Skip to navigation Skip to main content

De Hintertuxer Gletscher is het enige gletsjerskigebied in Oostenrijk dat 365 dagen per jaar geopend is. Zelfs hartje zomer kun je hier op ruim 3000 meter hoogte een paar afdalingen maken. Als de thermometer in het dal meer dan 30 graden aangeeft, vind je op de gletsjer genoeg mogelijkheden voor verkoeling. Naast skiën, snowtuben en sneeuwballen gooien zijn hier ook een aantal unieke activiteiten ondernemen. Wat dacht je van suppen of een boottocht ónder het gletsjerijs?

Hintertuxer Gletscher: 365 dagen per jaar skiplezier

De Hintertuxer Gletscher ligt aan het eind van het Zillertal en biedt het hele jaar door skiplezier. In de wintermaanden telt het gletsjerskigebied ruim 60 km aan pistes, maar 's zomers is dit aantal iets beperkter en vind je hier vanaf 3000 meter hoogte een zomerskigebied dat zo'n 20 km aan pistes telt. Iedere ochtend kun je al om 08.15 uur met de eerste lift omhoog, om zo optimaal van de pistes te genieten. Met een krachtige zon en warme temperaturen moet je vooral in de ochtenduren van de sneeuw profiteren en is er 's middags ruimte voor andere activiteiten. Naast pistes is ook snowpark Betterpark Hintertux geopend en kom je geregeld skiteams tegen die hier trainingen volgen.

Natur Eis Palast

Op de Hintertuxer Gletscher kun je veel meer dan alleen skiën, snowboarden, freestylen in het funpark of genieten van een typisch wintersportgerecht op een zonnig terras. Zowel in de zomer als in de winter! Een absolute must is om een bezoek te brengen aan het Natur Eis Palast. Deze ijsgrot is het hele jaar door geopend voor bezoekers en ligt onder het eeuwige ijs van de gletsjer, op een kleine 10 minuten lopen van het bergstation van de Gletscherbus 3. Uniek aan dit natuurspektakel is dat de binnentemperatuur het hele jaar door constant 0 °C is. Onder het ijs ligt een groot netwerk van tunnels en holtes waar stalactieten, ijskristallen, bevroren watervallen en zelfs een heus gletsjermeer te bewonderen zijn.

Suppen of varen onder het gletsjerijs

In het Natur Eis Palast zijn meerdere unieke activiteiten mogelijk. Samen met een gids kun je dagelijks tussen 10.30 en 14.30 uur een tour door de ijsgrot maken. Tijdens zo'n rondleiding leer je alles over de gletsjer en de ijsgrot, maar hoogtepunt is toch wel de boottocht over het gletsjermeer. Dit meer ligt onder het eeuwige ijs, zo'n 30 meter onder de skipiste. De basistour kost € 29,- voor volwassenen en € 15,- voor kinderen. Een retourtje met de Gletscherbus 1, 2 en 3 is hier bij inbegrepen. Een andere manier om het gletsjermeer en de met water gevulde tunnels te verkennen, is op een sup. Hiervoor wordt een toeslag van € 10,- boven op de prijs van de basistour gerekend en deze activiteit is mogelijk voor iedereen vanaf 12 jaar. Vooraf reserveren is verplicht en daarna kun je met een groep van maximaal vijf personen al peddelend op ontdekkingstocht gaan. Mag het van jou allemaal nóg iets kouder en extremer? Je kunt ook ijsduiken in het gletsjermeer!

Familietip: Luis' Gletscherflohpark op 3250 meter hoogte

Onder, maar ook op de gletsjer valt er 's zomers van alles te beleven. Naast zomerskiën zijn er nog een aantal winterse activiteiten mogelijk. Wie komende zomer met het gezin op vakantie gaat naar het Zillertal, moet zeker eens een kijkje nemen bij een van de hoogstgelegen belevenisparken van Europa. Luis' Gletscherflohpark, vernoemd naar de mascotte van het skigebied, ligt op 3250 meter hoogte. Gezinnen kunnen hier samen met Gletsjervlo Luis allerlei activiteiten ondernemen. Wat dacht je van snowtuben of een 's zomers sneeuwballengevecht?

Spannagelhöhle

Tot slot wil ik ook een bezoek aan de Spannagelhöhe nog vermelden. Met een lengte van 12,5 km is dit een van de langste en grootste grotten van de Centrale Alpen. Ongeveer 500 meter kun je hiervan zelf bekijken tijdens een rondleiding met een gids. In deze grot geen sneeuw, maar allerlei soorten marmer, ander gesteente, kristallen en stalactieten. Er zijn drie verschillende tours te boeken. Een eenvoudige zonder beklimmingen, een actievere met enkele beklimmingen en een sportieve. De rondleiding duurt ongeveer een uur en kost € 20,- voor volwassenen en € 12,- voor kinderen van 6 t/m 14 jaar.

Belangrijk

Ben je van plan om deze zomer de gletsjer op te gaan? Laat je slippers lekker thuis of in de auto, trek stevige schoenen aan en neem warme kleren mee. In het dal kan het nog zo warm zijn, op ruim 3000 meter hoogte is het een stuk kouder. Ga nooit zonder je standaard wintersportuitrusting de piste op (helm, handschoenen, goggles, ski-jas, skibroek, skipully) en neem ook een warme jas mee voor in de ijs- of rotsgrot. Vergeet ook geen tube zonnebrand mee te nemen! 's Zomers is de zon nog krachtiger.

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.