Skip to navigation Skip to main content

Handschoenen of wanten op wintersport?

Skihandschoen en want

Kies je voor handschoenen of wanten op wintersport? Koude handen kunnen de skidag enorm verpesten, maar dat is niet de enige reden om wanten of handschoenen te dragen. Ze dienen namelijk ook ter bescherming. Wanten zijn over het algemeen warmer en handschoenen bieden meer bewegingsvrijheid, maar de keuze tussen beide hangt ook af van persoonlijke voorkeur. Dus moet je nu gaan voor wanten of toch voor handschoenen? In dit blog lichten we beide aan je uit en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Handschoenen of wanten: gemak versus

warmte en comfort

Als je voor het eerst op wintersport gaat, moet je heel wat spullen bij elkaar verzamelen. Als je op vakantie naar de sneeuw gaat, heb je een uitgebreide wintersportuitrusting nodig. Na de skihelm, goggles, ski-jas en skibroek zijn je handen aan de beurt. Worden het handschoenen of toch wanten? De keuze tussen beide hangt af van verschillende factoren. Wanneer je kiest voor wanten, kies je voor warmte en comfort. Bij wanten zijn je vingers niet van elkaar gescheiden, waardoor je ze makkelijker naast elkaar kunt bewegen om extra warmte op te wekken. Dankzij die extra warmte zijn ze lekker comfortabel. Handschoenen bieden meer gemak, omdat je al je vingers los van elkaar kunt bewegen en gebruiken.

Bewegingsvrijheid met handschoenen

Groot voordeel van handschoenen is dat je al je vingers los van elkaar kunt bewegen en gebruiken. Je gebruikt je handen zoals je dat normaal ook doet, alleen dan met een warme, beschermende laag eromheen. Met handschoenen kun je makkelijker iets uit je tas of jas pakken dan met wanten. Klein nadeel van handschoenen is dat ze minder warm zijn dan wanten. Dit komt omdat al je vingers van elkaar gescheiden zijn en daarom moet iedere vinger apart ‘warmte opwekken’. Heb je het dan automatisch koud met handschoenen? Dat niet. Ook handschoenen bieden voldoende warmte om fijn en comfortabel te kunnen skiën. Zelf ski ik al jaren met handschoenen en ik hoef echt nooit iets anders. En of ik ooit koude handen heb? Nooit, zelfs met -17 °C!

Handschoenen skiën wintersport

Extra warmte en comfort met wanten

Bij wanten is meestal alleen je duim gescheiden van de rest van je vingers. Voor koukleumen zijn wanten ideaal. Het is de meest warme keuze en dat komt omdat je vingers niet van elkaar gescheiden zijn. Ze kunnen naast elkaar bewegen en dus samen warmte opwekken. Nadeel van wanten is dat je handen minder mobiel zijn. Je kunt er uiteraard prima je skistokken mee vasthouden of je goggles mee op- of afzetten, maar iets uit je tas of jas pakken gaat minder makkelijk. Overigens is daar tegenwoordig wel een optie voor. Er zijn namelijk ook wanten te koop waarbij de duim en wijsvinger van de rest van de vingers gescheiden zijn. Dit biedt nog steeds veel warmte, maar ook meer mobiliteit. Leestip: 6x de beste wanten ›

Handschoenen of wanten: de voor- en nadelen

Wanten en handschoenen zijn onmisbaar voor iedereen die op wintersport gaat. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen, maar bieden beide warmte en bescherming. Maar moet je nu wanten of handschoenen kopen? Die keuze is uiteraard helemaal aan jou. Hieronder nog even kort de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen wanten

 • Warmer: je vingers zitten naast elkaar
 • Past makkelijk een extra warme binnenhandschoen in

Voordelen handschoenen

 • Meer bewegingsvrijheid omdat je vingers los van elkaar bewegen
 • Makkelijker iets pakken zonder ze uit te doen

Nadelen wanten

 • Minder mobiliteit
 • Bij sommige weersomstandigheden té warm

Nadelen handschoenen

 • Minder warm dan wanten omdat je vingers gescheiden zijn
 • Niet altijd voldoende ruimte voor een extra binnenhandschoen
Wintersport met wanten

Wanten of handschoenen voor kinderen?

De eigenschappen van wanten en handschoenen zijn voor volwassenen en kinderen gelijk. Toch is het vooral bij kleine kinderen verstandig om voor wanten te kiezen. Kou kan de skidag van je kleintje helemaal verpesten en als je pech hebt willen ze daarna niet meer de latten op. Wanten zijn warmer dan handschoenen en voor kinderen maakt de extra bewegingsvrijheid van handschoenen niet uit. Bovendien is het aantrekken van wanten veel gemakkelijker, zeker bij kleinere kinderen. Het kan een behoorlijk gepriegel zijn om alle vingers op de juiste plek te krijgen. Zijn ze ouder en kunnen ze zelf goed aangeven of ze het warm of koud hebben, dan kun je natuurlijk ook voor handschoenen kiezen. Hier kan de persoonlijke voorkeur van je zoon of dochter de doorslag geven. 

Wanten of handschoenen voor kinderen
© Spalder Media Group

Kooptips wanten en handschoenen

Heb je inmiddels de keuze gemaakt tussen wanten of handschoenen? Lees deze kooptips dan nog even door.

 • Wanneer ga je op wintersport? Als je maar één keer per jaar naar de sneeuw gaat, denk dan aan de periode bij het kopen van wanten of handschoenen. In januari is het bijvoorbeeld vaak veel kouder dan half maart.
 • Vaker dan één keer per seizoen op wintersport? Kijk naar de mogelijkheden van een verwarmingselement of extra binnenhandschoen op koude dagen.
 • Passen! Je handschoenen of wanten moeten niet te krap, maar ook niet te los zitten.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.