Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste taarten die je in de Alpen kunt eten

11332 - De lekkerste taarten die je in de Alpen kunt eten (1)

In de Alpen geniet je niet alleen van heerlijke snoepjes, koekjes, cakejes en chocolade, maar ook van de lekkerste taarten en gebakjes. Van de welbekende Oostenrijkse Apfelstrudel op de piste, tot de wat minder bekende Tarte aux Myrtilles in een schattig Frans berghutje. Een stuk taart of gebak is ideaal als tussendoortje op de piste. Je hebt vroeg ontbeten, dus om de ergste honger te stillen, is een koffiepauze rond een uur of 11 een goed idee. In de Alpen weet men wel raad met dit soort lekkernijen en dat betekent héél veel keuze. In dit weblog heb ik de lekkerste gebakjes en taarten uit de Alpen op een rijtje gezet. Wat is jouw favoriet?

#1. Apfelstrudel met slagroom en vanillesaus

Als je op wintersport bent in Oostenrijk, dan is er één gebakje dat je echt niet mag overslaan, namelijk de Apfelstrudel. Een heerlijke vulling van appel, rozijnen, kaneel en eventueel noten, in combinatie met een flinterdun deeg dat iets weg heeft van bladerdeeg. De Apfelstrudel wordt geserveerd met slagroom en warme vanillesaus. Heerlijk!

11332 -  (3)

#2. Sachertorte

Sachertorte is een bekende (wereldberoemde) Oostenrijkse taart, die haar oorsprong vindt in Wenen. De taart bestaat uit lagen cake met abrikozenconfituur en een dikke laag chocoladeglazuur. De Sachertorte is ooit bedacht door leerling-kok Franz Sacher en sindsdien zijn er redelijk wat ruzies/rechtszaken geweest om het originele recept. Gelukkig ligt het recept veilig opgeborgen in Huis Sacher en kun jij met een gerust hart van het taartje genieten.

#3. Cremeschnitte

Cremeschnitte heeft qua smaak en uiterlijk veel weg van de tompouce die wij in Nederland kennen. Het verschil is echter dat de Cremeschnitte 1 of 2 extra lagen koek heeft en meerdere lagen banketbakkersroom. De bovenkant is bedekt met een laagje glazuur of poedersuiker.

#4. Tarte Tatin

Warme appels (of ander fruit), karamel en een krokante bodem. Dat is de hemelse combinatie van deze omgekeerde appeltaart. Tarte Tatin is een Franse taart die ooit is ontstaan door een vergissing van twee zussen. Wat voor vergissing precies is niet duidelijk, want daarover gaan verschillende verhalen. Hoe dan ook, een goede vergissing! De krokante bodem smaakt fantastisch in combinatie met de warme, gekarameliseerde appels. Tip: bestel de Tarte Tatin met een bol vanille-ijs.

11332 -  (4)
(Foto: © Pixabay)

#5. Tarte aux Myrtilles

Tarte aux Myrtilles, beter bekend als bosbessentaart, is een typisch gerecht uit Savoie Mont Blanc en hoort helemaal thuis in de Franse Alpen. Verwar de bosbessen niet met de blauwe bessen uit Nederland, want deze zijn een stuk groter en zoeter. De Franse bosbessen zijn friszuur en karakteriserend voor de smaak. De taart wordt op verschillende manieren geserveerd. Bijvoorbeeld als punt, maar ook als klein gebakje. De ene variant bestaat uit alleen biscuit met alleen vruchten, de andere variant heeft ook een laag banketbakkersroom of slagroom.

#6. Schwarzwälder kirsch

Eén van de meest bekende Duitse taarten is de Schwarzwälder kirsch. De taart is onlosmakelijk verbonden met het Zwarte Woud en toch gaan er verhalen dat de taart niet daar, maar juist in Zwitserland is ontstaan. Zoals de naam al zegt, bestaat de Schwarzwälder kirsch uit kersen en Kirsch (een alcoholische drank, gemaakt van kersensap). Het is een machtige taart, vol bijzondere smaakexplosies.

#7. Topfenstrudel

Ben je fan van cheesecake, dan moet je echt een keer de Topfenstrudel uitproberen. Veel mensen slaan deze Strudel vaak over en kiezen voor de variant met appels. Dat is zonde, want ook een Topfenstrudel is erg smakelijk. Het deeg lijkt op die van de Apfelstrudel en de vulling bestaat uit een soort cheesecake mengsel op basis van kwark. Vaak voegt men daar ook rozijnen aan toe. De smaak is friszuur en erg lekker in combinatie met vanillesaus.

11332 -  (5)

#8. Prügeltorte

De Prügeltorte is een bijzonder gebakje uit Tirol. Dat het gebakje zo bijzonder is, heeft alles te maken met de bereidingswijze ervan. Om de cakebodem te maken, wordt een koker boven een houtvuur gehangen. Terwijl men de koker ronddraait over het vuur, wordt er beslag overheen gegoten. Als het beslag op- en gaar is, wordt de cake er van af gehaald en in plakken gesneden. De Prügeltorte wordt geserveerd met slagroom, poedersuiker en een vruchtenconfituur. Wij hebben de lekkerste Prügeltorte in het Alpbachtal gegeten.

#9. Bündner Nusstorte

De Bündner Nusstorte is een notentaart uit het Zwitserse Graubünden. De taart wordt gemaakt van een zanddeeg en heeft een karamelachtige vulling met walnoten. De taart wordt vaak verward met de Engadiner Torte, maar is heel anders. Deze taart heeft namelijk drie bodems met vanille botercrème en een Florentijnse bovenlaag.

#10. Clafoutis met kersen

Een clafoutis is een Franse taart waar je eindeloos mee kunt variëren. Kersen is traditioneel, maar je komt de taart ook tegen met pruimen, frambozen en ander fruit. Ook bestaan er een aantal hartige variaties met bijvoorbeeld cherrytomaatjes en geitenkaas. De taart is simpel, maar ontzettend smakelijk. Je vult de taartvorm met het fruit en daarover giet je een vloeibaar beslag op basis van eieren, bloem en suiker. De Clafoutis is warm, met een bol ijs, het allerlekkerst!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.