Skip to navigation Skip to main content

Schnitzel Index: dit kost een Wiener Schnitzel in Oostenrijk

Schnitzel (1)
© Spalder Media Group

De Wiener Schnitzel is een echte klassieker uit de Oostenrijkse keuken. Maar in welk skigebied ben je het meeste geld kwijt voor dit gerecht en misschien wel belangrijker, waar het minste? De Schnitzel Index vergelijkt de prijzen van de Wiener Schnitzel in de hoogstgelegen bergrestaurants in 17 populaire skigebieden in Oostenrijk. Zo weet jij wat je betaalt voor een lunch op de piste.

Wat is de Schnitzel Index?

Iedere winter duikt Snowplaza in de prijzen van de Wiener Schnitzel. De Schnitzel Index vergelijkt de prijzen van een Wiener Schnitzel in de hoogstgelegen bergrestaurants van 17 populaire skigebieden in Oostenrijk. Het gaat hierbij om de hoogstgelegen restaurants waar een Wiener Schnitzel van varkensvlees op de kaart staat. De Wiener Schnitzel is een van de populairste gerechten op de pistes van het wintersportland en een goede graadmeter van de prijs van een lunch op de piste. Bij de vergelijking is niet gekeken naar de sfeer in het restaurant, de bereidingswijze of het type restaurant. 

Flinke prijsstijging

Na het vergelijken van de prijzen van een Wiener Schnitzel, kunnen we concluderen dat je deze winter meer betaalt voor je favoriete wintersportgerecht ten opzichte van skiseizoen 2021/2022. In de tabel hieronder kun je de prijzen van beide seizoenen bekijken, inclusief de procentuele verandering. De prijs van een Wiener Schnitzel is gemiddeld met 9,66% gestegen. Gemiddeld betaalt een wintersporter € 17,49 voor het gerecht en dat was € 15,95 in skiseizoen 2021/2022.

Grote verschillen per skigebied

Toch zit er nog aardig wat verschil in de prijzen in de Schnitzel Index. De duurste Wiener Schnitzel bestel je deze winter in Lech am Arlberg. Die springt er met een prijs van € 23,00 met kop en schouders bovenuit. De Wiener Schnitzel bij Restaurant Rüfikopf is maar liefst 24,32 % duurder geworden! Ook in Serfaus-Fiss-Ladis, Skiregion Dachstein-West, Obergurgl en Schladming-Dachstein zijn de prijsverhogingen met meer dan 10% vrij fors. Wie het minst wil uitgeven aan een Wiener Schnitzel, moet naar het Kleinwalsertal. Hier kost de geliefde 'deurmat' € 14,50, wat 5,07 % meer is dan vorig seizoen.

 

Op een aantal menukaarten kom je alleen schnitzels van kalfsvlees tegen. Die zijn over het algemeen nog duurder dan de 'Schnitzel von Schwein'. Bijvoorbeeld in St. Anton am Arlberg bij restaurant de Verwallstube. Voor deze variant betaal je maar liefst € 29,-.

Microsoftteams Image (3)

Oorsprong van de schnitzel

Wat bovendien wel leuk is om te weten, is dat de schnitzel oorspronkelijk helemaal niet uit Oostenrijk komt. Hoewel je vanwege de naam 'Wiener Schnitzel' zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië. Het recept is in principe vrijwel overal hetzelfde, met een partje citroen, frietjes of gebakken aardappelen.

 

Heb je trek gekregen tijdens het lezen? Duik de keuken in en maak dan zelf dit recept voor een Wiener Schnitzel! Binnen een mum van tijd heb jij zo’n heerlijk krokant stukje vlees op je bord.

Schnitzel Index
Winter Isabel

Over Isabel

Voor Isabel is wintersport niet alleen skiën, maar ook een speciaal gevoel. Even nergens aan denken en van de pistes afglijden in het zonnetje. Kaiserschmarrn voor de lunch en meezingen in de après-ski met een biertje in de hand. Heerlijk!