18 april 2020 door Thijs in Materiaal

Een wintersporter kan niet zonder een goede ski uitrusting. Maar met al die ski’s, skibindingen, skikleding, skihelmen en skibrillen zijn er talloze opties in elke prijsklasse en voor ieder niveau en stijl. Waar je voor kiest, is voor een groot gedeelte afhankelijk van persoonlijke en subjectieve aankoopbeslissingen. Maar juist omdat honderden euro’s aan materiaal (te veel) uitgeven zo is gedaan, is het belangrijk om rekening te houden met enkele basisregels. Als je hier op let, maakt dit het kopen van je ski uitrusting misschien net wat makkelijker.

#1. Onderzoek en luister, maar denk zelf na

Kennis over skimateriaal is essentieel om een goede beslissing te kunnen nemen. Neem daarom van tevoren tijd om in alle rust (op internet) onderzoek te doen naar je aankoop. Wees echter kritisch op de gevonden informatie en hecht met name belang aan onafhankelijke tests en bronnen. Win vooral informatie in bij bevriende wintersporters en ga (vrijblijvend) in gesprek met een medewerker van de lokale wintersportwinkel. Maar: laat je vooral niet overhalen tot de aankoop van materiaal dat je niet echt nodig hebt. Zet na je onderzoek een stap terug en denk goed na of je nu kunt concluderen of dit het meest geschikte materiaal voor je is. Ski's kopen: praktische tips (video) >

Wintersportuirusting

#2. Overweeg om skimateriaal te huren

Zodra je weet wat voor skimateriaal je nodig hebt, is het tijd om je af te vragen hoe je hieraan gaat komen. Het is namelijk niet noodzakelijk om je eigen materiaal te kopen. Wanneer je niet vaak op wintersport gaat, nog onervaren bent of ieder jaar op de nieuwste ski’s wilt skiën kun je overwegen om te huren. Bovendien heeft het huren van ski’s het voordeel dat je niks hoeft te vervoeren, je geen onderhoud hoef te plegen en dat het thuis geen ruimte in beslag neemt. Het huren van ski’s wordt naar verloop van tijd wel prijzig, wanneer je meer en vaker op wintersport gaat. Eigen ski’s kun je volledig leren kennen om zo optimaal van de eigenschappen gebruik te maken. Huren blijft, zowel voor beginners als gevorderden, echter altijd een optie. Ski’s huren of kopen?

#3. Ga voor kwaliteit, in plaats van goedkoop

Bij de aankoop van een wintersportuitrusting hangt de prijs vaak direct samen met de kwaliteit, de veiligheid en het comfort. Wanneer je besluit om te kopen, kun je voor de aankoop van ieder onderdeel de tijd nemen. Ga niet voor kleur en uitstraling, maar voor onderdelen die bij elkaar passen. Een skibril moet goed aansluiten op de skihelm, en ski’s/skischoenen/skibindingen moeten passen bij het niveau. Het lijkt misschien aantrekkelijk om het internet af te struinen naar goede aanbiedingen, maar doe dit alleen wanneer je precies weet wat je moet hebben. Anders is persoonlijk, deskundig advies bij een winkel veel verstandiger. Ga voor kwaliteit in plaats van goedkoop. Hoogwaardig materiaal gaat jaren mee en hier beleef je uiteindelijk veel meer plezier aan. Skischoenen kopen: tips (video) >

Skibinding

#4. Bespaar niet op je eigen veiligheid

Als je op de verkeerde onderdelen bespaart, bespaar je ook op je eigen veiligheid. Met de juiste uitrusting en het juiste gedrag kun je echter veel gevaarlijke situaties voorkomen. Gelukkig is de techniek de afgelopen jaren flink vooruit gegaan en is skiën veel veiliger geworden. Zorg dat je bindingen juist staan ingesteld, dat het materiaal goed is onderhouden en dat je kleding past bij de omstandigheden. Ook is het geen gek idee om te investeren in een goede backprotector.

