdhøpiggen: NOK 325,- (kind)
Dagelijks geopend van 09:00 tot 15:00 uur
Meer informatie over Galdhøpiggen – Juvass >

Stryn Sommerski

Het zomerskigebied van Stryn is vanaf eind mei tot eind juli geopend. De pistes beginnen op 1065 meter hoogte en zijn gesitueerd op de Tystigbreen gletsjer. Je bereikt het skigebied via de ‘Strynefjell’ route. Een avontuurlijke autoweg met een slecht wegdek, maar te midden van een geweldig landschap met rotsblokken, sneeuwwanden en meren. Stryn Sommerski biedt het grootste zomerskigebied van Noord-Europa en beschikt over 5 kilometer aan pistes, een snowpark en een 4-kilometer lange loipe. Stryn is de ideale bestemming om zomerskiën te combineren met een bezoek aan de fjorden. Een andere blikvanger is de berg Skåla (1848 m), met daarop de karakteristieke stenen toren. Waar je ook gaat of staat, het uitzicht op de fjorden is adembenemend.

1-daagse skipas Stryn: NOK 410,- (volwassene)
1-daagse skipas Stryn: NOK 330,- (kind)
Dagelijks geopend van 12:00 tot 17:00 uur
Meer informatie over Stryn Sommerski >

Folgefonna Skisenteret

Folgefonna is de meest zuidelijk gelegen gletsjer van Noorwegen en tot eind-september/begin-oktober geopend. Zomerskiën in Folgefonna Skisenteret is uitstekend te combineren met een bezoek aan de stad Bergen, dat op ongeveer 100 kilometer afstand ligt. Alleen al voor de route naar de gletsjer vanaf de fjorden (in 30 min.), is een bezoek aan deze bestemming het waard. De vier verschillende pistes liggen tussen de 1200 en 1470 meter hoogte en ook zijn er meerdere snowparks. Daarnaast zijn er twee loipes, de Stikka loipe en de Langrenns loipe. Overnachten is mogelijk in Jondal (19 km), dat gelegen is aan het Hardangerfjord.

1-daagse skipas Stryn: NOK 395,- (volwassene)
1-daagse skipas Stryn: NOK 325,- (kind)
Dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 uur
Meer informatie over Folgefonna Skisenteret >

Meer skigebieden in Noorwegen

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen