Skip to navigation Skip to main content

Ski uitrusting kopen: basisregels die gelden voor alle niveaus

Skischoenen bij Bever

Een wintersporter kan niet zonder een goede ski uitrusting. Maar, met al die ski’s, skibindingen, skikleding, skihelmen en skibrillen, zijn er ontzettend veel opties in elke prijsklasse en voor ieder niveau en stijl. Waar je voor kiest, is voor een groot gedeelte afhankelijk van persoonlijke en subjectieve aankoopbeslissingen. Omdat honderden euro’s (te veel) aan materiaal uitgeven zo is gedaan, is het belangrijk om rekening te houden met enkele basisregels. Als je hier op let, maakt dit het kopen van je ski uitrusting misschien net wat makkelijker.

1. Laat je adviseren door een specialist

Kennis over skimateriaal is essentieel om een goede beslissing te kunnen nemen. Neem daarom van tevoren tijd om in alle rust alvast zelf vooronderzoek te doen naar je aankoop. Wees wel kritisch op de gevonden informatie en hecht met name belang aan onafhankelijke tests en bronnen. Het beste is om langs te gaan bij een wintersportspecialist. Hij of zij kan jou het juiste advies geven en je behouden voor een eventuele miskoop. 

Skikleding kopen in skiwinkel

2. Overweeg om skimateriaal te huren

Het is niet noodzakelijk om je eigen skimateriaal te kopen. Wanneer je niet vaak op wintersport gaat, nog onervaren bent of ieder jaar op de nieuwste ski’s wilt skiën, kun je overwegen om ski's, skischoenen of een snowboard en snowboardschoenen te huren. Scheelt bovendien in vervoer, onderhoud en ruimte thuis. Het huren van ski’s wordt naar verloop van tijd wel prijzig, wanneer je meer en vaker op wintersport gaat. Eigen ski’s kun je volledig leren kennen om zo optimaal van de eigenschappen te profiteren. Huren blijft, zowel voor beginners als gevorderden, echter altijd een optie. Lenen van vrienden is niet verstandig. 

3. Ga voor kwaliteit in plaats van goedkoop

Bij de aankoop van een wintersportuitrusting hangt de prijs vaak direct samen met de kwaliteit, de veiligheid en het comfort. Wanneer je besluit om te kopen, kun je voor de aankoop van ieder onderdeel de tijd nemen. Ga niet voor kleur en uitstraling, maar voor onderdelen die bij elkaar passen. Een skibril moet goed aansluiten op de skihelm, en ski’s/skischoenen/skibindingen moeten passen bij het niveau. Het lijkt misschien aantrekkelijk om het internet af te struinen naar goede aanbiedingen, maar doe dit alleen wanneer je precies weet wat je moet hebben. Anders is persoonlijk, deskundig advies bij een winkel veel verstandiger. Ga voor kwaliteit in plaats van goedkoop. Hoogwaardig materiaal gaat jaren mee en hier beleef je uiteindelijk veel meer plezier aan. 

Head ski's op wintersport

4. Bespaar niet op je eigen veiligheid

Als je op de verkeerde onderdelen bespaart, bespaar je ook op je eigen veiligheid. Met de juiste uitrusting en het juiste gedrag kun je veel gevaarlijke situaties voorkomen. Gelukkig is de techniek de afgelopen jaren flink vooruit gegaan en is skiën veel veiliger geworden. Zorg dat je bindingen juist staan ingesteld, dat het materiaal goed is onderhouden en dat je kleding past bij de omstandigheden. Ook is het geen gek idee om te investeren in een goede backprotector.