#5. Tweedehands is prima, maar wees slim

Skimateriaal hoef je echt niet altijd nieuw te kopen. Er worden, om verschillende redenen, altijd ski’s, skischoenen en kleding aangeboden op verkoopsites. Een blik op de online advertenties of een bezoek aan een wintersportbeurs kan zeker lonen. Maar ook hier geldt het motto, kwaliteit en veiligheid zijn het belangrijkst. Controleer het materiaal van binnen en van buiten en wanneer iets te mooi om waar lijkt te zijn, is dit het vaak ook. Doe onderzoek naar de nieuwprijs en ga in gesprek met de verkoper. Alle lichten op groen? Dan kun je voor een mooie prijs nieuwe items scoren! Tweedehands ski's kopen: 9 tips >

#6. Koop wanneer anderen niet kopen

In aanloop naar de wintersport merken veel mensen dat ze nog bepaalde dingen nodig hebben of nieuw willen kopen. Dat weten de skiwinkels natuurlijk ook! Nieuwe collecties komen in het najaar op de markt en de prijzen liggen dan het hoogst. In het voorjaar daarentegen, gaat de collectie in de uitverkoop en kun je veel besparen! Koop dus skimateriaal aan het eind van het seizoen, in plaats van in aanloop naar de winter. 8 tips voor goedkope skikleding merken en winkels >

Wintersportkleding skijas

#7. Ski op materiaal dat bij je vaardigheden past

Wanneer je net bent begonnen met skiën of snowboarden, maak je nog veel progressie. Volgend jaar zie je jezelf al van de zwarte piste afdalen en daar hoort bepaald materiaal bij toch? Fout! Motivatie is goed, maak kies voor materiaal dat bij je huidige vaardigheden en niveau past. Ski’s die niet bij je niveau passen kunnen het plezier snel wegnemen. Misschien is het verstandig om tijdens deze fase van je wintersportcarrière te kiezen voor ski’s huren in plaats van kopen. Daarentegen moeten (zwaardere) ervaren skiërs ook niet met materiaal voor beginners op pad. Soorten ski's: welke latten passen bij jou?

#8. Staar je niet blind op bepaalde merken

Misschien ben je wel gek op een bepaald merk en zou je het liefst hier je hele wintersportuitrusting van willen kopen. Hippe merken spelen goed in op de huidige trends, maar dit zegt niets over de prijs/kwaliteitverhouding. Let daarom niet op kleur of uitstraling, maar op de eigenschappen. Het allerbelangrijkste is dat de kleding, skischoenen of ski’s kwaliteit bieden en goed bij je passen. Wanneer producten gelijkwaardig zijn, kun je de keuze maken op basis van het merk en de uitstraling.

Merken ski's

#9. Functionaliteit gaat boven looks

Net als het merk, is voor veel mensen de uitstraling ook zeer belangrijk. Ook hiervoor gelden de regels van #8. Kijk niet eerst naar de kleur van de kleding en of dit bij je ski’s past, maar naar de functionaliteit. Criteria die hierbij naar voren moeten komen zijn:

  • Type materiaal
  • Pasvorm
  • Compatibiliteit
  • Kwaliteit
  • Technische eigenschappen
  • Comfort

Gelukkig is het aanbod tegenwoordig zo groot, dat je altijd wel een model vindt dat zowel aan je functionele eisen voldoet, als aan je smaak qua uitstraling. Ski’s, kleding en accessoires (skibril, skihelm) worden vaak in meerdere kleuren uitgebracht om er zeker van te zijn dat deze bij de rest van je uitrusting passen.

#10. Wees eerlijk over je stijl

De functionaliteit van de wintersportuitrusting is voor een groot gedeelte afhankelijk van de individuele vaardigheden. Een beginner heeft andere materiaal nodig, dan een professional of een freerider. Het grote aanbod van skikleding en skimateriaal zorgt op ieder niveau voor maximaal skiplezier. Aan de andere kant kom je ook voor meer keuzes te staan. Hierdoor is het belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent over je stijl, vaardigheden en voorkeuren. Stel een realistische wensenlijst samen op basis van je vaardigheden. Investeer tijd en geld in de juiste uitstraling. Hoe beter het skimateriaal bij je past, hoe meer plezier je eraan zal beleven op de piste!

Complete wintersportuirusting

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen