16 maart 2021 door Miranda in Materiaal

Er zijn drie soort skihelmen: in-mold, hard shell en hybride. Al deze bouwsoorten hebben hun eigen karakter, gewicht en eigenschappen. De skihelm is inmiddels een vast onderdeel van onze wintersportuitrusting geworden. Gelukkig maar, want je wilt je hoofd natuurlijk wel goed beschermen. Daarnaast is een skihelm lekker warm en is het draagcomfort inmiddels zo hoog, dat een helm eigelijk niet storend hoeft te zijn. Mits je natuurlijk een goed passend model hebt. In dit artikel leg ik je de verschillen tussen de diverse skihelmen uit en voor welk type wintersporter de helmen geschikt zijn.

Verschillende soort skihelmen

Sinds de komst van de skihelm is de ontwikkeling snel gegaan. Natuurlijk werden helmen al lang gedragen in de wedstrijdsport, maar de stevige en zware modellen die daar gebruikt werden en worden, zijn niet nodig en comfortabel voor de vakantieganger op de piste. Skihelmen zijn lichter geworden en bovendien betaalbaarder. Toch zit er nog steeds veel verschil in de soorten skihelmen die er op de markt zijn. Dit zit vooral in het materiaal dat gebruikt wordt en de daarbij horende kwaliteit, prijs en gewicht. 

In-mold skihelm: betaalbare allemansvriend voor op de piste

De in-mold skihelm is een skihelm die bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. De helm wordt gemaakt door het schuim in de buitenschaal te spuiten, zodat de twee lagen één geheel vormen. Deze skihelm is geschikt voor een brede groep wintersporters die een helm zoeken die hen beschermt op de piste bij een eventuele val. Echter beschermt de helm niet tegen scherpe voorwerpen zoals bijvoorbeeld takken en stenen. 

Voordelen van de in-mold skihelm:

 • Betaalbaar
 • Licht gewicht

Nadelen van de in-mold skihelm:

 • Beschermt minder goed tegen harde voorwerpen
 • Kortere levensduur

Op zoek naar een nieuwe skihelm? Bij Bever krijg je nu tot wel 50% korting op helmen >

Hard shell skihelm: stevige jongen voor de hele berg

De hard shell skihelm bestaat uit een harde en stevige buitenschaal en een losse schuimlaag aan de binnenzijde. Hierdoor is deze helm beter bestand tegen flinke klappen, maar ook bijvoorbeeld hardere voorwerpen als takken en stenen. Ervaren wintersporters die ook (wel eens) off-piste gaan, zullen veelal kiezen voor een hard shell skihelm. Deze helmen bieden de beste bescherming en gaan langer mee. Ook wedstrijdskiërs dragen altijd een hard shell helm.

Voordelen van de hard shell skihelm:

 • Beste bescherming bij vallen en impact van harde voorwerpen
 • Lange levensduur

Nadelen van de hard shell skihelm:

 • Relatief zwaar
 • Prijzig
Soorten skihelmen
De Atomic skihelm is een hybride model, de POC een hard shell

Hybride skihelm: best of both worlds

Voor de ervaren wintersporter die ook weleens een tochtje buiten de piste maakt, is de hybride skihelm een goede optie. Het is een skihelm waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van in-mold als hard-shell bouwwijze. Op de plaatsen waar het nodig is, wordt gebruik gemaakt van hard shell, terwijl op minder kwetsbare plekken de in-mold constructie is gebruikt. Dit verhoogt het comfort en duurzaamheid van de helm en verlaagt het gewicht.

Voordelen van de hybride skihelm:

 • Goede bescherming bij vallen en impact van harde voorwerpen
 • Comfortabeler dan een hard shell

Nadelen van de hybride skihelm:

 • Zwaarder dan de in-mold
 • Duurdere modellen

Betaalbare skihelmen koop je onder andere bij Decathlon vanaf € 12,99 >

Meer tips omtrent skihelmen

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen