4 februari 2017 door Marije in 'Recepten''

Recept: tarte tatin

Er zijn twee verhalen over de oorsprong van de tarte Tatin. In het eerste verhaal is één van de zussen Tatin de taartbodem vergeten, en het deeg daarom maar op de appels legde, in plaats van eronder. In het andere verhaal laat één van de zussen de taart vallen, en besluit ze hem toch maar op te dienen, zij het op zijn kop. Hoe dan ook is het resultaat van deze vergissing een heerlijk knapperige bodem, zachte appels en karamel, smullen! En bovendien is het helemaal niet moeilijk om deze Franse klassieker zelf te maken! In dit weblog lees je alles over het bakken van een heerlijke tarte Tatin.

Tarte Tatin zelf maken

Je hoeft niet in Frankrijk te zijn geweest te zijn om deze Franse variant van onze appeltaart of de Oostenrijkse Apfelstrudel te kennen; tarte Tatin. En wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf tarte Tatin te maken? Alleen tijdens het maken van de karamel moet je even goed opletten. Dit is wat je nodig hebt:

  • Een quichevorm of een andere bakvorm die dicht is aan de onderkant (!)
  • 6 appels
  • 150 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels ijskoud water

1. Het deeg voor de tarte Tatin maken

Het deeg moet je een uur laten rusten, houd hier dus rekening mee. Zeef de bloem boven een kom en leg hier 100 gram koude boter in, in kleine stukjes gesneden. Voeg dan het zout, 75 gram suiker en het water toe. Kneed het tot stevig deeg. Rol het deeg tot een bal en verpak dat in huishoudfolie. Laat dit een uur rusten in de koelkast.

2. De vulling maken

Nu is een goed moment om de oven op 200 °C te zetten. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Verdeel ze over de springvorm, met de bolle kant naar beneden. Begin nu met de karamel. Karamel verbrandt snel dus let goed op hoe snel het verkleurt! Verhit 25 gram boter met de rest van de suiker op laag vuur (het liefst met een vlamverdeler). Als het mengsel lichtbruin is verkleurd is het klaar. Proeven kun je maar beter achterwege laten want het is heel heet! Schenk de karamel nu over de appels.

3. Het deeg afmaken

Bestuif je werkblad en de deegroller met bloem. Rol de bal uit tot een lap die over de taartvorm past, hij moet dus iets groter zijn. Als je deeg plakkerig of te warm wordt, kun je wat bloem toevoegen. Leg de deeglap, als hij klaar is, op de appels en ‘stop de appels in’. Schuif hem in de oven en bak hem in 20 minuten gaar. Wacht even tot hij wat is afgekoeld voor je gaat eten, want de karamel is heet! Stort hem dan op een groot bord en smullen maar!

Bon appétit

Tarte tatin

Meer Franse wintersportrecepten

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten (kaas!). Een ‘to do’ op haar wintersport bucketlist is Le Mur Suisse.