Skip to navigation Skip to main content
Beginner op ski's (1)

Wintersport voor beginners: tips en informatie

Wintersport is een feestje, of je nou al jaren op de latten staat of pas net begint. Je bent lekker de hele dag buiten en na afloop doe je nog even met z’n allen een drankje in de après-ski. Opeens vind je het niet erg om in je vakantie de wekker vroeg te zetten en het is waarschijnlijk ook de enige vakantie waarbij je op tijd in bed ligt. Je leest het al, wintersport verschilt op veel vlakken van een zomervakantie. Op deze pagina lees je alles over wintersport voor beginners. Van leren skiën, tot welke skigebieden het meest geschikt zijn en hoe je je het best voorbereidt op je wintersport.

Ga direct naar:

uitzicht witte bergen
Hoe vaak je ook op wintersport gaat, dit soort uitzichten vervelen nooit!

De eerste keer skiën of snowboarden

De eerste keer wintersport zal je altijd bijblijven: de mooiste uitzichten, het lekkere eten, het feit dat skiën toch lastiger is dan dat het eruit ziet en die verzuurde benen aan het eind van de dag. Om van je eerste keer wintersport toch een leuke vakantie te maken, hebben we een paar tips voor je:
- Luister naar je lichaam. Tijdens een dagje skiën of snowboarden ben je de hele dag actief bezig en is het niet gek dat je aan het eind van de dag moe bent. Luister dus naar je lichaam. Als je op de derde dag al tijdens de lunch hele vermoeide benen hebt, is het misschien toch verstandig een middagje uit te rusten.
- Ga niet meteen de eerste dag los in de après-ski. Dit is natuurlijk een vervolg op de vorige tip, maar wel één die even benoemd moet worden. Après-ski en wintersport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het kan heel verleidelijk zijn om meteen de eerste dag helemaal los te gaan in de bar. Maar toch waarschuwen we je vast dat dit niet het beste idee is.
- Neem lessen. Skiën en snowboarden vereist best wat techniek die je jezelf lastig aan kunt leren. Een gediplomeerde leraar kan je de juiste technieken aanleren, waardoor je meer ontspannen op je ski’s zult staan en minder vermoeid bent. Je zal ook merken dat je met meer vertrouwen de berg afgaat. Meer over skilessen lees je later op deze pagina.
- Ga fit op wintersport. Al klinkt het niet altijd zo, wintersport is vermoeiend voor je lichaam, helemaal de eerste keer skiën of snowboarden. Om niet na elke dag skiën helemaal uitgeput op de bank te liggen, is het verstandig om in de weken voordat je gaat wat oefeningen te doen. Zo raken je spieren alvast gewend aan het harde werken tijdens je skivakantie. Hier lees je welke oefeningen het meest geschikt zijn >
- Kies een skigebied dat geschikt is voor beginners. Er zit nogal wat verschil tussen de skigebieden. De ene heeft vooral rode en zwarte pistes, terwijl je als beginnend wintersporter juist graag veel makkelijke blauwe pistes wilt. Onderaan deze pagina vind je per land een rijtje met geschikte skigebieden voor beginners.
- Huur je materiaal. Ski’s en skischoenen zijn niet goedkoop, waardoor het voor je eerste keer wintersport slim is om je materiaal te huren. Dat scheelt je een hoop geld, en mocht je het toch niet leuk vinden, zit je niet met al die dure spullen opgescheept.

Blauwe piste
Kies voor een skigebied met veel blauwe pistes, waar je goed kunt leren skiën.

Skiles in de Alpen

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, of als je nog maar een paar keer op wintersport bent geweest, doe je er goed aan om wat skilessen te volgen. Dit kan gewoon in het gebied waar je op wintersport bent. Het voordeel hieraan is dat je ook meteen het skigebied leert kennen. Voor skiles in de Alpen heb je verschillende opties. Je kunt hele dagen lessen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen in de ochtend op les te gaan en ’s middags zelf gaan skiën. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit privélessen, duo-lessen en groepslessen. Afhankelijk van je voorkeur valt de prijs voor lessen hoger of lager uit.

