Skip to navigation Skip to main content
ligstoel zon Mayrhofen

Je zult het misschien niet direct geloven, maar een aantal Europese skigebieden is alleen in de zomer open. Niet omdat het daar zo Siberisch koud is, maar omdat er 's winters veel sneeuw valt en de wegen naar de skigebieden niet sneeuwvrij te houden zijn. Pas als de routes weer begaanbaar zijn, openen deze skibestemmingen hun liften en pistes. In dit artikel een overzicht van Europese skigebieden die alleen in de zomer open zijn.

Skiën in de zomer

Het skiseizoen is alweer een tijdje voorbij, maar gelukkig betekent dit niet dat skiën nu ook niet meer mogelijk is. Voor veel sneeuw en veel pistekilometers kun je het beste naar de andere kant van de wereld reizen, bijvoorbeeld naar Australië of Nieuw-Zeeland, maar ook dichter bij huis zijn er mogelijkheden. De Hintertuxer Gletscher en gletsjer bij Zermatt zijn het hele jaar door geopend. Daarnaast is er nog een handjevol gletsjerskigebieden in de Alpen waar zomerskiën mogelijk is én zijn er Europese skigebieden die alleen in de zomer open zijn. In de Alpen, maar ook in Scandinavië. Benieuwd welke?

1. Galdhøppiggen Sommerskisenter

Voor het eerste skigebied waar je alleen in de zomer kunt skiën, reizen we af naar Noorwegen. De Galdhøppiggen is met een hoogte van 2469 meter de hoogste berg van het land. Als je altijd in de Alpen skiet, is het maar moeilijk voor te stellen dat een berg met die hoogte sneeuwzeker genoeg is voor 's zomers skiplezier, maar toch is het waar. Vlak onder de berg, op de Juvbreen gletsjer, ligt Galdhøppiggen Sommerskisenter. Met 2 km aan pistes is dit geen groot zomerskigebied, maar vanwege de natuur en vele andere activiteiten daarbuiten, de moeite van een bezoek meer dan waard. Skiën in de zomer kan hier doorgaans van begin/half mei tot november.

2. Stilfser Joch - Passo Stelvio

De Stelviopas is vooral bekend bij liefhebbers van de wielersport, maar is er ook eentje voor wintersportliefhebbers om te onthouden. Vlak bij de pashoogte ligt het gletsjerskigebied Stilfser Joch, dat over zo'n 10 km aan pistes beschikt. Omdat de bergpas in de wintermaanden bedekt ligt onder een dik pak sneeuw, is het skigebied alleen 's zomers bereikbaar. Aangezien er dan nog voldoende sneeuw ligt, is zomerskiën mogelijk. De pistes van de Stilfser Joch liggen tussen de 2758 en 3450 meter hoogte. Vanaf het hoogste punt is het uitzicht op het Ortlermassief schitterend! Skiën kan hier, afhankelijk van de sneeuwcondities, van begin juni tot begin november.

Stilfser Joch skigebied zomerskiën

3. Fonna Glacier Ski Resort

Een bekende naam in dit lijstje met skigebieden waar je alleen in de zomer kunt skiën, is het Fonna Glacier Resort. De 5 km aan pistes van dit zomerskigebied liggen tussen de 1250 en 1530 meter hoogte en dat is voor Noorse begrippen behoorlijk hoog. In de wintermaanden valt hier ontzettend veel sneeuw, waardoor de weg ernaartoe niet sneeuwvrij te houden valt. Skiën is dan wel mogelijk, maar dan heb je wel een helikopter nodig om er te komen. Eén sleeplift biedt hier toegang tot vier verschillende pistes (rood, blauw en groen). Verder is er een gedeelte waar off-piste skiën mogelijk is. In de zomermaanden komen vooral veel skiteams naar het skigebied om er te trainen. Fonna is doorgaans open van half/eind mei tot september/oktober.

Zomerskigebied Fonna Glacier Ski Resort Noorwegen

4. Stryn

De laatste in dit lijstje skigebieden waar je alleen in de zomer kunt skiën, is Stryn. Uniek aan dit zomerskigebied is dat je hier skiet met uitzicht op het Geirangerfjord, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Schitterende uitzichten zijn dus gegarandeerd. Het skigebied beschikt over twee skiliften en die bieden samen toegang tot zo'n 4 km aan pistes. Stryn is overigens niet heel lang open, doorgaans van eind mei/begin juni tot eind juli. Snel die kant op dus!

Tips voor skiën in de zomer

Skiën in de zomer is heel anders dan skiën in de winter. Zo is er een groot verschil in de temperatuur, maar is ook de zon een stuk krachtiger. Om optimaal van zomerskiën te kunnen genieten, lees je hieronder een aantal tips om mee rekening te houden.

  • Goed insmeren met zonnebrandcrème: de zon is krachtig en de sneeuw weerkaatst. Bescherm je huid en smeer jezelf in met een hoge factor van minimaal 30 SPF. Let op dat je dit niet alleen 's ochtends doet, maar nog een paar keer herhaalt gedurende de dag.
  • Vroeg de piste op: de warme temperaturen en krachtige zon maken de pistes snel papperig. Zet de wekker daarom extra vroeg en neem de eerste lift omhoog. In veel skigebieden draaien de liften 's zomers een stuk vroeger dan 's winters.
  • Drink voldoende: door de warme temperaturen transpireer je meer dan in de wintermaanden. Dat vocht moet weer worden aangevuld. Drink daarom genoeg en niet alleen maar bier!
  • In complete wintersportoutfit de piste op: skibril en helm op, ski-jas, skibroek en handschoenen aan. Hoe warm het ook is! ;-)
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.