27 maart 2013 door Thijs in 'Recepten''

Croûte au Fromage

Een bergrecept dat in Zwitserland en Frankrijk steevast op de kaart staat is Croûte au Fromage. Een stevig, smaakvol broodje met bergkaas en witte wijn. Een heerlijke combinatie! Eenvoudig te maken maar daardoor niet minder smakelijk na een ochtendje skiën. Op het terras onder het genot van een zonnetje of juist in een authentieke berghut vlakbij de openhaard. Iedere regio heeft zo zijn eigen variant op de Croûte au Fromage maar de basis is overal hetzelfde. Met Croûte au Fromage afdoen als een doodgewone tosti doe je het gerecht tekort.

Appenzeller, Emmentaler en Gruyère

De meest gebruikte kazen voor een Croûte au Fromage zijn Appenzeller, Emmentaler en Gruyère. Appenzeller is een kaas die wordt geproduceerd in het Appenzeller land in het noordoosten van Zwitserland. De rijping van Appenzeller duurt minimaal drie maanden en gedurende deze periode wordt de kaas meerdere malen met 'Kräutersulz' behandeld. Een geheim kruidenmengsel die de kaas een karakteristieke smaak geeft. Emmental komt oorspronkelijk uit het Emmental in Zwitserland maar ook in de Franse Alpen wordt de kaas inmiddels geproduceerd. Kenmerkend voor de Emmentaler zijn de gaten. Gruyère is een uitstekende kaas om te smelten en heeft een zoete smaak met zoute bijsmaak. Wanneer de Gruyère wat jonger is, is hij iets romiger, naarmate de kaas meer gerijpt is wordt hij droger.

Ingrediënten

  • (droog)Boerenbrood
  • 1 dl droge witte wijn
  • 300 gram kaas
  • 100 gram ham
  • Eieren
  • Boter
  • Peper en zout
  • Eventueel ½ kg uien

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C en doe een klontje boter in de koekenpan. Bak de sneden brood die je ingesmeerd hebt met knoflook aan beide zijdes bruin en plaats ze vervolgens in een ingevette ovenschaal. Besprenkel ze met de witte wijn en bedek de sneden brood met kaas, ham en vervolgens weer kaas. Eventueel kun je ook nog gestoofde uien aan de Croûte au Fromage toevoegen. Bak het brood in de oven, ongeveer 15 minuten, tot de kaas gesmolten is. Een echte Croûte au Fromage is pas af wanneer je erbovenop ook nog een spiegelei serveert.

Croûte au Fromage

Andere berggerechten met kaas:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.