Skip to navigation Skip to main content

In oktober of november met de auto op wintersport: handige tips

Ford Kuga

Sneeuwkettingen en winterbanden behoren tot de basis wintersportuitrusting van de auto, maar geldt dit ook als je in oktober of november op wintersport gaat? In de eerste gletsjerskigebieden is winterseizoen 2023/2024 inmiddels van start gegaan en het duurt niet lang meer tot je overal weer kunt skiën. Wil jij voor die tijd graag nog even op de latten staan? In dit blog handige tips voor als je in oktober of november met de auto op wintersport gaat.

1. Sneeuwkettingen mee!

De winter lijkt in oktober en november nog redelijk ver weg, maar dat hoeft niet te betekenen dat de sneeuw niet met bakken uit de hemel kan komen. Ook in oktober en november kan het al flink dumpen en als de temperatuur laag genoeg is, kan het zelfs tot in de dalen sneeuwen. In oktober en november ski je vooral op de gletsjer. Heb je de auto nodig om bij de lift te komen? Of verblijf je in een hooggelegen bergdorp? Dan zijn sneeuwkettingen helemaal onmisbaar.

Met de auto op wintersport in oktober of november
© Spalder Media Group
Vorig jaar november in Hochsölden met de Winteropening: een laag verse sneeuw!

2. Zomerbanden wisselen voor winterbanden

Bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, is rijden op winterbanden in Oostenrijk en Franse berggebieden weer verplicht vanaf 1 november. In Zwitserland geldt geen winterbandenplicht, maar je kunt wel een boete krijgen als je zonder het verkeer hindert. Duitsland heeft een winterbandenplicht bij winterse omstandigheden en in Italië geldt de plicht vanaf 15 november. Mocht je voor die tijd die kant op gaan, dan is rijden op winterbanden niet verplicht. Toch is het verstandig om de wissel wel alvast te overwegen. Zoals hierboven al gezegd, kun je wel te maken krijgen met winterse omstandigheden. Anderzijds is rijden op winterbanden bij te hoge temperaturen ook niet goed voor de slijtage aan de band, remweg en het rijcomfort. Check dus goed de weersvoorspellingen en laat je eventueel adviseren door een garage. Winterbanden versus zomerbanden: de verschillen ›

Rijden met winterbanden

3. Nog even langs de garage

Doe je hartje winter altijd netjes een wintercheck voor vertrek? Vergeet voor je wintersport met de auto in oktober of november ook niet nog even langs de garage te rijden. De auto moet een flink stuk afleggen naar de Alpen en dan moet alles wel in orde zijn. 

4. Veiligheidshesjes, gevarendriehoek…

Geldt eigenlijk altijd, maar toch even een kleine reminder: vergeet niet alle verplichte items mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes voor alle inzittenden, een gevarendriehoek, een verbanddoos... Met de auto op wintersport: dit mag je niet vergeten ›

Veiligheidshesje meenemen verplicht in de auto
© Spalder Media Group

5. Voldoende ruitenvloeistof (met antivries)

Slecht zicht onderweg is geen pretje. Neem daarom voor de zekerheid een grote jerrycan met ruitenvloeistof mee, zodat je niet onverwacht zonder komt te zitten. Verblijf je hoog in de bergen, bijvoorbeeld in Hochsölden? Is er kou en sneeuw voorspeld? Dan is ruitenvloeistof met antivries geen overbodige luxe. 

6. Schep, borsteltje en ijskrabber mee

Wij kunnen ons hier op kantoor de novemberdump van 2019 nog goed herinneren. Vlak voordat we met het hele bedrijf gingen skiën in Gurgl, vertrokken collega's Yvonne en Miranda alvast naar het skigebied voor wat vooronderzoek. Daar werden zij - net als vele andere Oostenrijkse bestemmingen - verrast met ontzettend veel sneeuw. Ook afgelopen november viel er weer veel sneeuw. Zoals je op onderstaande foto kunt zien, is een schep voor het uitgraven van de auto geen overbodige luxe. Vergeet verder ook geen borsteltje/bezempje en een ijskrabber mee te nemen. 

Auto sneeuwvrij maken in november
© Spalder Media Group

7. Bandenspanning en oliepeil in orde?

Vergeet uiteraard voor vertrek ook de bandenspanning en het oliepeil niet te checken. Een te lage bandenspanning is gevaarlijk en zorgt dat de remweg langer is en de wegligging slechter. Een te laag oliepeil kan grote gevolgen hebben voor de motor van de auto. Voorkom dat het lampje oranje gaat branden bij een tekort en zet de auto direct op een veilige plek aan de kant als het rode lampje gaat branden.

8. Bereid je voor op rijden in de bergen én in de sneeuw

In ons vlakke kikkerlandje geen wegen met haarspeldbochten. Bereid je daarom goed voor op rijden in de bergen, mét en zonder sneeuw. Rijden in de bergen is niet moeilijk, maar vraagt wel om een paar aanpassingen. Zo heeft stijgend verkeerd voorrang, klim en daal je in een lage versnelling en rem je vooral af op de motor in plaats van met je rempedaal. Ligt er ook nog sneeuw op de weg? Rijd met beleid en leg eventueel sneeuwkettingen om. Zeker als dit verplicht is en wordt aangegeven met een verkeersbord.

Autorijden in de bergen met een ford

9. Vignetten en tol

We sluiten deze lijst met tips voor een wintersport met de auto in oktober of november met vignetten en tol. In Zwitserland en Oostenrijk geldt een vignetplicht en in Italië en Frankrijk moet je rekening houden met een tolplicht. Meer informatie per land:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.