Skip to navigation Skip to main content
Geld In Sneeuw
© Spalder Media Group

Goedkope wintersport

Een goedkope wintersport, het klinkt soms als een utopie. Hoe leuk we wintersport ook vinden, het heeft wel een groot nadeel: het is een dure vakantie. Vervoer, accommodatie, skipas, materiaal: voor de gemiddelde wintersport ben je een flinke som geld kwijt. Dat betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om te besparen en om de skivakantie betaalbaar te houden. Op deze pagina vind je tips voor een goedkope wintersport.

Goedkope wintersport

In de basis is de wintersport dus een dure vakantie, maar voor wie benieuwd is of je ook goedkoop op wintersport kunt, hebben we goed nieuws. Voor de wintersport geldt namelijk wat voor iedere vakantie geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt er tijdens de voorbereiding en op de wintersport zelf voor zorgen dat de kosten redelijk binnen de perken blijven. Hieronder vind je eerst tips voor het boeken van een goedkope wintersport, waarna we ook het vervoer bespreken, en ten slotte geven we tips voor besparen tijdens de vakantie zelf.

Een goedkope bestemming

De eerste belangrijke beslissing met betrekking tot de kosten van je wintersport neem je al ver voordat de eerste bergen in het zicht komen. Want waar ga je heen? Je zoektocht naar een wintersportbestemming begint misschien al snel bij de bekende skigebieden, maar laat je daar niet door leiden! De prijzen voor skipas en accommodatie zijn in dit soort gebieden veel hoger dan in de kleinere, minder bekende gebieden. Hier heb je weliswaar een minder uitgebreid piste-aanbod, en hele lange skitochten kun je er niet maken, maar je kunt er desondanks prima skiën. Op zoek naar bestemmingen voor een goedkope wintersport in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland en Tsjechië? Onze tips lees je hier >>>

Goedkope wintersport boeken

Als de bestemming vaststaat, is het tijd om te boeken. Dit kan best lastig zijn, maar tijdens het boeken kun je er door een aantal slimme keuzes voor zorgen dat je wintersport goedkoop blijft. Kies met de tips hieronder de juiste aanbieder en accommodatie, en plan je vakantie op een gunstige datum.

Goedkope wintersport boeken inclusief skipas

Je skipas afrekenen bij de kassa van het skigebied is iets wat je soms liever met je ogen dicht zou doen. De pas is een flinke uitgave, zeker wanneer je een hele week op wintersport gaat. Vaak is een pakketreis, waarbij je een wintersport boekt inclusief de skipas, een stuk goedkoper dan wanneer je de verschillende onderdelen los boekt. Dit komt doordat reisorganisaties vaak goede prijsafspraken maken met de accommodatie en de liftmaatschappij. Hier kun jij van profiteren. Bekijk dus zeker ook altijd even deze optie voordat je rechtstreeks je accommodatie boekt. Via de links hieronder boek je een pakketreis inclusief skipas.

Skiërs pratend op de piste

Een kortere wintersport

Tijdens een typische wintersport reis je op zaterdag heen, waarna je zes dagen skiet en op zaterdag weer terugreist. Maar als het budget dat niet toelaat, is het natuurlijk ook mogelijk om voor een kortere periode te boeken. Rijd je bijvoorbeeld op maandag heen en op zondag weer terug, dan heb je alsnog vijf dagen skipret en kun je het wintersportgevoel helemaal ervaren. Je bespaart op deze manier uiteraard flink op de verblijf- en skipaskosten, en ook vlieg-, trein- en bustickets zijn doorgaans goedkoper als je de zaterdagen vermijdt. Daarnaast zijn de wegen dan rustiger waardoor je minder in de file staat en minder brandstof verbruikt als je met de auto gaat. Zeker het overwegen waard als je goedkoop op wintersport wilt. Bij de onderstaande reisorganisaties kun je een zogeheten 'Mini Ski' boeken.

Een accommodatie ver van de piste

Een verblijf direct aan de piste is vaak een stuk duurder dan wanneer je wat verder van het skigebied logeert. Aangezien haast alle skigebieden goede gratis skibusverbindingen hebben, is het allesbehalve noodzakelijk om direct een de piste te verblijven. Kijk daarom eens naar accommodaties die in een kleiner dorpje vlak bij het skigebied liggen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Ramsau im Zillertal, dat geen eigen liften en pistes heeft maar wel vlak bij de skigebieden Mayrhofen en Zillertal Arena ligt. 

