Skip to navigation Skip to main content
16932 - Skigebieden met Nederlandse skileraren (1)

Veel wintersporters, en dan vooral gezinnen met kinderen, vinden het prettig skiles te krijgen in het Nederlands. Er zijn in de Alpen dan ook veel skischolen die Nederlandse of Vlaamse skileraren in dienst hebben tijdens het winterseizoen. Vooral de Oostenrijkse skischolen staan erom bekend dat zij jaarlijks veel Nederlandse skileraren aannemen. Maar ook in de andere Alpenlanden en in het Sauerland kun je les krijgen in je eigen taal. In dit artikel een overzicht van skigebieden met Nederlandse skileraren.

Skiles in het Nederlands

In veel grote bekende skigebieden in Oostenrijk hebben de skischolen een flink aantal Nederlandse skileraren in dienst. De kans dat je, wanneer je dit vraagt, in je eigen taal skiles kunt krijgen, is groot. Echter zijn er ook skischolen die aangeven les in het Nederlands te bieden, maar zij hebben onvoldoende Nederlandssprekende leraren in dienst om de garantie te kunnen afgeven dat je in het Nederlands les krijgt. Zo was ik ooit de enige Nederlandse lerares in een Italiaans skigebied. Tijdens de krokus zorgde dit nog wel eens voor teleurstellingen bij Nederlandse gezinnen, want ik kon natuurlijk lang niet iedereen lesgeven die hierom vroeg. Bij CheckYeti, het grootste online boekingsplatform voor skischolen in Europa, kun je thuis alvast de lessen en prijzen van de verschillende skischolen vergelijken én aangeven dat je les in het Nederlands wilt! Belangrijk is om op voorhand alvast te boeken, zodat de skischool kan garanderen dat je skiles in het Nederlands krijgt.

16932 -  (5)

Nederlandse skiles in Oostenrijk

De Oostenrijkers hebben de meeste Nederlandse skileraren in dienst. Dit heeft tevens te maken met het skileraren opleidingssysteem ter plaatse: na een 10-daagse (Anwärter)cursus mag je in Oostenrijk al lesgeven aan beginners en kinderen. In landen als Italië en Frankrijk zijn deze regels veel strenger en de opleidingen langer. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je in de meeste (bekende) skigebieden in Oostenrijk les kunt krijgen in je eigen taal. Hierbij een overzicht van skidorpen die sowieso elk seizoen Nederlandse leraren in dienst hebben:

16932 -  (6)

Nederlandse skiles in Frankrijk

In Frankrijk zijn inmiddels ook al heel wat Nederlandse en Vlaamse skileraren werkzaam. Boek ook hier de skiles op voorhand en geef aan dat je skiles in het Nederlands wilt. Zo kan CheckYeti garanderen dat je skiles krijgt in eigen taal. Naast Nederlandstalige skileraren spreken ook steeds meer leraren die kinderen les geven een paar goede basiswoorden, zodat ze bijvoorbeeld begrijpen wanneer een kind moet plassen. In deze plaatsen zijn één of meerdere Nederlandse leraren werkzaam:

16932 -  (7)

Nederlandse skiles in Zwitserland

Ook in de Zwitserse bergen vind je een flink aantal Nederlandssprekende skileraren. In de volgende plaatsen hebben skischolen Nederlanders en Vlamingen in dienst:

16932 -  (8)

Nederlandse skiles in Duitsland

Bij onze oosterburen kun je bij veel skischolen in het Nederlands les krijgen. Er zijn zelfs veel Duitse leraren die onze taal inmiddels aardig onder de knie hebben. In deze dorpen kun je skiles krijgen in het Nederlands:

Nederlandse skiles in Italië

In Italië zijn maar weinig Nederlandstalige skileraren werkzaam. Wel spreken veel leraren een aardig woordje Duits (zeker in Zuid-Tirol, daar zijn ze Duitstalig) en Engels. In de volgende dorpen zijn één of meerdere Nederlandstalige skileraren werkzaam:

16932 -  (9)
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.