De eerste keer op wintersport, het is een ervaring die je altijd bijblijft. Zelf was ik 12 toen ik voor het eerst op ski's stond en de eerste skidag herinner ik me nog als de dag van gisteren. Na twee uur ploeteren met de skiklas, loodste mijn vader me per ongeluk de zwarte piste op. Die 'leek' in mijn ogen net zo vlak als de oefenweide en dus ging ik na twee meter recht vooruit, keihard onderuit in de netten... We hebben een uur geroetsjt en uiteindelijk durfde de doodsbange ik het toch aan om voorzichtig een pizzapuntbocht te draaien. Er volgden er meer en eenmaal onderaan de afdaling was ik verkocht: skiën is geweldig!
Niet heel handig van mijn vader natuurlijk, maar achteraf kunnen we er gelukkig allemaal om lachen. Deze blunder zal me in ieder geval altijd bijblijven. Over welke blunders in dit blog kun jij meepraten?
1. Zonder les de piste af
Veel wintersporters denken dat ze ook zonder les kunnen skiën. Skiën ziet er helemaal niet moeilijk uit en het geld dat wordt bespaard op de skiles, wordt gezien als een mooi extraatje voor de rest van de vakantie. Fout gedacht, want als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden, heb je les nodig. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen!
2. Je veel te koud (of veel te warm) aankleden
Als je nog nooit op wintersport bent geweest, is het moeilijk inschatten hoe de temperatuur in de bergen echt is. Jezelf te warm of te koud aankleden is geen pretje en kan ervoor zorgen dat de skidag een stuk minder leuk uitpakt. Kleed je daarom in laagjes, zodat je een extra laagje aan of uit kunt trekken. Check bovendien vooraf de weersverwachting en temperatuur. Zo ga je goed voorbereid de piste op.
3. Te veel alcohol drinken tijdens de lunch of koffiepauze
Op koude dagen klinken Glühwein, Jägertee en warme choco met rum erg aantrekkelijk om mee op te warmen, maar beter kun je een alcoholvrij drankje bestellen. Hetzelfde geldt voor halve liters bier tijdens de lunch. Zeker als je nog niet goed kunt skiën is al die alcohol niet verstandig. Je wordt sneller overmoedig en je kunt de controle over je lichaam en ski's verliezen. Bewaar die drankjes lekker voor in de après-ski in het dorp! Skiwasser is net zo lekker.
4. Verkeerd om in je skibindingen stappen
Als ervaren skiër kun je je niet voorstellen dat iemand verkeerd om in z’n skibindingen zou kunnen stappen. Maar stel je voor dat je voor het eerst met je skischoenen in de sneeuw staat. Je hebt nog nooit geskied, laat staan in je ski’s gestaan. Vol goede moed leg je ze op de grond, maar daar is ook alles mee gezegd. Om je heen word je lichtelijk uitgelachen en je weet pas wat er echt aan de hand is als iemand je eindelijk komt helpen.
5. Geen zonnebrand op je gezicht smeren
Zonnebrand? Het is toch winter... Fout! Ook op wintersport is een laagje zonnebrandcrème een must. De zon is hoog in de bergen veel sterker en weerkaatst bovendien in de sneeuw. Zelfs als de zon niet volop schijnt kun je in de bergen verbranden. Smeer je daarom elke dag in en herhaal die stap nog eens tijdens de lunchpauze. Niet alleen beter voor je huid, maar ook fijn om zonder knalrode neus aan het diner te verschijnen. Koop wel een zonnebrand geschikt voor de wintersport. Veel zomerse zomercrèmes zijn op waterbasis en daardoor kan je gezicht bevriezen bij extreme kou.
6. Van de verkeerde piste naar beneden skiën
Tijdens de lunch hebben jullie een mooie route uitgestippeld om te skiën. De pistes zijn veelal blauw, heel soms rood en zwart wordt vermeden. Helaas let je in je enthousiasme niet goed op en ski je zomaar achter de verkeerde aan, een pittige zwarte piste op. Niet fijn en al helemaal niet voor je zelfvertrouwen!