5. Let op met tweedehands skimateriaal

Skimateriaal hoef je echt niet per se nieuw te kopen. Zeker skikleding kun je prima tweedehands aanschaffen. Websites als Vinted en Marktplaats staan vol met skibroeken en ski-jassen. Kijk alleen wel goed naar wat er wordt aangeboden. Doe daarnaast onderzoek naar de nieuwprijs en leeftijd van het item. Controleer bij de aankoop het materiaal van binnen en van buiten en wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit het vaak ook. Alle lichten op groen? Dan kun je voor een mooie prijs nieuwe items scoren! Pas wel op met het kopen van tweedehands ski's. Lees hier onze tips ›

Ski's kopen in een skiwinkel

6. Koop wanneer anderen niet kopen

In aanloop naar de wintersport merken veel mensen dat ze nog bepaalde dingen nodig hebben of nieuw willen kopen. Dat weten de skiwinkels natuurlijk ook! Nieuwe collecties komen in het najaar op de markt en de prijzen liggen dan het hoogst. In het voorjaar daarentegen, gaat de collectie in de uitverkoop en kun je veel besparen! Ook in de zomermaanden kun je skikleding scoren voor een aangename prijs. In de warmste maanden van het jaar stunten winkels met goede skideals. Handige tips voor goedkope skikleding merken en winkels ›

7. Ski op materiaal dat bij je vaardigheden past

Wanneer je net bent begonnen met skiën of snowboarden, heb je ander materiaal nodig dan wanneer je al jaren skiet. Kies daarom voor materiaal dat bij je huidige vaardigheden en niveau past. Ski’s die niet bij je niveau passen, kunnen het plezier snel wegnemen. Wees in de winkel altijd eerlijk over je skiniveau en het aantal keer dat je op wintersport bent geweest. Heb je weinig ski-ervaring, dan is huren vaak verstandiger. Soorten ski's: welke latten passen bij jou?

Skiën in Sölden wintersport

8. Staar je niet blind op bepaalde merken

Misschien ben je wel gek op een bepaald merk en zou je het liefst hier je hele wintersportuitrusting van willen kopen. Hippe merken spelen goed in op de huidige trends, maar dit zegt niets over de prijs/kwaliteitverhouding. Let daarom niet op kleur of uitstraling, maar op de eigenschappen. Het allerbelangrijkste is dat de kleding, skischoenen en ski’s kwaliteit bieden en goed bij je passen. Wanneer producten gelijkwaardig zijn, kun je de keuze maken op basis van het merk en de uitstraling.

9. Functionaliteit gaat boven looks

Net als het merk, is voor veel mensen de uitstraling ook zeer belangrijk. Ook hiervoor gelden de regels van nummer 8. Kijk niet eerst naar de kleur van de kleding en of dit bij je ski’s past, maar naar de functionaliteit. Criteria die hierbij naar voren moeten komen zijn:

  • Type materiaal
  • Pasvorm
  • Compatibiliteit
  • Kwaliteit
  • Technische eigenschappen
  • Comfort

Gelukkig is het aanbod tegenwoordig zo groot, dat je altijd wel een model vindt dat zowel aan je functionele eisen voldoet, als aan je smaak qua uitstraling. Ski’s, kleding en accessoires (skibril, skihelm) worden vaak in meerdere kleuren uitgebracht om er zeker van te zijn dat deze bij de rest van je uitrusting passen.

Hippe skikleding ski-uitrusting kopen

10. Wees eerlijk over je skiniveau en skistijl

De functionaliteit van de wintersportuitrusting is voor een groot gedeelte afhankelijk van de individuele vaardigheden. Een beginner heeft andere materiaal nodig, dan een professional of een freerider. Het grote aanbod van skikleding en skimateriaal zorgt op ieder niveau voor maximaal skiplezier. Aan de andere kant kom je ook voor meer keuzes te staan. Hierdoor is het belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent over je stijl, vaardigheden en voorkeuren. Stel een realistische wensenlijst samen op basis van je vaardigheden. Investeer tijd en geld in de juiste uitstraling. Hoe beter het skimateriaal bij je past, hoe meer plezier je eraan zal beleven op de piste!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.