29 juli 2020 door Thijs in Skigebieden onder de loep

De meeste wintersporters dragen inmiddels een skihelm tijdens het skiën. Een goede ontwikkeling! Maar geldt er een skihelmplicht in bepaalde skigebieden? Waar is het dragen van een skihelm werkelijk verplicht? Bovendien zijn er vaak ook weer verschillende regels voor volwassenen en kinderen. Om aan alle onduidelijkheden een einde te maken heeft Snowplaza nagevraagd hoe het zit met de skihelmplicht in diverse wintersportlanden. Zo weet jij of er gecontroleerd wordt en hoe hoog de boetes zijn wanneer je zonder skihelm de piste op gaat. Ook wijzen we op de gevaren die het skiën zonder helm met zich meebrengt.

Alles over de skihelmplicht

Ongelukken met een coma of de dood tot gevolg zijn uitzonderingen, maar hoofdletsel is aan de orde van de dag op de piste. Er wordt geschat dat 80% van alle verwondingen aan het hoofd vermeden kunnen worden door het dragen van een helm. Daarom zou een wintersporthelm net als skistokken, skihandschoenen en een skibril tot de basisuitrusting van een wintersporter moeten behoren. De nieuwste generatie skihelmen bieden niet alleen bescherming, maar zien er ook nog eens trendy uit en ventileren optimaal. Enkele landen zijn al overgegaan tot het invoeren van een skihelmplicht. Dit geldt echter met name voor kinderen en jongeren. Maar moeten volwassenen niet het goede voorbeeld geven?

Skihelm Salomon


Is een skihelm verplicht in Oostenrijk?

In Oostenrijk is een skihelm alleen verplicht voor kinderen tot 15 jaar. Deze regel geldt echter alleen voor de deelstaten Salzburg (o.a. Skicircus, Snow Space), Steiermark (o.a. Schladming), Karinthië (o.a. Nassfeld), Niederösterreich en Burgenland. In Tirol en Vorarlberg is het dragen van een skihelm (nog) niet verplicht. 

Is een skihelm verplicht in Duitsland?

In Duitsland geldt geen helmplicht. Wel adviseren de Duitse Skivereniging en de Duitse vereniging voor skileraren met klem om een skihelm te dragen. De Duitsers nemen dit advies volledig ter harte en zijn al jaren met een skihelm te zien op de piste.

Is een skihelm verplicht in Italië?

In Italië moeten kinderen tot en met een leeftijd van 14 jaar verplicht een skihelm dragen. Bij het niet naleven van deze regel riskeer je een boete van € 200,- en kan de toegang tot de pistes ontzegd worden. De politie voert sporadisch controles uit.

Is een skihelm verplicht in Zwitserland?

De Zwitsers spreken zich tegen een helmplicht uit, maar ondernemen wel succesvolle voorlichtingscampagnes om wintersporters op de gevaren te wijzen. Het percentage wintersporters dat een skihelm draagt ligt in Zwitserland het hoogst van Europa. Je komt hier bijna niemand meer tegen zonder helm.

Is een skihelm verplicht in Frankrijk?

In Frankrijk geldt een helmplicht en Franse wintersporters zijn niet al te bereid om een helm te dragen. 

Is een skihelm verplicht in Polen?

Sinds 1 januari 2012 is de skihelm verplicht op de skipistes van Polen. Kinderen en jeugd tot 16 jaar mogen alleen de piste op wanneer zij een helm dragen. Aangezien ouders verantwoordelijk zijn voor kun kinderen, kunnen ze rekenen op een fikse boete en inname van de skipas wanneer ze hun kinderen zonder helm laten skiën in Polen.

Is een skihelm verplicht in Noorwegen?

In Noorwegen geldt geen helmplicht, maar worden kinderen wel gestimuleerd om er een te dragen. Zo is er al jaren een helmproject voor kinderen waarbij ze gratis een helm kunnen lenen en t/m een leeftijd van 7 jaar gratis mogen skiën. Skigebied Hovden Alpinsenter heeft als eerste skigebied in Noorwegen een helmplicht ingesteld voor alle leeftijden. 

Is een skihelm verplicht in Tsjechië?

In Tsjechië is het dragen van een skihelm niet verplicht.

Is een skihelm verplicht in Canada en USA?

Aan de overkant van de oceaan behoort de skihelm nog niet tot de basisuitrusting van een skiër. Gelukkig komt de helm steeds meer in de mode en zetten steeds meer Amerikanen een skihelm op, ook wanneer dit nog niet verplicht is.

In Oostenrijk is een skihelm alleen verplicht voor kinderen tot 15 jaar

Meer informatie over de skihelmplicht

Hoewel de skihelmplicht nog een zeldzaamheid is in de skigebieden, raden wij je aan om toch een skihelm te dragen. Bij ongevallen met hoofdletsel kan het krijgen van een schadevergoeding stukken lastiger worden wanneer je geen helm droeg. Bovendien komt het niet eens zo ver als je een skihelm draagt! De nieuwste skihelmen zijn voorzien van speciale technologieën die zich aanpassen aan de impact van het ongeval. Het aanbod van skihelmen is zeer uitgebreid waardoor er altijd een model is, opvallend of onopvallend, die bij je past.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen