9 maart 2019 door Thijs in Materiaal

Om lang plezier van je skimateriaal te houden dien je ze goed te onderhouden. Snowplaza heeft de belangrijkste ski onderhoud tips voor na de wintersport op een rijtje gezet. Hoe bescherm je je ski’s tegen roest? Waar bewaar ik mijn skimateriaal? Hoe kan ik zelf mijn ski’s slijpen en waxen? Ook vertellen wij hoe je het beste skischoenen kunt laten drogen, skibrillen schoonmaakt en skikleding wast. 

Waarom is ski onderhoud zo belangrijk?

Skimateriaal is duur en dient goed onderhouden te worden. Tijdens, maar ook na het wintersportseizoen vergt het verzorgen van het materiaal de nodige aandacht. Vocht en UV-straling zijn de boosdoeners die voor roest, onaangename geuren en slijtage kunnen zorgen. Wanneer je je skiuitrusting goed onderhoudt, kun je je materiaal beschermen tegen deze factoren. Met een paar eenvoudige tips kun je de slijtage verminderen en de levensduur van onder meer je ski’s vergroten. Wij hebben 12 ski onderhoud tips voor je geselecteerd om je materiaal in topconditie te houden.

1. Ski’s goed afdrogen/laten drogen

Het is belangrijk om je ski’s na het skiën goed af te drogen. Hiermee voorkom je roest en blijven de kanten langer scherp. Corrosie vermindert de kantengrip, zelfs wanneer de roest bijna niet met het blote oog te zien is. Daarom: altijd je ski’s goed laten drogen.

2. Investeer in een onderhoudsset

Wanneer je er de tijd voor wilt nemen, kun je ook je eigen ski’s prepareren. Je bespaart geld en je ski’s gaan langer mee aangezien machines in de winkel veel uit de kanten wegnemen. Natuurlijk hangt dit wel af van jouw eigen manier van slijpen. Een complete onderhoudsset (vijlen, schrapers, strijkbout) om je ski’s goed te kunnen slijpen ligt al gauw tussen de € 100,- en € 200,-. Ook is het belangrijk dat je je ski’s stevig kunt monteren om het onderhoud uit te kunnen voeren. Meer tips over het onderhouden van je ski's >

3. Berg je materiaal netjes op

Aan het einde van het seizoen berg je je materiaal netjes op. Voor het vervoeren en het bewaren zijn er handige ski- en skischoenentassen. Deze tassen beschermen tegen vocht en krassen. Zorg er ook voor dat de rits een klein beetje open staat, zodat eventuele warmte en vocht kunnen ontsnappen.

Tas met skischoenen

4. UV-straling vermijden

UV-straling is niet bevorderlijk voor je skikleding. Je jas en broek wordt snel vaal en het plastic van de skischoenen wordt poreus. Soms zie je op de piste wel eens een stuk skischoen loskomen! Check je schoenen regelmatig en vervang ze op tijd!

5. Laat je skischoenen goed drogen

Net als bij ski’s, is het belangrijk dat je de skischoenen goed laat drogen! Het beste is om de binnenschoen (liner) te verwijderen en deze een aantal dagen te laten drogen. Daarnaast moet je de buckels bij het drogen en opbergen altijd sluiten, zodat de schoen zijn vorm behoudt. Meer tips voor het behoud van je skischoenen >

6. Voorkom vervelende geurtjes

Onaangename geuren worden veroorzaakt door bacteriën. Deze voelen zich volkomen thuis in de vochtige, warme omgeving van een skischoen. Een spray kan (tijdelijk) uitkomst bieden, maar is absoluut geen vervanging van goed laten drogen.

7. Skikleding goed wassen

Dat wassen skikleding beschadigt, is een fabeltje. Om je jas en broek goed te blijven laten ademen dien je ze regelmatig schoon te maken. Wanneer je een paar regels en de instructies van de fabrikant in acht neemt kan er niks misgaan. Was op een lage temperatuur en gebruik absoluut geen wasverzachter. Die verstoppen juist de structuur van de kleding! Skikleding wassen: tips, producten & advies >

Skikleding wassen en daarna drogen aan de waslijn

8. Impregneer je skikleding

Na het wassen van je skikleding is het verstandig om je jas en broek te impregneren. Doe dit buiten aangezien de spray nogal sterk ruikt. Ook kun je een speciaal middeltje aanschaffen dat je in de wasmachine kunt gebruiken. Beide zorgen ervoor dat het materiaal waterdicht wordt.

9. Maak je skibril goed schoon

Maak de glazen van je skibril regelmatig schoon met een microvezeldoekje. Is de bril nat van de sneeuw? Goed afkloppen en laten drogen voor je hem opbergt.

10. Verzorg je skihelm

Check je skihelm regelmatig op scheuren en beschadigingen. Bij sommige helmen is het mogelijk om de binnenvoering te wassen. Na een jaar of 5 is het verstandig om de helm te vervangen. Door invloed van de zon kan de helm zijn uitgedroogd en zodoende niet meer goed beschermen.

Skihelm en skibril op de piste


11. Verzorg je handschoenen

Ook je skihandschoenen kun je impregneren om ze beter te laten beschermen tegen regen en sneeuw. Draag je leren handschoenen dan is het belangrijk om ze niet direct op de kachel te laten drogen. Anders kunnen er scheuren in het leer ontstaan.

12. Verwijder batterijen en accu’s

Diverse wintersportgadgets maken gebruik van accu’s en batterijen. Lawinepiepers, helmcams, speciale skibrillen, wanneer je ze lang niet gebruikt is het verstandig de accu te verwijderen. Dit komt de levensduur van de batterij ten goede! 

Nog meer tips voor het onderhoud van je skischoenen, ski's en snowboard >

Heb jij nog tips voor ski onderhoud en het behoud van je wintersportoutfit?

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen