3 maart 2017 door Marije in 'Recepten''

Recept: salade chèvre chaud

Als je op een andere manier dan rollend naar beneden wilt gaan na de lunch, doe je er goed aan de Wiener Schnitzels en Croque Monsieurs af en toe af te wisselen met een soepje of een salade. Vooral in Frankrijk heb je veel keuze in lekkere salades. En laten we eerlijk zijn, hoe lekker al dat eten ook allemaal is, soms heeft je lichaam ook behoefte aan een wat lichtere maaltijd. Daarom hierbij het recept voor een in Frankrijk alom bekende salade: salade chèvre chaud. Een heerlijke warme salade, die toch genoeg energie geeft voor nog een paar uurtjes skiën op de piste.

Salade met warme geitenkaas

Denk je bij chèvre chaud aan een mals stukje geitenvlees? Think again! De Fransen noemen hun geitenkaas liefkozend (of gemakzuchtig) chèvre. Als je een salade chèvre chaud bestelt, krijg je een goede salade met daarbij getoaste broodjes met warme geitenkaas erop. De creatieve chef wil de kaas ook nog wel eens verpakken in filodeeg of een laag paneermeel, ook niet verkeerd!

De 11 lekkerste Franse wintersportgerechten >

Ingrediënten salade chèvre chaud (2 personen)

 • 200 gram gemengde salade
 • Geitenkaas (zoveel als je zelf wilt, het kan ook eentje met honing zijn, wat jij lekker vindt!)
 • 4 sneetjes brood
 • 80 gram walnoten
 • 100 gram gerookte spekreepjes
 • 2 tomaten
 • 1 kleine ui
 • 3 eetlepel olijfolie
 • 2 eetlepel honing
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • Peper en zout

Ingrediënten salade chèvre chaud

De salade

De allereerste stap is het voorverwarmen van de oven, die mag op 200°C. Bak de spekreepjes in een pan zonder olie tot ze lekker krokant zijn, laat ze als ze klaar zijn uitlekken op keukenpapier. Snijd ondertussen de tomaten in middelgrote stukken en snijd de ui heel fijn. Tenzij je grote stukken ui lekker vindt, dat kan ook!

De geitenkaas

Als de oven warm is kun je, als je dat lekker vindt, eerst het brood toasten, dan is het ook onder de geitenkaas crispy. Snijd dan de geitenkaas in lekkere dikke stukken en leg dat op het brood. Laat dat ongeveer 5 minuten in de oven grillen. Je kunt de walnoten nog even in een pan bakken. Let er dan wel op dat ze niet verbranden.

De dressing

Het zelf maken van een lekkere dressing is helemaal niet moeilijk! Meng in de olijfolie, honing, mosterd en de witte wijnazijn door elkaar en doe daar wat peper en zout bij. Klaar is je honing-mosterd dressing!

Aan tafel!

Meng een deel van de dressing alvast met de gemengde salade en leg dit op twee borden. Leg daaroverheen de tomaten, de spekjes en de ui. Bewaar van de spekjes een klein deel om als garnering te gebruiken. Leg het brood met de geitenkaas op de salade en strooi daaroverheen de walnoten, overgebleven spekjes en de rest van de dressing. Dit is zó lekker, eet smakelijk!

Salade chèvre chaud

Meer Franse bergrecepten

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten (kaas!). Een ‘to do’ op haar wintersport bucketlist is Le Mur Suisse.