Skip to navigation Skip to main content

Ultieme gids voor winterkamperen in de Alpen

52589670909 Fc49b4cde4 O

Wanneer de winter zijn intrede doet, hullen de Alpen zich onder een dik pak sneeuw. Dit is meteen ook het moment waarop het hart van menig camperbezitter sneller begint te kloppen. Er is namelijk een grote interesse in winterkamperen in de Alpen. Zeker wintersportliefhebbers zien het als een prettige manier om de besneeuwde Alpen sportief te beleven. De vrijheid van reizen met een camper gaat perfect samen met het avontuur van wintersport. En veel campings hebben zich ook helemaal aangepast aan de winterkampeerder.

De juiste camper voor een winters avontuur

Niet elke camper is geschikt voor de koude en uitdagende omstandigheden van een wintervakantie in de Alpen. Je kunt een camper kopen of huren, maar in ieder geval is het belangrijk om goed te letten op de isolatie en de verwarming. Ook de mogelijkheid tot het stallen van wintersportuitrusting is belangrijk. Een goede isolatie houdt de kou buiten en de warmte binnen. Een krachtige verwarming, zoals een gasverwarming of een dieselkachel, zorgt ervoor dat het ook op de koudste dagen warm is in de camper. Sommige campers hebben zelfs verwarmde opbergruimtes die je uitrusting droog en gebruiksklaar houden.

Veilig rijden in de Alpen

De wegen in de Alpen kunnen tijdens de winter erg verraderlijk zijn, met steile hellingen, scherpe bochten en gladde oppervlakken. Zorg er daarom voor dat je camper is uitgerust met winterbanden. Deze zijn niet alleen wettelijk verplicht in veel Alpenlanden, maar bieden ook meer grip en veiligheid op besneeuwde en ijzige wegen. Neem daarnaast ook sneeuwkettingen mee. Deze kun je kopen of huren. In bepaalde gebieden zijn dergelijke sneeuwkettingen verplicht bij (zware) sneeuwval. Het is in ieder geval cruciaal om je rijstijl aan te passen aan de winterse omstandigheden. Verminder dus je snelheid, houd meer afstand en vermijd plotselinge manoeuvres.

Goede voorbereiding op een winterse vakantie in de Alpen

Controleer voor vertrek de weersvoorspellingen en verkeersinformatie van je bestemming en plan je route zorgvuldig. Houd rekening met mogelijke vertragingen of wegafsluitingen door sneeuwval. Zorg daarnaast voor een goed gevulde voorraad antivries, een sneeuwschep en voldoende gas of diesel voor de verwarming. Een volgeladen accu en waterleidingen die beschermd zijn tegen bevriezing zijn eveneens essentieel. Pak ook voldoende warme kleding, dekens en eventueel extra verwarmingselementen in. Daarnaast kan het een goed idee zijn om een voortent mee te nemen. Dan heb je wat extra opslagruimte en bovendien voorkom je dat nattigheid en vuil eenvoudig de weg naar de camper vindt.

Winterkamperen in de Alpen

Hoewel niet alle campings in de Alpen het hele jaar door geopend zijn, zijn er toch voldoende campings die speciale voorzieningen bieden voor wintersporttoeristen. Ze hebben bijvoorbeeld verwarmde sanitaire voorzieningen, kleine winkeltjes die in de winter open zijn, droogruimten voor skischoenen en -kleding enzovoort. Zeker in de buurt van skigebieden vind je vaak goed uitgeruste campings. Het is niet ongewoon dat ze ook extra faciliteiten hebben, zoals hottubs en sauna's. Met oud en nieuw bieden veel van deze campings ook activiteiten aan. Denk bijvoorbeeld aan een fakkelwandeling of een kinderkerstfeest. Sommige campings liggen dicht bij skiliften of bieden shuttlebusdiensten aan, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot de skipistes.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.