Rustige skipiste tijdens een goedkope wintersport in het laagseizoen
© Spalder Media Group

Wintersport in het laagseizoen

Wie op zoek is naar een goedkope wintersport doet er goed aan om de skivakantie te plannen in het laagseizoen. Kort gezegd is het laagseizoen de periode buiten de kerst- en voorjaarsvakantie. Als je de optie hebt, is het zeer raadzaam om buiten deze schoolvakanties op wintersport te gaan. Veel gebieden hanteren een gereduceerd skipastarief in het laagseizoen. Doordat het veel minder druk is in de dorpen is de keuze uit accommodaties groter en heb je grotere kans dat je een betaalbaar verblijf vindt dat aan je eisen voldoet. Bovendien zijn de prijzen van een accommodatie in het laagseizoen gewoonweg lager dan in het hoogseizoen.

De auto is de beste optie voor een goedkope wintersport
© Spalder Media Group

Vervoer wintersport

De heen- en terugreis zijn substantiële kostenposten van je wintersport. Wat de beste optie is voor een goedkope wintersport hangt van een aantal zaken af, zoals de grootte van je gezelschap, waar je naartoe gaat en het moment van boeken. Hieronder bespreken we de opties per vervoersmiddel en geven we je tips om te besparen op de reis.

Wat is de goedkoopste optie?

Zoals gezegd zijn de prijzen van de verschillende reisopties zeer variabel. Om toch een beeld te geven van hoeveel de verschillende vervoersmiddelen ten opzichte van elkaar kosten, geven we een voorbeeld. Hiervoor kiezen we Zell am See als bestemming, en boeken we op een datum in het laagseizoen op twee maanden vanaf het moment van boeken. Hier komen de volgende prijzen uit:

 • Auto: € 203,- retour (op basis van een benzineprijs van € 1,75/L en een verbruik van 1 op 14).
 • Trein: € 128,20 retour per persoon, 2x overstappen per reis.
 • Bus: € 154,- retour per persoon.
 • Vliegtuig: € 308,40 retour per persoon (incl. skibagage en busrit vanaf Salzburg Airport)

Dit voorbeeld laat zien dat de trein de goedkoopste optie is als je alleen reist, gevolgd door de bus. Ga je echter met minstens twee mensen op wintersport dan is de auto een stuk goedkoper, doordat de kosten worden verdeeld over het aantal passagiers. Het vliegtuig is een stuk duurder dan de andere opties.

Wintersport met de auto

Als je met meerdere mensen goedkoop op wintersport wilt dan is de auto vaak de slimste keuze, omdat de benzinekosten dan ook gedeeld worden door het aantal passagiers. Dit in tegenstelling tot een reis met de bus, trein of vliegtuig, waar prijzen altijd per persoon zijn. Voor een wintersport met de auto zijn er een aantal mogelijkheden om de kosten te drukken:

 • Vermijd files. Filerijden kost meer benzine dan lekker doorrijden. Dit komt door het vele afremmen en optrekken. Dé manier om filerijden te voorkomen is om de zaterdag te vermijden, en ook ’s nachts staan er minder files. Op drukke dagen loont het wel eens om een stuk binnendoor te rijden om een file te omzeilen. Houd daarvoor de actuele verkeersinformatie goed in de gaten.
 • Zoek het eens dichter bij huis. Voor een wintersport hoef je lang niet altijd 1000 km te rijden. In het Duitse Sauerland kun je al skiën op slechts iets meer dan 300 km rijden vanaf Utrecht, wat een heleboel benzinekosten bespaart. Hier liggen de skigebieden Winterberg en Willingen, waar je weliswaar niet heel veel pistekilometers vindt, maar waar je zeker leuk kunt skiën. 5 skigebieden dicht bij huis >>>
 • Let op de benzineprijzen. Tijdens je autorit naar de wintersport rijd je door verschillende landen met ieder zijn eigen benzineprijzen. Als je je tankstops slim plant, kun je zo besparen op benzine. Op weg naar Frankrijk en Zwitserland is het bijvoorbeeld aan te raden om te tanken in Luxemburg, waar de brandstofprijzen laag liggen. Ook in Oostenrijk is de prijs vaak lager dan in Duitsland en Nederland, dus gooi daar je tank vol voordat je aan de terugweg begint. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen >>>