Skiles in de Alpen van Nederlandse leraren

Zie je ertegenop om skiles te krijgen van een leraar die geen Nederlands spreekt? Ga dan naar een skigebied waar ze Nederlandse skileraren en -leraressen hebben. Zo kun je eenvoudig lessen in je eigen taal volgen. Je vindt in elk Alpenland wel skischolen met Nederlandse leraren die hier aandacht aan besteden. Benieuwd naar welke skigebieden je dan kunt gaan? Hier vind je een overzicht met skigebieden met Nederlandse skiles >

Skiles in de Alpen van tevoren boeken

Je kunt ter plekke je skilessen boeken, maar het is ook mogelijk om ze van tevoren thuis alvast te boeken. Dit kan bij CheckYeti, het grootste online boekingsplatform voor skischolen in Europa. Hier kun je de prijzen en lessen van verschillende skischolen met elkaar vergelijken én kun je, als je wilt, aangeven dat je les in het Nederlands wilt. Vooral in het laatste geval is het beter om vooraf te boeken, dan kunnen de skischolen nog garanderen dat je een Nederlandse leraar krijgt.

Leren skiën in Nederland: 3 opties

Kun je niet wachten tot je wintersport en wil je alvast ervaren hoe het voelt om op de latten te staan? Dan zijn er ook voldoende mogelijkheden om te leren skiën in Nederland. Hiervoor heb je de keuze uit skilessen op een rollerbaan, leren skiën op een borstelbaan of op de sneeuw in een indoorhal als SnowWorld. Elke vorm heeft z’n voordelen, die leggen we hieronder voor je uit.

Indoorhal
Tijdens je skilessen in SnowWorld kom je het dichtst bij de echte sneeuw-ervaring. In de indoorhallen in Nederland krijg je les op kunstsneeuw, om zo te ervaren hoe het is om op de sneeuw naar beneden te glijden. Je leert de basisprincipes van het skiën en kunt in de Alpen je technieken verder verbeteren. Daarnaast leer je hier ook hoe je in een lift moet staan, net als in de bergen. Je vindt de zes verschillende locaties van SnowWorld door heel Nederland.

Borstelbaan
De tweede optie die dichtbij het echte skiën komt, is lessen op een borstelbaan. Dat is een baan waarbij je skiet op plastic borstels in plaats van op de sneeuw. Deze banen zijn dan ook niet overdekt, je skiet heerlijk in de buitenlucht. Door heel Nederland liggen borstelbanen verspreid, variërend in ondergrond, steilheid en lengte. Het grootste voordeel aan borstelbanen is dat je de techniek heel goed aanleert. De borstels zijn gladder dan de sneeuw in een indoorhal, waardoor je hier als het ware wordt gedwongen om de juiste techniek toe te passen. Heb je goed grip op een borstelbaan, dan heb je dat later ook op de ijzige pistes.

Rollerbaan
De derde optie voor skilessen in Nederland, zijn de rollerbanen. Ook deze vind je door heel Nederland. De rollerbaan is een kleine versie van de borstelbaan, waarbij de piste onder je door draait. Je kunt het zien als een lopende band waar je op skiet. Hier geldt ook dat je de techniek heel goed aanleert omdat de ondergrond gladder is dan sneeuw. Daarnaast is de rollerbaan ook heel goed om je conditie te trainen. Waar je op een borstelbaan of in een indoorhal afdalingen maakt van 20 tot 45 seconden en dan weer in de lift uit kunt rusten, kan een rollerbaan oneindig doorgaan. Hier kun je dus een afdaling maken van 15 minuten en reken maar dat je dan verzuurde benen hebt.

