7 januari 2022 door Florien in Recepten

Pretzels, ook wel Bretzels genoemd, hangen vaak op wintersport ietwat verscholen aan een houten rekje bij de kassa van een berghut. Als je ze eenmaal ziet hangen, kun je de verleiding maar moeilijk weerstaan. Pretzels zijn niet alleen heerlijk als hartig tussendoortje in plaats van de geliefde Apfelstrudel, maar ook top met een biertje op een zonnig terras aan het eind van de skidag. Deze typische lekkernij kun je in veel Alpenlanden bestellen, maar ook in ons eigen kikkerlandje kom je ze tegen, en zelfs buiten Europa worden ze verkocht. Kun je niet meer wachten en sta je graag in de keuken? Ga dan eens aan de slag met dit recept en maak zelf pretzels.

Ingrediënten recept pretzels: dit heb je nodig

Natuurlijk smaken pretzels het lekkerst op wintersport, toch is dit ook thuis een heerlijk tussendoortje. Bovendien is zelf pretzels maken ook nog eens ontzettend leuk en helemaal niet moeilijk! Je hebt er wel wat geduld voor nodig, maar het eindresultaat is het helemaal waard. Verwar de broodjes overigens niet met de knapperige koekjes die je vaak tijdens feestjes op tafel ziet staan. Dit zoutje kent een ander recept. Voor het typische broodje dat we kennen uit de skigebieden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram bloem, type 405 of 550 (patentbloem of tarwebloem) plus extra om te bestuiven
  • 250 milliliter lauwwarme melk
  • 40 gram baking soda
  • 40 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 20 gram verse gist, te koop in de supermarkt of bij de bakker
  • 15 gram suiker
  • 10 gram keukenzout
  • 1 liter warm water
  • Grof zeezout of speciaal pretzelzout

Bereidingswijze: zo maak je zelf pretzels

Stap 1: Meng in een maatbeker of kommetje de melk met de gist en roer door tot alles is opgelost. Pak nu een grote kom en doe hier de bloem, suiker en 10 gram keukenzout in. Roer even door en voeg de boter en het melk/gist-mengsel toe. 

Stap 2: Met een pollepel of spatel roer je het mengsel tot er een samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg vervolgens uit de kom en kneed dit op het aanrecht goed met twee handen door. Kneed minimaal 10 minuten en zet daar eventueel een timer voor. Er moet een zacht en soepel deeg ontstaan en dat heeft tijd nodig. Bloem is niet overal hetzelfde. Het kan zijn dat je eventueel meer bloem nodig hebt als het deeg te nat blijft of meer water als het echt te droog is of niet samenkomt. 

Stap 3: Maak een bol van het deeg en druk hier zacht je wijsvinger in. Veert het deeg terug, dan heb je goed gekneed. Zo niet, dan moet je nog even door. Leg het deeg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat het minimaal 20 tot 30 minuten rusten.

Stap 4: Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 10 gelijke delen. Het is aan te raden om het deeg netjes af te wegen in porties van ongeveer 80 gram. Als je precies werkt, zorg je ervoor dat alle pretzels straks dezelfde baktijd hebben. Maak van elke portie eerst een bolletje en rol daar vervolgens een dik slangetje van. Leg die allemaal op een licht met bloem bestoven werkblad en laat nog eens 10 minuten rusten.

Stap 5: Nu is het tijd om de pretzels te vormen. Hoe een professionele bakker dit doet kun je hier bekijken (vanaf 4:45 minuten), ik leg je een simpele variant uit. Pak een portie van het deeg, druk plat met je hand en rol uit tot een sliert van ongeveer 40 centimeter. Het middelste gedeelte moet iets dikker blijven. Dit creëer je door met je handen aan de twee uiteinden het deeg heen en weer te rollen. Pak nu de twee uiteinden houd die omhoog en slinger ze twee keer om elkaar heen. Vouw ze terug naar de bolle kant, zodat de traditionele vorm ontstaat en druk iets aan. Herhaal met de rest van het deeg en laat daarna 10 minuten rusten.

Stap 6: Verwarm de oven voor op 220 graden. Om de traditionele, diepbruine kleur te creëeren, meng je in een kom het water met de baking soda. Roer tot alles is opgelost en dompel de pretzels hier een voor een 20 seconden in. Leg ze vervolgens op een met bakpapier bedekte bakplaat. Snijd de bolle kant in met een scherp mes, hierdoor ontstaat de inkeping tijdens het bakken. Bestrooi ze met grof zeezout of speciaal pretzelzout en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.

Guten Apetit!

Recept zelf Pretzels maken

Waar komen pretzels vandaan?

In de meeste Oostenrijkse, Duitse en Zwitserse berghutten kun je wel een pretzel bestellen. En niet alleen daar, ook in ons eigen land wordt deze lekkernij verkocht en zelfs buiten Europa is het broodje razend populair. Over de oorsprong van pretzels, ook wel Bretzels of Bretzln genoemd, gaan verschillende verhalen. Volgens één daarvan komt de lekkernij uit Bad Urach, aan de rand van de Zwabische Alb. Ruim 500 jaar geleden woonde hier een hertog die niet tevreden was met zijn bakker. Hij besloot hem toch nog een kans te geven, maar dan moest de bakker wel een broodje bedenken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. Ook gaan er verhalen over dat het recept is bedacht door monniken uit Europa. Uit welk land is dan weer de vraag. En zelfs zijn er mensen die zeggen dat het broodje een belangrijke betekenis heeft voor de katholieke kerk. De vorm lijkt op twee handen die een gebed uitvoeren en de gaten staan voor de Vader, Zoon en Heilige Geest.

Kortom, geen duidelijke oorsprong, maar dat maakt ook niet uit. Zo lang de smaak maar goed is. Daarom een tip tot slot: vers uit de oven, iets afgekoeld, zijn ze het lekkerst!

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen