Skip to navigation Skip to main content

Ski onderhoud: 12 tips om je skimateriaal in topconditie te houden

Ski's dragen op wintersport

Ski onderhoud is ontzettend belangrijk als je zo lang mogelijk plezier van je skimateriaal wilt hebben. Op wintersport gebruik je alles de hele dag en eenmaal thuis kunnen je spullen wel wat liefde gebruiken. Daarom hebben wij in dit artikel de belangrijkste tips voor ski onderhoud op een rijtje gezet. Hoe bescherm je je ski’s tegen roest? Waar bewaar ik mijn skimateriaal? Hoe kan ik zelf mijn ski’s slijpen en waxen? Antwoord op deze vragen, maar ook tips om hoe je het beste skischoenen kunt laten drogen, skibrillen schoonmaakt en skikleding wast lees je hier.

Waarom is ski onderhoud zo belangrijk?

Skimateriaal is duur en dient goed onderhouden te worden. Tijdens, maar ook na het wintersportseizoen, vergt het verzorgen van het materiaal de nodige aandacht. Vocht en UV-straling zijn de boosdoeners die voor roest, onaangename geuren en slijtage kunnen zorgen. Wanneer je je skiuitrusting goed onderhoudt, kun je je materiaal beschermen tegen deze factoren. Met een paar eenvoudige tips kun je de slijtage verminderen en de levensduur van onder meer je ski’s vergroten. Wij hebben 12 ski onderhoud tips voor je geselecteerd om je materiaal in topconditie te houden.

1. Ski’s goed afdrogen én laten drogen

Het is belangrijk om je ski’s na het skiën goed af te drogen. Hiermee voorkom je roest en blijven de kanten langer scherp. Corrosie vermindert de kantengrip, zelfs wanneer de roest bijna niet met het blote oog te zien is. Daarom: altijd je ski’s goed laten drogen.

2. Investeer in een onderhoudsset

Wanneer je er de tijd voor wilt nemen, kun je ook je eigen ski’s waxen en slijpen. Je bespaart geld en je ski’s gaan langer mee aangezien machines in de winkel veel uit de kanten wegnemen. Natuurlijk hangt dit wel af van jouw eigen manier van slijpen. Voor een complete onderhoudsset (vijlen, schrapers, wax, etc.) om je ski’s goed te kunnen waxen en slijpen betaal je al snel zo'n € 200,-. Ook is het belangrijk dat je je ski’s stevig kunt monteren om het onderhoud uit te kunnen voeren. Meer tips over het zelf waxen en slijpen van je ski's ›

Ski's waxen ski onderhoud

3. Berg je materiaal netjes op

Aan het einde van het seizoen berg je je materiaal netjes op. Voor het vervoeren en het bewaren zijn er handige ski- en skischoenentassen. Deze tassen beschermen tegen vocht en krassen. Zorg er ook voor dat de rits een klein beetje open staat, zodat eventuele warmte en vocht kunnen ontsnappen.

5. Laat je skischoenen goed drogen

Net als bij ski’s is het belangrijk dat je de skischoenen goed laat drogen. Het beste is om de binnenschoen (liner) te verwijderen en deze een aantal dagen te laten drogen buiten de buitenschoen. Daarnaast moet je de schnallen bij het drogen en opbergen altijd sluiten, zodat de schoen zijn vorm behoudt.

4. UV-straling vermijden

UV-straling is niet bevorderlijk voor je skikleding. Je jas en broek wordt snel vaal en het plastic van de skischoenen wordt poreus. Berg je skimateriaal daarom op in een kast en check je skischoenen regelmatig.

Skimateriaal goed laten drogen na wintersport
Laat alles na de wintersport echt goed drogen!

6. Voorkom vervelende geurtjes

Onaangename geuren worden veroorzaakt door bacteriën. Deze voelen zich volkomen thuis in de vochtige, warme omgeving van een skischoen. Een spray kan (tijdelijk) uitkomst bieden, maar is absoluut geen vervanging van goed laten drogen.

7. Skikleding goed wassen

Dat wassen skikleding beschadigt, is een fabeltje. Het is juist ontzettend belangrijk om alles af en toe even in de wasmachine te stoppen! Ook je ski-jas en skibroek! Na een week zweten wil je alles echt eerst schoonmaken voordat het de kast weer ingaat. Check vooraf de wasvoorschriften en was op een lage temperatuur. Ook zijn er speciale middeltjes waarmee je je kleding na afloop weer waterdicht kunt maken. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing. Skikleding wassen: tips, producten & advies ›

Skikleding wassen ski onderhoud

8. Impregneer je skikleding

Na het wassen van je skikleding, is het verstandig om je jas en broek te impregneren. Doe dit buiten aangezien de spray nogal sterk ruikt. Ook kun je een speciaal middeltje aanschaffen dat je in de wasmachine kunt gebruiken. Beide zorgen ervoor dat het materiaal waterdicht wordt.

9. Maak je skibril goed schoon

Maak de glazen van je skibril regelmatig schoon met een microvezeldoekje. Is de bril nat van de sneeuw? Goed afkloppen en laten drogen voor je de bril weer opbergt. Zeker aan het eind van de wintersport!

10. Verzorg je handschoenen

Ook je skihandschoenen verdienen na afloop van de wintersport wat aandacht. Stoffen handschoenen kun je wassen in de wasmachine en daarna impregneren en bij sommige leren handschoenen kun je de binnenhandschoen in de was doen. Verzorg het leer met een speciaal product en leg ze niet op een hete verwarming te drogen. Anders kunnen er scheuren in het leer ontstaan.

Skihandschoenen verzorgen na de wintersport

11. Verzorg je skihelm

Check je skihelm regelmatig op scheuren en beschadigingen. Bij sommige helmen is het mogelijk om de binnenvoering te wassen. Na een jaar of 5 is het verstandig om de helm sowieso te vervangen. Door invloed van de zon kan de helm zijn uitgedroogd en zodoende niet meer goed beschermen.

12. Verwijder batterijen en accu’s

Diverse wintersportgadgets maken gebruik van accu’s en batterijen. Lawinepiepers, helmcams, speciale skibrillen... Wanneer je ze lang niet gebruikt, is het verstandig de accu te verwijderen. Dit komt de levensduur van de batterij ten goede!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.