Tips voor beginners om beter te leren skiën

De beste tip die we beginnend wintersporters kunnen geven is natuurlijk om op skiles te gaan. Hier krijg je de juiste uitleg en kan de instructeur je daar waar nodig corrigeren. Toch zijn er wel een paar algemene tips die je direct kunnen helpen om beter te leren skiën. Lees de tips hieronder en bekijk de uitleg in de video.
#1. Kijk ver voor je. Veel beginnend skiërs zijn geneigd om naar de sneeuw vlak voor hun ski’s te kijken. Het nadeel hiervan is dat je je niet kunt voorbereiden op wat er komt, zoals een bult, andere skiërs of obstakels op de piste. Wanneer je ver vooruitkijkt, kun je anticiperen op wat er komt en waar nodig je snelheid en richting op tijd aanpassen.
#2. Houd je armen niet te smal en voor je bovenlichaam. Als je je handen voor je bovenlichaam houdt, sta je automatisch beter naar voren geleund. Daarnaast is het ook zaak dat je ze iets breder houdt dan je schouders, zo zorgen ze ook voor een beter evenwicht. Daarnaast kun je met je armen naar voren ook een goede stokinzet maken.
#3. Sta op je hele voet. Beginners hebben vaak de neiging om naar achter te leunen, waardoor je je met je gewicht eigenlijk vooral op je hiel staat. Dit zorgt voor minder controle over de ski’s en wordt het lastiger om bochten te maken. Bovendien is de kans op pijnlijke voeten aan het eind van de dag ook nog groter.
#4. Maak je bochten af. Vooral voor de minder ervaren wintersporter is dit een handige tip. Hiermee kun je namelijk je snelheid controleren. Door je bochten af te maken, ga je minder snel en blijf je zelf in controle over je ski’s. Hoe je een bocht afmaakt? Door aan het eind van de bocht je ski’s een beetje bergop te laten sturen. Zo rem je langzaam af en kun je gecontroleerd de volgende bocht maken.
#5. Doe je skischoenen goed dicht. Als je skischoenen goed om je voet sluiten, kun je het best je ski’s controleren. Zorg er daarom voor dat je skischoenen goed dicht zitten. Dit begint natuurlijk al bij het kopen of huren van de juiste maat schoenen. Vraag hiervoor de winkelier of verhuurder voor advies. Vervolgens doe je ze voor je gaat skiën goed dicht. Let er wel op dat je je schoenen niet te strak doet, om knel- en drukpunten te voorkomen.

Verschillende skitechnieken

Tijdens je eerste keer wintersport wil je het liefst vlakke blauwe pistes, voorzien van een mooie laag sneeuw zonder bulten. Helaas is dit vaak niet het geval en kun je voor onverwachte moeilijke pistes komen te staan. Zo kan het zijn dat er aan het eind van de dag allemaal bulten, ook wel buckels genoemd, op de piste zijn ontstaan. Of bij een periode met weinig sneeuwval kunnen de pistes ijzig zijn geworden.

  • Basishouding skiën

  • Opstaan na een val

  • Wat te doen op een te steile piste

  • Snelheid controleren

Pisteregels

Om de wintersport voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, zijn er een aantal pisteregels opgesteld door de FIS (de internationaal overkoepelende wintersportorganisatie). Iedere wintersporter moet deze kunnen dromen en dient zich hieraan te houden op de pistes. Hieronder staan de 10 pisteregels, inclusief een korte uitleg.
#1. Houd rekening met anderen: iedere skiër moet zich zo gedragen dat hij geen gevaar vormt voor zichzelf en voor anderen.
#2. Beheers je snelheid en skistijl: iedere skiër moet te allen tijde kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen naar zijn eigen skivaardigheid, pistecondities, sneeuw- en weersomstandigheden en de drukte op de piste.
#3. Keuze van het spoor: iedere skiër die van achteren komt, moet zijn spoor zo kiezen dat hij de skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
#4. Inhalen: iedere skiër mag boven en beneden, links en rechts inhalen, zolang dit maar op zo’n afstand gaat dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn beweging wordt belemmerd.
#5. Invoegen en weer verder skiën: iedere skiër die (weer) de piste opgaat of na een stop verder wil gaan, moet ervoor zorgen dat hij dit zonder gevaar voor zichzelf of anderen doet.
#6. Smalle plaatsen: iedere skiër moet voorkomen dat hij zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste stil gaat staan. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer te verlaten.
#7. Klimmen en lopen: een skiër die naar boven klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
#8. Letten op tekens: iedere skiër dient de borden en markeringen op de pistes te volgen.
#9. Verlenen van hulp: bij een ongeval op de piste is iedere skiër verplicht om hulp te verlenen.
#10. Legitimatieplicht: iedereen op de piste moet zich kunnen legitimeren. Zeker als je getuige of betrokkene bent bij een ongeval.