Wintersport met de bus/trein/vliegtuig

Zeker wanneer je alleen op wintersport gaat, kan het voordelig zijn om de auto te laten staan en met de bus, trein of het vliegtuig op wintersport te gaan. De ticketprijzen verschillen tussen het hoog- en laagseizoen en tussen verschillende bestemmingen, en hoe eerder je boekt, hoe lager de prijzen zijn. Beslis dus ver van tevoren waar je naartoe gaat en onderzoek de verschillende mogelijkheden goed voor jouw vakantie. Denk verder aan de volgende tips:

 • Wees flexibel qua periode waarin je weg wilt. Als je een specifieke datum van aankomst en vertrek hebt, zit je vast aan de ticketprijzen van die dag. Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen uit een aantal data in een bepaalde periode kun je kiezen voor de goedkoopste optie, wat flink kan schelen in de kosten.
 • Stel een alert in. Als je maanden vooruitkijkt naar tickets is het nog wel eens zo dat ze nog niet in de verkoop zijn. Wel is er dan vaak de optie om een melding te krijgen als de tickets beschikbaar worden. Op deze manier weet je zeker dat je er op tijd bij bent.
 • Overweeg een pakketreis waarbij vervoer, accommodatie en skipas inbegrepen zijn. Reisorganisaties hebben vaak goede deals met vervoerders, accommodaties en skigebieden, waardoor je profiteert van een lagere totaalprijs. Bovendien ben je zo in één keer klaar met boeken, wel zo makkelijk. Een pakketreis inclusief vervoer boek je bij:
Eten op de piste
© Spalder Media Group

Besparen tijdens de wintersport

Als de accommodatie en het vervoer eenmaal geregeld zijn kan de voorpret beginnen! Maar ook de uitgaven tijdens de laatste voorbereidingen en op wintersport zelf kunnen best hoog oplopen. Zo kunnen de kosten voor eten hoog zijn, en ook de skipas (als je die los aanschaft) en het materiaal zijn behoorlijk duur. Hieronder geven wij tips om ervoor te zorgen dat deze kostenposten je goedkope wintersport niet in de weg staan.

Besparen op eten

Naast verblijf, vervoer en skipas ben je ook voor eten op wintersport een aardig bedrag kwijt. Gelukkig zijn er binnen dit domein genoeg mogelijkheden om met een aantal eenvoudige tips flink te besparen.

 • Lunch niet elke dag in een bergrestaurant. Hier ben je bijvoorbeeld voor een schnitzel al gemiddeld € 17,50 kwijt wat samen met een drankje resulteert in een behoorlijk bedrag voor een lunch. Een goedkoper alternatief is om ’s ochtends broodjes te smeren om op de berg op te eten.
 • Deel een portie. Als je dan toch in een bergrestaurant eet, is het zeker het overwegen waard om een portie te delen. De hoeveelheden Kaiserschmarrn en Tiroler Gröstl die je op je bord krijgt zijn vaak groot. Zeker in combinatie met een meegebrachte snack kun je er dan weer een hele middag tegenaan op de pistes.
 • Neem boodschappen mee uit Nederland. In sommige bergdorpjes zijn de supermarkten prijzig, waardoor het loont om een krat met eten en drinken mee te nemen in de auto. Tip voor het avondeten: maak de lekkerste wintersportgerechten gewoon in je eigen appartement met onze recepten!

Besparen op de skipas

Voor sommige bestemmingen/accommodaties zijn geen pakketreizen te vinden en dus zit er dan niets anders op dan de skipas los te kopen. Maar ook in dit geval valt er nog wat te besparen op de skipas. Sommige gebieden hanteren variabele skipasprijzen, waardoor het loont om op tijd online je pas aan te schaffen. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een skipas waarmee je tijdens je verblijf van zes dagen, op vier dagen naar keuze de piste op kunt. Je blijft een dagje binnen spelletjes doen als het slecht weer is en je gaat een dagje winterwandelen in de prachtige natuur, en je wintersport is weer een stuk goedkoper geworden!

Huur je materiaal vooraf online

Als je goedkoop op wintersport wilt, is ook je materiaal een belangrijk punt om over na te denken. Als je niet zo vaak op wintersport gaat, of als je het zelfs voor het eerst probeert, is het voordelig om je wintersportuitrusting te huren. Zeker voor kinderen in de groei is het een stuk goedkopere optie dan ieder jaar nieuwe ski’s kopen. Bovendien hebben verhuurders nog wel eens leuke acties, zoals gratis of afgeprijsde huurski’s voor kinderen. Heb je gekozen voor huren? Reserveer dan vooraf online. Dit scheelt niet alleen wachttijd bij de verhuurder, je bent vaak ook nog goedkoper uit.