Skip to navigation Skip to main content
Skiles Westendorf

Veel wintersporters, vooral gezinnen met kinderen, vinden het prettig skiles te krijgen in het Nederlands. Er zijn in de Alpen dan ook veel skischolen die Nederlandse of Vlaamse skileraren in dienst hebben tijdens het winterseizoen. Vooral de Oostenrijkse skischolen staan erom bekend dat zij jaarlijks veel Nederlandse skileraren aannemen. Maar ook in de andere Alpenlanden en in het Sauerland kun je les krijgen in je eigen taal. In dit artikel een overzicht met skigebieden met Nederlandse skileraren.

Skiles in het Nederlands op wintersport

In veel grote bekende skigebieden in Oostenrijk hebben de skischolen een flink aantal Nederlandse skileraren in dienst. De kans dat je, wanneer je dit vraagt, in je eigen taal skiles kunt krijgen, is groot. Echter, zijn er ook skischolen die aangeven les in het Nederlands te bieden, maar zij hebben onvoldoende Nederlandssprekende leraren in dienst om de garantie te kunnen afgeven dat je in het Nederlands les krijgt. Zo was ik ooit de enige Nederlandse lerares in een Italiaans skigebied. Tijdens de krokus zorgde dit nog weleens voor teleurstellingen bij Nederlandse gezinnen, want ik kon natuurlijk lang niet iedereen lesgeven die hierom vroeg. 

Tip: vooraf skilessen reserveren

De oplossing om verzekerd te zijn van skiles in het Nederlands, voor kinderen of volwassenen? Bij CheckYeti, het grootste online boekingsplatform voor skischolen in Europa, kun je thuis alvast de lessen en prijzen van de verschillende skischolen vergelijken én aangeven dat je les in het Nederlands wilt! Belangrijk is om op voorhand alvast te boeken, zodat de skischool kan garanderen dat je skiles in het Nederlands krijgt.

Skiles in Gerlos van Nederlandse skileraren

Nederlandse skiles in Oostenrijk in deze dorpen

De Oostenrijkers hebben de meeste Nederlandse skileraren in dienst. Dit heeft tevens te maken met het skileraren opleidingssysteem ter plaatse: na een 10-daagse (Anwärter)cursus mag je in Oostenrijk al lesgeven aan beginners en kinderen. In landen als Italië en Frankrijk zijn deze regels veel strenger en de opleidingen langer. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je in de meeste (bekende) skigebieden in Oostenrijk les kunt krijgen in je eigen taal. Hierbij een overzicht van skidorpen die sowieso elk seizoen Nederlandse leraren in dienst hebben:

Nederlandse skiles in het Montafon

Nederlandse skiles in Frankrijk in deze dorpen

In Frankrijk zijn inmiddels ook al heel wat Nederlandse en Vlaamse skileraren werkzaam. Boek ook hier de skiles op voorhand en geef aan dat je skiles in het Nederlands wilt. Zo kan CheckYeti garanderen dat je skiles krijgt in eigen taal. Naast Nederlandstalige skileraren spreken ook steeds meer leraren die kinderen les geven een paar goede basiswoorden, zodat ze bijvoorbeeld begrijpen wanneer een kind moet plassen. In deze plaatsen zijn één of meerdere Nederlandse leraren werkzaam:

Nederlandse skiles in Zwitserland in deze dorpen

Ook in de Zwitserse bergen vind je een flink aantal Nederlandssprekende skileraren. In de volgende plaatsen hebben skischolen Nederlanders en Vlamingen in dienst:

Nederlandse skiles in Duitsland in deze dorpen

Bij onze oosterburen kun je bij veel skischolen in het Nederlands les krijgen. Er zijn zelfs veel Duitse leraren die onze taal inmiddels aardig onder de knie hebben. In deze dorpen kun je skiles krijgen in het Nederlands:

Kinderland in Val Gardena met Nederlandse skileraren

Nederlandse skiles in Italië in deze skidorpen

In Italië zijn niet veel Nederlandstalige skileraren werkzaam. Wel spreken veel leraren een aardig woordje Duits (zeker in Zuid-Tirol, daar spreken ze Duits, Italiaans en Ladinisch) en Engels. In de volgende dorpen zijn één of meerdere Nederlandstalige skileraren werkzaam:

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.