Wintersport voor beginners is anders dan voor wie al jarenlang naar de sneeuw op vakantie gaat. Voldoende blauwe pistes en mooie oefenhellingen zijn belangrijker dan veel pistekilometers en uiteraard moet er ook een goede skischool aanwezig zijn. Uren oefenen en helemaal verslaafd raken aan de mooiste vakantie van het jaar, dat is wat je wilt! Ga jij voor het eerst op wintersport en ben je op zoek naar geschikte skigebieden voor beginners en handige tips? Lees dan snel verder!
Als beginner op wintersport
Wintersport is een feestje, of je nu al jaren op de latten staat of pas net begint. Je bent de hele dag buiten bezig en na afloop doe je nog even met z’n allen een drankje in de après-ski. Proosten op de skidag, lachen om jullie avonturen en de dag gezellig samen afsluiten. Opeens vind je het niet meer erg om in je vakantie de wekker vroeg te zetten en het is waarschijnlijk ook de enige vakantie waarbij je op tijd in bed ligt. Je leest het al: wintersport verschilt op veel vlakken van de zomervakantie. Als je het eenmaal hebt meegemaakt, wil je nooit meer anders! Ga jij voor het eerst naar de sneeuw en vind je het stiekem best wel spannend? Logisch, maar hopelijk valt er een groot deel van de spanning weg met alle informatie over een wintersport voor beginners op deze pagina.
Ga snel naar de volgende informatie:
Skigebieden voor beginners
Als je voor het eerst op wintersport gaat, is het belangrijk om een wintersportgebied uit te zoeken waar je als beginner goed uit de voeten kunt. Een gigantisch skigebied met veel pistekilometers is niks voor jou: een mooie oefenhelling, goede skischool en een handjevol blauwe pistes zijn perfect voor een eerste week in de sneeuw. Ga je met een gemengde groep, waar ook gevorderde skiërs bijzitten? Ook in veel grote skigebieden vind je een groot aantal blauwe pistes. Hieronder tips met skigebieden voor beginners per land.
Skigebieden voor beginners in Oostenrijk
Skigebieden voor beginners in Italië
Skigebieden voor beginners in Frankrijk
Skigebieden voor beginners in Zwitserland
Skigebieden voor beginners in Duitsland
Skiles in Nederland of tijdens de wintersport?
Ga je voor het eerst op wintersport? Dan is het ontzettend belangrijk om skilessen te volgen. En nee, niet van die ene vriend maar van iemand met een erkend skilerarendiploma. Leren skiën kan in Nederland, op de rollerbaan, borstelbaan of in een indoor skihal, maar ook in de Alpen tijdens de skivakantie in het skigebied waar je op wintersport bent. Voordeel van lessen in het wintersportland is dat je ook meteen een deel van het skigebied leert kennen. Je kunt kiezen voor hele dagen les, maar ook voor halve dagen, privé of in groepsverband. Prijzen hangen af van de optie die je kiest. Wil je thuis alvast voorbereiden op de wintersport, dan kun je ook in Nederland skilessen volgen. Groot voordeel is dat dit gewoon in eigen taal kan.
Leren skiën in Nederland: 3 opties
Vooraf skiles nemen in Nederland is een goede optie voor wie niet kan wachten tot de wintersport. In eigen taal leer je de beginselen van het skiën en kun je alvast wennen aan hoe het is om op de lange latten te staan. Wie wil leren skiën in Nederland, kan terecht bij verschillende indoor skihallen, borstelbanen en rollerbanen. We lichten hieronder de verschillen aan je uit.
Skigebieden met Nederlandse skileraren
Veel wintersporters zien op tegen skiles in het buitenland vanwege de vreemde taal die zij niet of nauwelijks beheersen. Geen zorgen, skileraren hebben ervaring in het lesgeven van buitenlanders en spreken al snel een paar woorden over de grens. Bovendien kom je met bepaalde gebaren en aanwijzen ook heel ver. Vind je dat toch niks? Dan kun je ook eens kijken naar een skigebied met veel Nederlandse skileraren. In het winterseizoen zijn er veel Nederlandssprekende skileraren aanwezig in de skigebieden.
Hoeveel skiles heb je nodig als beginnende wintersporter?
Hoeveel skiles je nodig hebt als beginnende wintersporter hangt helemaal af van hoe snel je alles oppakt en welke eisen je stelt aan je skitechniek. De een vindt het na een week lessen prima, de ander neemt daarna nog jarenlang skiles. Wij willen je aanraden om niet te snel te stoppen met skilessen. Natuurlijk wil je lekker met de groep mee, maar dat is voor jezelf alleen fijn met een goede skitechniek en als je voldoende zeker bent op je ski's of board. Neem daar genoeg de tijd voor. Beter een les te veel, dan te weinig. Zelfs voor gevorderde wintersporters is het goed om zo nu en dan nog lessen te volgen. Je kunt er altijd voor kiezen om ’s ochtends op les te gaan en ’s middags na de lunch met de groep mee op pad te gaan.
Skitechniek: handige video’s voor beginners
In samenwerking met verschillende skileraren hebben we allerlei skitechniek video’s opgenomen. Hieronder kun je er een aantal bekijken en alle overige zijn te zien op het YouTube-kanaal van Snowplaza. Zo kun jij je thuis alvast voorbereiden op wat je te wachten staat tijdens de wintersport.
Basishouding
In de sleeplift
De meest gemaakte fouten
Van Pflug naar parallel
Skikleding voor beginners
Je ski-outfit kan de skidag maken en breken. Skikleding moet lekker warm zijn, comfortabel zitten, voldoende bewegingsvrijheid bieden, maar ook waterdicht en ademend zijn. Op wintersport ben je actief bezig en transpireer je sneller. De zon kan schijnen, maar het kan ook waaien, sneeuwen en zelfs regenen. Je wilt lekker warm blijven en niet afkoelen. Verstandig is om je te kleden volgens het drie-lagen-systeem: thermo ondergoed als basislaag, daarna een tussenlaag voor isolatie en tot slot een laag die beschermt tegen wind en neerslag. Daar horen ook skisokken bij. Laat je gewone sokken in de accommodatie achter, skisokken brengen steun en voorkomen nare drukpunten.
Wat heb je nodig voor je eerste wintersport?
Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, wil je natuurlijk niets vergeten. Daarom hebben we een lijstje opgesteld met wat je in elk geval mee moet nemen. Zo kom je tijdens je eerste wintersport niet voor onaangename verrassingen te staan.
- Skibroek, ski-jas en skisokken
- Thermo ondergoed
- Skipully en fleecevest
- Handschoenen of wanten (dit zijn de verschillen)
- Skihelm
- Goggles en een zonnebril
- Zonnebrand met een hoge factor (minimaal SPF30)
- Muts
- Buff, nekwarmer of sjaal
- Eventueel een rugzak voor op de piste
- Ski’s, skischoenen, skistokken (te huur)
- Vrijetijdskleding, sokken en ondergoed
- Toiletartikelen
- Pinpas, paspoort, rijbewijs, verzekeringspapieren
FIS pisteregels
Net als in het verkeer gelden er ook regels op de piste. Speciaal voor wintersporters heeft de FIS (de internationale skifederatie) regels opgesteld die overal en voor iedereen gelden.
- Respecteer anderen: een skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij of zij anderen en zichzelf niet in gevaar brengt of schade aanbrengt.
- Houd controle over de snelheid en de ski’s of het snowboard: een skiër of snowboarder moet zich gecontroleerd kunnen bewegen.
- Keuze van de route: de skiër of snowboarder die van boven/achteren komt, moet zijn route op zo’n manier aanpassen dat hij de overige pistegebruikers voor/onder hem niet hindert of in gevaar brengt.
- Inhalen: inhalen is toegestaan van boven, onder, links en rechts op voorwaarde dat er voldoende ruimte gelaten wordt om een verwachte of onverwachte beweging te maken.
- De piste betreden, beginnen en naar boven bewegen: een skiër of snowboarder die een gemarkeerde piste betreedt, weer vertrekt na gestopt te zijn of zich naar boven beweegt, moet eerst omhoog en omlaag over de piste kijken zodat hij dit kan doen zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen.
- Stoppen op de piste: tenzij absoluut noodzakelijk, moet een skiër of snowboarder voorkomen dat hij stopt op een smalle piste of onoverzichtelijke plaats.
- Klimmen of afdalen te voet: een skiër of snowboarder die te voet aan het klimmen of afdalen is, moet dit doen aan de zijkant van de piste.
- Respecteer borden en markeringen: een skiër of snowboarder moet de borden en markeringen respecteren.
- Hulp bieden: in het geval van een ongeluk, is iedere skiër en snowboarder verplicht hulp te verlenen.
- Identificatie: iedere skiër, snowboarder en getuige is verplicht, ongeacht verantwoordelijkheid, zijn of haar persoons- en contactgegevens uit te wisselen na een ongeluk.
Onderhoud skimateriaal
Om fijn te kunnen skiën en om zo lang mogelijk van je materiaal te kunnen genieten, is onderhoud noodzakelijk. Of je nu koopt of huurt. Zet je ski’s na het skiën netjes in elkaar het skihok. Sluit de schnallen van je skischoenen en zet ze met de punten omhoog op de speciale warmers. Laat niks in de auto liggen! Hang je ski-jas en skibroek te drogen en lucht eventueel eerst een uurtje op het balkon. Niet iedereen heeft voor elke dag een schoon paar skisokken. Ook hier geldt: hang ze te luchten of gooi ze na afloop even op de handwas.
Beginnende wintersporter: wat moet ik weten over de pistes?
Sneeuw is wit, maar pistes groen, blauw, rood of zwart. Die laatste vier kleuren geven aan hoe makkelijk of moeilijk een afdaling is en wat de maximale hellingsgraad van de piste is. In de Alpen gelden groen en blauw als makkelijk, maar ga je naar America of Canada, dan geldt groen=blauw, blauw=rood, zwart=zwart of zelfs diepzwart.
Tips voor de eerste keer skiën of snowboarden
Tot slot nog een aantal handige tips voor als je voor de eerste keer gaat skiën of snowboarden. De eerste skivakantie zal je altijd bijblijven, dus daar wil je wel een succes van maken!
- Luister goed naar je lichaam. Leren skiën gaat met vallen en opstaan en levert de nodige spierpijn op. Pak rust waar nodig en stop liever wat eerder dan te laat.
- Ga niet meteen los in de après-ski. Na een eerste dag ploeteren heb je wel een biertje verdiend. Hoe gezellig het ook is, ga niet meteen tot het gaatje. De volgende dag wil je immers weer fris en fruitig op de piste staan.
- NEEM SKILES. Met hoofdletters geschreven, aangezien dit echt de allerbelangrijkste tip in dit rijtje is. Om comfortabel en veilig van de berg af te komen, is een goede skitechniek nodig. Neem les bij de skischool en niet bij die ene vriend die zegt al jaren ski-ervaring te hebben. Als je de juiste techniek én pisteregels aanleert, zul je merken dat je zeker op je ski’s staat en fijn de berg afkomt.
- Ga fit op wintersport. Een goede voorbereiding is het halve werk. Op wintersport ben je de hele dag actief bezig. Doe daarom ski-oefeningen vooraf en ga thuis wat vaker sporten voor vertrek.
- Een skigebied voor beginners. Alle skigebieden zijn anders en niet allemaal zijn ze geschikt voor een wintersport met beginners.
- Huur skimateriaal. Leen geen ski’s of skischoenen van vrienden en duik ook niet meteen de eerste beste skishop in om alles nieuw aan te schaffen. Huur de eerste jaren, bouw je skiniveau op en ga daarna pas over op eigen materiaal. En tja, wie weet vind je het na die eerste keer wel helemaal niet leuk…