De juiste kleding voor de eerste keer wintersport

Tijdens het skiën is het belangrijk dat je de juiste kleding draagt. Dat wil zeggen, een goede en waterdichte skibroek en -jas, warme onderkleding, handschoenen en de juiste skisokken. Voor iedereen die voor het eerst op wintersport gaat, is dit best een hoop om meteen nieuw aan te schaffen. Gelukkig zijn er ook genoeg winkels waar je goede kleding redelijk goedkoop kunt aanschaffen. Mocht je je skikleding zelf aan willen schaffen, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten:
- De waterdichtheid van je kleding, aangegeven in de waterkolom. Een waterkolom van 0 mm is niet waterdicht terwijl 30.000 mm en hoger vrijwel geen water doorlaat. De waterkolom van je kleding wordt aangegeven op het label van de jas en/of broek.
- Zorg dat de pijpen van je skibroek lang genoeg zijn om over je skischoenen te vallen. Zo voorkom je dat er sneeuw in je skischoenen komt.
- Draag thermokleding direct op de huid en zorg ervoor dat de kleding goed aansluit op je lijf. Zo wordt zweet goed afgevoerd en je lichaamstemperatuur beter gereguleerd.
- Zorg voor goed passende skisokken. Zo voorkom je drukpunten in je skischoenen en heb je minder snel last van koude voeten.

Hier vind je alles wat je moet weten over skikleding >

De juiste uitrusting voor de eerste keer wintersport

Behalve goede kleding heb je natuurlijk ook skischoenen en ski’s nodig tijdens je wintersport. Als het de eerste keer is dat je gaat, is de kans groot dat je je spullen huurt. Ondanks dat het niet je eigen spullen zijn, kun je niet zomaar een willekeurig paar skischoenen meenemen uit de verhuur. Slechtpassende skischoenen kunnen je vakantie namelijk goed verpesten. Let daarom op een paar punten:
- Laat je voeten goed opmeten en neem hier ook de tijd voor. Van te grote of te kleine skischoenen kun je ontzettend veel last hebben, dus het is belangrijk dat de schoen goed aansluit. Bovendien heb je met te grote skischoenen ook minder controle.
- Skischoenen staan erom bekend dat ze niet heel lekker zitten. Ga dus ook niet op zoek naar een skischoen die lekker zit, maar ga voor een schoen die goed aansluit zonder dat de schoen drukpunten veroorzaakt.
- Laat je niet leiden door de looks of kleur van een schoen. Dat je schoenen matchen bij je outfit is in dit geval geen prioriteit. Ga voor de schoen die het beste zit.
- Wees eerlijk over je skiniveau. Een gevorderde skiër heeft een veel stijvere skischoen dan een beginnend skiër. Geef dus duidelijk aan of je al ervaring hebt en hoeveel. Ben je al twee jaar achter elkaar een week op wintersport geweest, dan heb je dus twee weken ervaring en geen twee jaar. Wees concreet, dan kan de verhuurder de beste schoen voor je uitkiezen.

Bovenstaande punten gelden voor je skischoenen, maar ook ski’s kun je niet zomaar pakken. Er zijn zoveel verschillende ski’s, dat het belangrijk is om de juiste soort ski voor jezelf te vinden. Bij de verhuur stellen ze je een aantal vragen over je skitechniek en -ervaring en aan de hand daarvan kiezen ze een paar ski’s. Meestal gaat dit wel goed, maar mocht je na een dag toch niet blij zijn met je ski’s, kun je altijd vragen of je ze mag ruilen. Ski’s van een vriend of familielid lenen zou wel nog kunnen, als jullie ongeveer evenveel ervaring hebben. Let er dan vooral op dat ze niet te lang zijn. Dat betekent dat ze dus niet verder komen dan tot tussen je schouders en kin.

Eerste keer op wintersport: wat neem je mee?

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, wil je natuurlijk niets vergeten. Daarom hebben we een lijstje opgesteld met wat je in elk geval mee moet nemen. Zo kom je tijdens je eerste wintersport niet voor onaangename verrassingen te staan.

  • Skibroek en -jas
  • Thermobroek en -shirt
  • Tussenlaag, zoals pully of fleecevest
  • Skisokken
  • Handschoenen
  • Helm
  • Skibril
  • Zonnebril
  • Zonnebrand en lippenbalsem met UV-factor
  • Muts
  • Buff/nekwarmer
  • Als je ze zelf hebt: ski’s, skistokken en skischoenen/snowboard en snowboardschoenen
  • Rugzak voor op de piste
  • Vrijetijdskleding, ondergoed en sokken
  • Toiletspullen
  • Pinpas, creditcard, paspoort/ID, rijbewijs en reispapieren

Wintersportkleding
Kies voor een skipak dat niet te strak zit en waar je nog goed in kunt bewegen!

Voorbereiding: verblijf

Tijdens de wintersport heb je verschillende mogelijkheden om te verblijven. In de meeste dorpen vind je hotels, appartementen en vakantiehuizen, dus keuze genoeg. Ga je met een groep vrienden? Dan is een groot appartement of een gezellig vakantiehuis ideaal. Dan hebben jullie een eigen ruimte en hoef je weinig rekening te houden met andere mensen. ’s Middags een drankje in de après-ski en daarna met z’n allen aan tafel. Ga je met je partner of gezin, dan wil je misschien liever naar een hotel.

Boek een hotel >
Boek een appartement >
Boek een vakantiehuis >

Voorbereiding: reis

Ook moet je bepalen hoe je naar je plaats van bestemming wilt gaan. Kies je voor de trein, de bus, het vliegtuig of pak je toch de auto? Elke vorm van vervoer heeft zo z’n voor- en nadelen. De meeste mensen gaan met de auto richting de Alpen, omdat ze dan zelf hun reis in kunnen delen en veel mee kunnen nemen. Wel kun je dan, zeker in het hoogseizoen, te maken krijgen met files onderweg naar wintersport. Dus ook de auto heeft voor en nadelen. Kies je ervoor om inderdaad met de auto te gaan, houd dan rekening met een paar zaken. Je ben verplicht om met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen, een gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij je te hebben. Meer informatie over vervoer naar wintersport vind je hier >

wintersport auto
De meeste wintersporters gaan toch het liefst met de auto naar de Alpen.

Onderhoud van je materiaal

Eigen materiaal of gehuurd, het is belangrijk dat je je spullen tijdens en na de wintersport goed onderhoudt. Zo gaat het materiaal langer mee en voorkom je dat je schoenen gaan stinken en je ski’s gaan roesten. Het belangrijkste wat je hiertegen kunt doen, is het goed laten drogen van je materiaal. Laat je schoenen na elke dag skiën drogen met de schnallen dicht en zet ook je ski’s op een droge plek. Laat ze dus niet in de auto liggen! Als je eigen materiaal hebt en je komt terug van wintersport, is het belangrijk dat alles goed droog is voordat je het opbergt. Haal je binnenschoenen uit de buitenschoenen en laat ze los van elkaar drogen. Als ze goed droog zijn, doe je je binnenschoen weer in de buitenschoen en maak je deze goed dicht. Dan kunnen ze in de tas opgeborgen worden voor de zomer. Zorg ook dat je ski’s helemaal droog zijn, dus ook in de bindingen, voordat je ze in de tas doet en opbergt voor de zomer. Meer informatie over hoe je je materiaal moet onderhouden, vind je hier >

Skigebieden voor beginners

Welk land ook je voorkeur heeft, in alle Alpenlanden vind je genoeg skigebieden voor beginners. Deze skigebieden hebben veel blauwe pistes en bieden de mogelijkheid om zwarte pistes te omzeilen via bijvoorbeeld een skipad. Daarnaast kun je in deze gebieden ook terecht bij een goede skischool. Per land hebben we een top 5 voor je opgesteld.

beginners wintersport
In elk land vind je wel een skigebied dat geschikt is voor beginners.

Ook interessant:

  • Ski uitrusting kopen: basisregels

    ski's kopen

    Een wintersporter kan niet zonder goede ski uitrusting, maar hoe weet je wat voor jou geschikt is? Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur een skiniveau. Om je op weg te helpen, vind je hier de 10 basisregels voor het kopen van je eigen uitrusting.

    Lees verder >

  • Blunders van beginners op wintersport

    blunders wintersport

    De eerste keer wintersport is een ervaring die je je hele leven bijblijft. Daarom hoop je maar dat die week zo goed mogelijk verloopt. Helaas horen blunders erbij, zoals de verkeerde piste pakken of je zonnebrand vergeten. Hier vind je de bekendste blunders.

    Lees verder >