Skip to navigation Skip to main content

10 tips voor een wintersportkerstdiner

18271 - 10 tips voor een wintersportkerstdiner (2)

Nog een paar dagen en dan is het kerst. Helaas kunnen we dit jaar niet op de ski's staan en aanschuiven in een bergrestaurant. Tijd om zelf de voorbereidingen voor het kerstmenu te treffen dus. Als wintersportliefhebber kun je het jezelf heel makkelijk maken. Kies voor een kerstdiner geheel in Alpenstijl met wintersportgerechten. In dit weblog geef ik je 10 tips.

#1. Aperol Spritz of Hugo als aperitief

Start de avond feestelijk met een Italiaans/Oostenrijks aperitiefje. Ben je met liefhebbers van zoete drankjes? Dan is Hugo een gegarandeerd succes. Dit mixdrankje met munt, vlierbloesemsiroop, bruiswater en prosecco is friszoet van smaak. Liever een klein bittertje? Kies dan voor Aperol Spritz. Hier wordt prosecco gemixt met Aperol en bruiswater.

#2. Bergkaasjes en salami voor op de borrelplank

Kies jij vaak een plateautje met lokale bergkaas, vleeswaren en brood als lunch tijdens de wintersport? Maak deze nu als borrelhapje vooraf. Ga op zoek naar een houten plank om alles op te serveren en maak een mix van Franse, Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse bergkaasjes. Salamiworstje erbij en wat schaaltjes met augurk, mosterd en geraspte mierikswortel. Simpel, maar altijd goed.

#3. Soep of salade als voorgerecht

Wintersportgerechten zijn voedzaam en vaak erg machtig. Dat is natuurlijk helemaal niet erg als je de hele dag op de latten staat en maar één gerecht eet tijdens de lunch of het diner. Het is een ander verhaal als je een heel menu kookt. Verklein daarom de porties en start met iets lichts. Bijvoorbeeld een bouillon met fritaten of kleine knödels, of een salade (Chevre of Puten). Kies je voor soep of een ander gerecht? Vergeet dan het saladebuffet niet!

#4. Leef je uit met het hoofdgerecht

Schnitzel, Käsespätzle, Tartiflette, Kaasfondue, Raclette… Het water loopt je waarschijnlijk al in de mond. Waarom zou je ieder jaar kiezen voor kalkoen als je ook je favoriete wintersportgerecht kunt maken!? Serveer iedereen een knapperige Wiener Schnitzel met zelfgemaakte patat of zet een pannetje kaasfondue op tafel. Wil je Tartiflette iets feestelijker maken? Kies dan voor eenpersoons ovenpannetjes in plaats van een grote ovenschaal.

#5. Kies voor een ‘Grand Dessert’ als toetje

Er zijn zoveel zoetigheden in de Alpen, dat kiezen voor slechts één dessert ontzettend moeilijk is. Kies daarom een ‘Grand Dessert’ en maak een combinatie van meerdere gerechtjes. Serveer dit op dezelfde houten plank van het voorgerecht om het diner extra feestelijk af te sluiten. Kaiserschmarrn, Apfelstrudel, Crêpes met Nutella en vers fruit, Tiramisu en mini Germknödels doen het altijd goed.

#6. Draai après-ski muziek op de achtergrond

Om helemaal in de wintersportstemming te komen, draai je après-ski muziek op de achtergrond. Bijvoorbeeld de beste Duitse après-ski hits, de après-ski hits van 2020 en de beste Nederlandse après-ski hits. Je zult zien dat naarmate de avond vordert, het steeds gezelliger wordt.

Tip: Snowplaza heeft ook een après-ski lijst op Spotify gemaakt >

#7. Haal de ski’s van zolder

De après-ski hits op de achtergrond dragen zeker bij aan de wintersportsfeer tijdens het kerstdiner, maar decoratie maakt het af. Haal de ski’s van zolder en zet ze neer in de kamer. Strooi kunstsneeuw over tafel en ga op zoek naar kleine ski’s en sneeuwpoppen voor op tafel.

Tips om je huis om te toveren tot skichalet >

#8. Typische Alpendrankjes bij de koffie

Sluit het diner af met een typisch Alpendrankje bij de koffie. Bijvoorbeeld Schnaps, Génépi, Mozart Likeur of Limoncello. Iedereen zit waarschijnlijk al vol, maar maak het geheel af met Mozartkugeln, Tobelerone, Cantuccini of Nougat.

#9. Wijn uit je favoriete wintersportland

Ook de drankjes tijdens het eten kun je afstemmen op jouw favoriete wintersportland. Kies bijvoorbeeld een Oostenrijkse wijn bij een Oostenrijks gerecht en een Italiaanse wijn bij een Italiaans gerecht. Heb je geen verstand van wijn? Laat je dan adviseren bij de lokale drankenhandel. Vergeet uiteraard de BOB niet. Almdudler kun je tegenwoordig in veel supermarkten kopen en ook Spezi wordt in sommige supermarkten verkocht.

Drankjes die alleen wintersporters kennen >

#10. Menukaartjes in een andere taal

Als je plaatsneemt op het terras van een berghut, is de menukaart nooit in eigen taal. Maak daarom je wintersportkerstdiner af met menukaartjes in een andere taal. Bijvoorbeeld Duits, Frans of Italiaans. Ook met de menukaart kun je creatief zijn. Kies bijvoorbeeld voor allemaal verschillende wintersportfoto’s.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.