30 december 2017 door Miranda in 'Materiaal''

De skihelm is inmiddels een vast onderdeel van onze wintersportuitrusting geworden. Volgens een recent onderzoek draagt zelfs 96% van de Nederlandse wintersporters een helm tijdens het skiën of snowboarden. Gelukkig maar, want je wilt je hoofd natuurlijk wel goed beschermen. De ontwikkeling van de skihelm heeft de laatste jaren niet stil gestaan en in grote lijnen zijn er op dit moment 3 soorten skihelmen op de markt: in-mold, hard shell en hybride. In dit artikel leg ik je de verschillen uit en voor welk type wintersporter de helmen geschikt zijn.

In-mold skihelm: betaalbare allemansvriend voor op de piste

De in-mold skihelm is een skihelm die bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. De helm wordt gemaakt door het schuim in de buitenschaal te spuiten, zodat de twee lagen één geheel vormen. Deze helm is geschikt voor een brede groep wintersporters die een helm zoeken die hen beschermt op de piste bij een eventuele val. Echter beschermt de helm niet tegen scherpe voorwerpen zoals bijvoorbeeld takken.

Kenmerken:

  Licht gewicht
  Betaalbaar
  Beschermt niet tegen harde voorwerpen
  Kortere levensduur

Hard shell skihelm: stevige jongen voor de hele berg

De hard shell skihelm bestaat uit een harde en stevige buitenschaal en een losse schuimlaag aan de binnenzijde. Hierdoor is deze helm beter bestand tegen flinke klappen, maar ook bijvoorbeeld hardere voorwerpen als takken. Ervaren wintersporters die ook (wel eens) off-piste gaan, zullen veelal kiezen voor een hard shell skihelm. Deze helmen bieden de beste bescherming en gaan langer mee. Ook wedstrijdskiërs dragen altijd een hard shell helm.

Kenmerken:

  Optimale bescherming bij vallen en impact van takken
  Lange levensduur
  Relatief zwaar
  Prijzig

Hard shell skihelm

Een hard shell skihelm biedt optimale bescherming

Hybride skihelm: best of both worlds

Voor de ervaren wintersporter die ook weleens een tochtje buiten de piste maakt, is de hybride skihelm een goede optie. Het is een skihelm waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van in-mold als hard-shell bouwwijze. Op de plaatsen waar het nodig is, wordt gebruik gemaakt van hard shell, terwijl op minder kwetsbare plekken de in-mold constructie is gebruikt. Dit verhoogt het comfort en duurzaamheid van de helm en verlaagt het gewicht.

Kenmerken:

  Goede bescherming bij vallen en impact van takken
  Comfortabeler dan een hard shell helm
  Duurdere modellen
  Zwaarder dan de in-mold skihelm

Hybride skihelm

Welk type skihelm past het beste bij jou?

Meer informatie over skihelmen

In het volgende weblog geven we je kooptips voor het aanschaffen van een skihelm: waar moet je allemaal opletten als je een skihelm gaat kopen en wanneer is het tijd voor vervanging.

Skihelmen: topmodellen van 2017/2018 >
Tips voor het kopen van een skihelm >
Skihelm: verplicht ja of nee? >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.