Skip to navigation Skip to main content

Skiën met warme temperaturen: 10 tips

Ligstoeltjes

Skiën in de lente staat vaak gelijk aan skiën met warme temperaturen. Wie in april, mei of zelfs later nog gaat skiën, kan daar mee te maken krijgen. Klinkt niet meteen ideaal, maar als je met een aantal dingen rekening houdt, kun je toch heerlijke dagen beleven op de piste. Skiën met warme temperaturen vergt wat aanpassingen, maar is een ervaring op zich! Daarom in dit artikel een aantal tips.

1. Sta vroeg op

Skiën in de lente vereist discipline. Wil je de warme temperaturen van die dag nog enigszins voorblijven, dan kun je het best de eerste lift omhoog nemen. Vooral in de lente moet je het van de ochtenden hebben. De papperige pistes van de middag ervoor zijn weer helemaal strak geprepareerd en lekker opgevroren. Bovendien geeft de thermometer nog geen dubbele cijfers aan, dus kun je nog wat extra gas geven zonder meteen helemaal bezweet te zijn.

Ribbelpiste lente

2. Trek een laagje minder aan

Gevoerde jassen, dikke hardshells en warme thermokleding zijn een no-go tijdens een wintersport in het voorjaar. Ook je verwarmde skischoenen en thermopads ga je hoogstwaarschijnlijk niet nodig hebben. Kies voor dunne laagjes, die goed ademen en het zweet, want zweten zal je, transporteren naar de volgende kledinglaag. Check elke ochtend de weerberichten en doe eventueel een laagje minder aan of neem een rugzak mee, zodat je dit tijdens de skidag kunt doen.

3. Gebruik de juiste wax en ski's

In het voorjaar is de sneeuw anders dan hartje winter. Reken er maar op dat de pistes snel papperig zijn! Om je ski’s in deze sneeuwomstandigheden goed te laten glijden, is het verstandig om gebruik te maken van een waxsoort die dit soort lentetemperaturen aankan. Als je je ski's niet zelf waxt, dan kun je dit altijd even vragen bij het bedrijf waar je je ski's naartoe brengt voor ski-onderhoud. En heb je de beschikking over bredere ski’s? Dit type ski voelt zich een stuk beter thuis in deze condities, dan snelle pisteracers.

4. Smeren, smeren en nog meer smeren!

Op wintersport is het ontzettend belangrijk dat je je regelmatig insmeert met zonnebrandcrème. Zelfs op dagen dat het minder zonnig is en al helemaal in de lente! De zonkracht wordt in deze tijd van het jaar steeds hoger en daarnaast weerkaatst de sneeuw ongeveer 80% van de zonnestralen. Gebruik zonnebrand met een hoge factor van minimaal SPF 30, bij voorkeur zelfs SPF 50 op je gezicht, en smeer je daar ieder uur mee in. Vergeet ook je lippen niet!

Zonnebrand smeren wintersport lente

5. Zoek de hoogte op

Hoe hoger, hoe kouder. Kies wanneer je gaat skiën in de lente voor een skigebied met veel pistes boven de 2000 meter of zelfs voor een skigebied met veel pistes boven 2500 meter. Vanaf die hoogte blijven de pistes een stuk langer in goede conditie en ook heb je minder snel te maken met van die vervelende bulten. Op een gletsjer vind je de beste omstandigheden.

6. Trek een ski-jas aan

Hoe verleidelijk ook op een warme dag, we raden je aan ondanks de hoge temperaturen toch aan een ski-jas aan te trekken. Zoals je laatst zag kan het zelfs in de lente flink dumpen en ook in die tijd van het jaar kan de temperatuur overdag flink onder het vriespunt duiken. Tip: check voor je vertrekt naar de Alpen goed het weerbericht en houd dat ook ter plaatse in de gaten.

7. Drink genoeg

En nee, niet alleen maar halve liters bier en Aperol in de zon op het terras! 😉 Als je gaat skiën met warme temperaturen zweet je meer. Al het vocht dat je verliest, moet je ook weer aanvullen. Drink daarom voldoende water tussendoor en voorkom dat je niet lekker wordt van de warmte.

Proosten met Skiwasser

8. Ga 's middags iets anders doen

In de lente moet je het vooral 's morgens van de pistes hebben. Rond het middaguur wordt de sneeuw al snel slushy en is skiën een stuk minder fijn. Maak het jezelf niet te moeilijk en stop iets eerder. Plof rond een uur of 1 neer op een fijn terras, geniet van een uitgebreide lunch en neem daarna de gondel terug naar het dal om vervolgens iets anders leuks te gaan doen. Een wandeling, een drankje op een ander zonnig terras... Er is genoeg te doen!

9. Laat je spullen goed drogen

Wanneer je ’s middags uit je skischoenen stapt en je skikleding uittrekt, kun je duidelijk merken ‘dat je iets gedaan hebt’. Laat alles daarom goed drogen, zodat je de volgende dag niet in een nat pak stapt. En ben je na een paar dagen lenteskiën weer thuis? Laat ook daar alles goed drogen. Haal je binnenschoenen uit je skischoenen, geef je ski's nog een goede servicebeurt en berg alles pas op als er geen waterdruppel meer aanwezig is. Ook belangrijk: was je skikleding op de juiste manier.

10. Genieten!

Niet klagen, maar genieten! Ja, het is warm. Ja, je zweet als een gek. Ja, je wilt nu echt eerst een liter Skiwasser tegen de dorst voordat je weer aardig kunt doen... Maar vergeet ondertussen niet te genieten! Je bent in de bergen, je staat op ski's en er zijn alleen maar fijne terrassen waar je tussendoor kunt pauzeren in de zon. Met die gedachte neem je skiën met warme temperaturen al snel voor lief!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.