Skip to navigation Skip to main content

8 tips om je huis om te toveren tot skichalet

16124 - 8 tips om je huis om te toveren tot skichalet (1)

De wintersport is voorbij! Het is weer tijd voor de lente. Thuis in je eigen huis. Maar stiekem mis je die wintersport enorm. Niet alleen de sneeuw, het buiten zijn en het lekkere eten. Nee, ook die foute, maar oh zo gezellige skihutten. Eigenlijk wil iedereen toch wel een stukje skihut in zijn eigen huis. Of je nou houdt van subtiel of lekker over-de-top-kitsch, dat maakt niet uit. Het gaat erom hoe je dat aanpakt. Hoe maak je van je eigen huis een skihut? In dit weblog geven we je 8 eenvoudige tips om die typische wintersportsfeer uit de Alpen in huis te halen.

#1. Hout op de muur

Hout is natuurlijk het grote kenmerk van berghutten. Van oorsprong zijn het gewoon blokhutten. Velen van ons wonen in Nederland in een nieuwbouwhuis wat allesbehalve aan wintersport doet denken. Je kunt natuurlijk je hele huis met hout betimmeren, maar dat is wellicht wat overdreven. Kitch ten top zijn balken aan het plafond die alleen ter decoratie dienen en niet constructief zijn. Kies je voor subtiel, kies dan een houten accent. Eén muur in de kamer of alleen de gang of de badkamer staat echt tof en geeft je huis een Alpentintje.

#2. Kandelaren op tafel

Bij een echte skihut horen natuurlijk veel kaarsen op tafel. Dit is natuurlijk een tip voor beginners, want wie heeft er nou geen kaarsen in huis? Maar het moet worden gezegd, kaarsen horen erbij. Kandelaren kan je in alle soorten en maten kopen. In Oostenrijk is er natuurlijk altijd één hartvormig. In jouw huis wordt het echt knus als je meerdere verschillende kandelaars naast elkaar zet.

Houten theelichthouder decoratie wintersport

#3. Wanddecoratie

Op de muur hoort natuurlijk een behangetje met een berglandschap. Daarnaast heeft elke hardcore skihut de schedel van een hert aan de wand. Persoonlijk hoef ik dat niet in mijn eigen huis. Wel heb ik een eland- en rendiergewei. Maar ja, die worden gewoon afgeworpen, daarvoor hoef ik niet een beest te schieten.

#4. Kleedjes in alle soorten en maten

Tenminste één kleedje op de tafel hoort er ook wel bij. Maar bij meer haak ik echt af. Wat ik wel leuk vind is een stuk stof met een bergthema. Daar een kussen van maken voor op de bank of het bed en elke keer waan je je weer even in een skichalet. Wat het ook goed doet is een schaap- of rendiervelletje voor op de stoelen of de vloer.

#5. Lijstjes naar keuze

Mijn persoonlijke favoriet zijn de lijsten aan de muur. Al mijn posters en lijsten bestaan uit schilderingen of foto’s van bergen, landschappen of abstracte stukken steen. Daarnaast heb ik een schuifdeur voor de kledingkast die bestaat uit een print van kiezels. Als ik wakker word sta ik voor mijn gevoel in een rivierbedding. En kijk uit over de Matterhorn en Eiger die achter me hangen…

#6. Hergebruik je ski’s

Je oude ski’s of snowboard kan je gebruiken als bouwmateriaal. Maak een bankje of een boekenkast van je oude latten. De bindingen moet je er uiteraard wel vanaf halen…

#7. Hebbedingetjes

Ik verzamel stenen van elke berg en elk landschap waar ik geweest ben. Klein, groot, los of in een glazen pot. Aan elke steen zit een herinnering, al weet ik niet meer welke. Maar als ik ze zie, zie ik een berg. En voel me ik me alweer naar beneden suizen. Hou je van subtiel: zet dan niet je hele huis vol, maar kies voor de eettafel, de schouw of één vensterbank en concentreer hier je hebbedingetjes. Maar je kan ook all-out gaan en alles volzetten.

#8. Tips voor gevorderden

Het ultieme skigevoel krijg je natuurlijk van een skilift. Lukt het jou om een oude stoeltjeslift op de kop te tikken en je hebt een ideale schommelstoel. Nog beter is zo’n grote oude gondel. Ideaal om een tiny house van te maken. Je leven in een gondel. Het perfecte skichalet in Nederland!

Wat zijn jouw tips om je eigen huis tot een skichalet om te toveren?

Schapenkleedjes op wintersport

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.