Skip to navigation Skip to main content

Soorten skihelmen: welke zijn er en wat is het verschil? (video)

Welke soorten skihelmen zijn op de markt
© Bever

Er zijn drie soort skihelmen: in-mold, hard shell en hybride. Al deze bouwsoorten hebben hun eigen karakter, gewicht en eigenschappen. De skihelm is inmiddels een vast onderdeel van onze wintersportuitrusting geworden. Daarnaast is een skihelm lekker warm en is het draagcomfort inmiddels zo hoog, dat een helm eigelijk niet storend hoeft te zijn. In dit artikel leg ik je de verschillen tussen de diverse skihelmen uit en voor welk type wintersporter de helmen geschikt zijn.

Verschillende soort skihelmen

Sinds de komst van de skihelm is de ontwikkeling heel snel gegaan. Natuurlijk werden helmen al lang gedragen in de wedstrijdsport, maar de stevige en zware modellen die daar gebruikt werden en worden, zijn niet nodig en comfortabel voor de vakantieganger op de piste. Skihelmen zijn lichter geworden en bovendien betaalbaarder. Toch zit er nog steeds veel verschil in de soorten skihelmen die er op de markt zijn. Dit zit vooral in het materiaal dat gebruikt wordt en de daarbij horende kwaliteit, prijs en gewicht. In grote lijnen zijn er drie verschillende soorten skihelmen, die ik hieronder verder toelicht.

In-mold skihelm: betaalbare allemansvriend voor op de piste

De in-mold skihelm is een skihelm die bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. De helm wordt gemaakt door het schuim in de buitenschaal te spuiten, zodat de twee lagen één geheel vormen. Deze skihelm is geschikt voor een brede groep wintersporters die een helm zoeken die hen beschermt op de piste bij een eventuele val of botsing. Echter, beschermt de helm niet tegen scherpe voorwerpen zoals bijvoorbeeld takken, bomen of stenen.

Voordelen van de in-mold skihelm:

  • Betaalbaar
  • Lichtgewicht

Nadelen van de in-mold skihelm:

  • Beschermt minder goed tegen harde voorwerpen
  • Kan een wat kortere levensduur hebben
Skihelmen zijn er in veel soorten afhankelijk waar je afdaalt
© Bever
Voor welke skihelm ga jij?

Hard shell skihelm: stevige jongen voor de hele berg

De hard shell skihelm bestaat uit een harde, stevige buitenschaal en een losse schuimlaag aan de binnenzijde. Hierdoor is deze helm beter bestand tegen flinke klappen, maar ook bijvoorbeeld hardere voorwerpen zoals bomen, takken en stenen. Ervaren wintersporters en wedstrijdskiërs die ook (weleens) off-piste gaan, zullen veelal kiezen voor een hard shell skihelm. Deze helmen bieden de beste bescherming en gaan lang mee. 

Voordelen van de hard shell skihelm:

  • Beste bescherming bij vallen en impact van harde voorwerpen
  • Lange levensduur

Nadelen van de hard shell skihelm:

  • Relatief zwaar
  • Prijzig

Hybride skihelm: best of both worlds

Voor de sportieve wintersporter die ook weleens een tochtje buiten de piste maakt, is de hybride skihelm een goede optie. Het is een skihelm waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van de in-mold als de hard-shell bouwwijze. Op de plaatsen waar het nodig is, wordt gebruikgemaakt van hard-shell, terwijl op minder kwetsbare plekken de in-mold constructie is gebruikt. Dit verhoogt het comfort en de duurzaamheid van de helm en verlaagt het gewicht.

Voordelen van de hybride skihelm:

  • Goede bescherming bij vallen en impact van harde voorwerpen
  • Comfortabeler dan een hard-shell

Nadelen van de hybride skihelm:

  • Zwaarder dan de in-mold
  • Veelal duurdere modellen
Atomic goggles voor dames
© Bever
Er zijn zoveel verschillende soorten skihelmen, maar er is altijd wel eentje die bij jou past!

Wanneer moet je een skihelm vervangen?

Hoe lang gaat een skihelm eigenlijk mee? Er wordt aangeraden om je skihelm na vijf jaar te vervangen. Dit heeft te maken met het feit dat de levensduur van plastic beperkt is. Plastic bevat 'weekmakers' die het materiaal zacht en buigzaam maken. Na verloop van tijd verdwijnen deze weekmakers, waardoor het materiaal uitdroogt en fragiel wordt. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op scheuren en breken, waardoor de skihelm uiteindelijk minder bescherming biedt. Ook de dempende werking verminderd in de loop der jaren. Dat zijn de redenen waarom er geadviseerd wordt je helm na vijf jaar te vervangen. Daarnaast dien je de helm ook na een val, van jezelf of wanneer de helm zelf valt, te vervangen. Er kan dan namelijk iets binnen in je helm stuk zijn, zonder dat je dit aan de buitenkant ziet.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.