7. Met je rugzak blijven haken in de lift
Een rugzak is handig, maar het kan ook een enorme last zijn. Zeker als je nog maar weinig ervaring hebt met skiliften... Zonder tas is het al goed opletten geblazen en met wordt het nog veel ingewikkelder. En ja dan kun je zomaar ergens aan blijven haken, waardoor je een stuk wordt meegesleept, valt of gelanceerd wordt.
8. Je skischoenen 's nachts in de auto laten liggen
Na een dag ploeteren in de sneeuw, is het uittrekken van je skischoenen het fijnste gevoel dat er bestaat. Je spieren doen zeer en dus laat je ze in de auto staan. Lekker makkelijk, zo hoef je ze niet mee te slepen naar de skikelder en morgen heb je ze toch weer nodig. Klinkt als een fantastisch plan, maar niks is minder waar. De volgende dag zijn je skischoenen zo koud, dat je ze bijna niet meer aankrijgt. Skischoenen aantrekken, zo doe je dat ›
9. Vallen uit de sleeplift
Sleepliften, you hate them or you love them. Ze duren vaak lang en zijn in de meeste gevallen verre van comfortabel. Voor veel beginners is dit type lift een en al ellende. Je hebt je ski's nog totaal niet onder controle en als je even niet oplet, schuiven je punten over elkaar en knal je keihard onderuit. En dan hebben we het nog niet gehad over de eerste ritjes in een sleeplift met een snowboard... Skitechniek: de sleeplift ›
10. Denken dat je het prima redt met alleen een zonnebril
Het zonnetje schijnt dus je laat je goggles lekker thuis. Een zonnebril is voldoende toch? Helaas is niks is zo veranderlijk als het weer. De ochtend begint vol zon, maar al snel slaat het weer om en begint het keihard te sneeuwen. Je ziet niks meer en de skidag is meteen voorbij. Volgende keer toch maar weer gewoon je goggles mee of op.
11. Gewone sokken dragen i.p.v. skisokken
Speciale ski- of snowboardsokken? Heb je die nodig dan? Moet toch ook lukken met gewone sokken? Fout! Skisokken zijn er niet voor niets. Ze bieden extra ondersteuning, beschermen tegen drukpunten en zorgen voor meer comfort. Zonder heb je al snel blaren en pijnlijke voeten.
12. Met het verkeerde materiaal op reis
Tijdens je eerste wintersport mag je materiaal lenen van vrienden of familie. Super lief, makkelijk en goedkoop, maar sommige spullen kun je beter niet lenen. Zo zijn er speciale ski's en skischoenen voor beginners: een te lange, te korte of te stijven ski en een te stijve skischoen kunnen je eerste wintersport makkelijk bederven. Beperk je tot het lenen van skikleding, maar huur ski's en schoenen die passen bij jouw niveau. Redenen om je wintersportuitrusting deze winter te huren ›
13. Denken dat je na 3 lesjes wel kunt skiën
Je kunt bochtjes draaien en je weet hoe je moet remmen. Dan kun je skiën toch? No no. Om echt goed te kunnen skiën is meer nodig. Je beschikt misschien over een paar basisvaardigheden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Je skitechniek is nog zwaar onderontwikkeld en dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen.
14. Te diep in 't glaasje kijken in de après-ski
Na een dag ploeteren heb je dat biertje in de après-ski 100% verdiend. En die tweede ook en oké die derde ook. Maar kijk niet te diep in het glaasje. Met een enorme kater bij je skiklasje verschijnen is echt geen pretje!
15. Achter de verkeerde aan skiën
Als beginner heb je al genoeg aan jezelf. Zeker als je voor het eerst mee gaat met de rest. En ja, dan kan het zo gebeuren dat je achter de verkeerde aanskiet. Maar geen zorgen, het gebeurt de beste skiërs nog wel eens!