20 maart 2021 door Miranda in Materiaal

Een skihelm gaat maximaal vijf jaar mee volgens de fabrikanten en de Duitse keuringsinstelling TÜV. Het is belangrijk dat je een skihelm op tijd vervangt om ervoor te zorgen dat deze optimale bescherming biedt bij een eventuele val of botsing. Ook kan er een reden zijn om een helm eerder dan deze termijn te vervangen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een val of een helm die niet meer goed past. Wil je precies weten hoe lang een skihelm mee gaat en wanneer je jouw helm moet vervangen, lees dan snel verder.

De levensduur van een skihelm is drie tot vijf jaar

De fabrikanten van skihelmen zijn heel duidelijk in hun advies: vervang je helm na drie tot vijf jaar gebruik. Hierbij maakt het niet uit of je de skihelm maar één week per jaar gebruikt of vier weken. Ook de Duitse keuringsinstelling TÜV adviseert een helm niet langer dan vijf jaar te gebruiken. Er zijn diverse redenen waarom de levensduur beperkt is en deze hangen niet alleen af van intensief gebruik. Een skihelm die jarenlang in de kast ligt, is namelijk ook niet meer betrouwbaar na verloop van tijd. Daarnaast zijn er andere redenen, waardoor je een helm eerder zou moeten vervangen, zoals bijvoorbeeld na een val.

Een skihelm gaat maximaal 5 jaar mee
Aan de buitenkant zie je niet of een helm nog goed is

Weekmakers in kunststof drogen uit

Er zijn verschillende soorten helmen die onderling verschillen in bouwwijze, kwaliteit en materiaal. Wat overeenkomt is het feit dat in elke helm kunststof (plastic) wordt verwerkt en dit materiaal heeft niet het eeuwige leven. In plastic worden namelijk 'weekmakers' verwerkt, die ervoor zorgen dat het materiaal zacht en flexibel is. Na verloop van jaren verdwijnen deze weekmakers uit het materiaal, waardoor het uitdroogt en broos wordt. Het gevolg hiervan kan zijn dat het materiaal sneller scheurt en breekt, waardoor de skihelm dus minder bescherming biedt. Dit geldt overigens ook voor skischoenen, die ook gemaakt zijn van plastic. Hoe lang skischoenen meegaan, lees je trouwens in dit artikel >

Op zoek naar een nieuwe skihelm? Bij Bever krijg je nu tot wel 50% korting op helmen >

Vervang een skihelm na een flinke val

Een skihelm is gemaakt om je te beschermen wanneer je een val maakt, of tegen iets of iemand opbotst. Daarnaast kan het gebeuren dat je de helm per ongeluk laat vallen op een harde ondergrond. En hoewel je misschien denkt dat je helm nog prima in orde is, omdat je er aan de buitenkant niets bijzonders aan ziet, kan deze toch interne schade hebben opgelopen. Naast de buitenschaal, heeft de helm natuurlijk een binnenkant van zachter materiaal: schuim. Met het blote oog kun je meestal niet direct zien welke schade de buitenschaal en/of binnenkant heeft opgelopen. Neem dus het zekere voor het onzekere en vervang je skihelm na een flinke klap.

Vallen met een skihelm
Gevallen en je helm heeft een flinke klap gehad? Vervang deze dan.

Helm vervangen wanneer deze niet meer goed past

Bij kinderen is het belangrijk goed in de gaten te houden of de skihelm nog goed past. Ook bij volwassenen kan het zijn dat een skihelm niet meer passend is. Wanneer je bijvoorbeeld veel kilo's afvalt of aankomt, kan dit ook gevolgen hebben voor de maat van je hoofd. Daarnaast kan het zijn dat het schuim in de binnenvoering van de helm minder volume heeft gekregen door het dragen, waardoor het hoofddeksel ineens te groot lijkt. Een te grote of te kleine helm is niet alleen onprettig, maar zorgt ook voor onvoldoende bescherming. Op tijd vervangen is dus belangrijk.

Betaalbare skihelmen koop je onder andere bij Decathlon vanaf € 12,99 >

Wees lief voor je skihelm

Wanneer je zuinig met je skihelm omgaat, kun je er langer mee doen en weet je dat deze ook veilig is. Daarom zijn de volgende punten belangrijk:

  • Gebruik je de helm niet, zorg dat je hem opbergt in een droge ruimte bij voorkeur in een hoes. Zonlicht en warmte kan het materiaal aantasten, dus voorkom dat de helm achter een raam ligt of te dicht bij de verwarming.
  • Gooi je helm nooit zomaar in een hoek; deze impact kan je skihelm beschadigen.
  • Laat hem altijd goed drogen na gebruik, dit voorkomt eventuele nare geurtjes en/of schimmel.
  • De binnenvoering van sommige helmen kun je eruit halen en wassen (liefst in een sopje op de hand), zo blijft je helm lekker fris en schoon.
  • De buitenkant van de helm kun je eventueel schoonmaken met een natte doek zonder agressief schoonmaakmiddel.
Skihelm ophangen
Gooi je helm tijdens de après-ski niet even snel in een hoek, maar hang 'm netjes op

Meer tips omtrent skihelmen

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen