Skip to navigation Skip to main content

Op wintersport met de auto: dit mag je niet vergeten!

11305 - Op wintersport met de auto: dit mag je niet vergeten! (1)

De auto is één van de meest gebruikte vervoersmiddelen naar de skigebieden. Ieder jaar rijden veel wintersporters afgeladen vol naar hun wintersportbestemming en daarbij wordt van alles meegesleept. De skikoffer zit vol skimateriaal en de kofferbak van de auto is volgepropt met bagage. Al die skispullen zijn essentieel voor een wintersportvakantie, maar ook de auto heeft voor de heen- en terugreis bepaalde attributen nodig. De meeste spullen klinken heel logisch, maar worden toch dikwijls niet meegenomen. In dit blog vind je alle belangrijke zaken die je niet mag vergeten als je op wintersport gaat met de auto.

#1. Een gevarendriehoek

In Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk ben je verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij eventuele pech moet de gevarendriehoek op ruime afstand achter de auto worden geplaatst. In Italië is dat 50 meter op gewone wegen en 100 meter op snelwegen en in Duitsland 200 meter op snelwegen en 100 meter op alle overige wegen. Voor Frankrijk geldt: op de autoroute mag je geen gevarendriehoek achter de auto plaatsen. Dit is te gevaarlijk, dus het enige wat je kunt doen is zo snel mogelijk aan de rechterkant de auto verlaten. Op alle andere wegen is het wel toegestaan.

(Foto: © Pixabay)

#2. Veiligheidshesjes

Als je met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk, dan ben je verplicht om veiligheidshesjes in de auto mee te nemen. Mocht je een ongeval krijgen, dan is iedere passagier verplicht een hesje te dragen (dus niet alleen de bestuurder). Dit veiligheidshesje moet voldoen aan de EN471-norm. Dat betekent dat deze fluoriserend rood, geel of oranje moet zijn en voorzien van retro-reflecterende banen. Zorg er daarnaast voor dat de hesjes op een makkelijk te bereiken plek worden opgeborgen.

#3. Pechhulpverzekering

Als we de cijfers van de ANWB bekijken, dan zijn er ruim 3000 autopechmeldingen per dag. ’s Winters zijn de omstandigheden voor een auto nog veel pittiger en kan dat aantal alleen maar oplopen. Het is daarom verstandig om een goede pechhulpverzekering af te sluiten. Kijk vooraf naar de voorwaarden, want er zijn verschillende mogelijkheden. Neem altijd de gegevens mee van de aanbieder, zodat je deze in geval van nood kunt opbellen.

Wat te doen bij pech?

  • Zet de alarmlichten aan en parkeer de auto zo veel mogelijk rechts op de weg. Kies voor de vluchtstrook en anders de berm. Draai, indien mogelijk, ook de wielen van de auto naar rechts.
  • Laat alle passagiers aan de rechterzijde van de auto uitstappen. Kijk altijd goed voordat de deur wordt opengedaan en neem plaats achter de vangrail.
  • Steek daarna nooit de snelweg over. Dit is levensgevaarlijk!

#4. Een ijskrabber en bezempje

Een ijskrabber en bezempje zijn niet verplicht, maar wel noodzakelijk als je op wintersport gaat. Het bezempje gebruik je om de sneeuw van je auto weg te vegen en met de krabber kun je vervolgens de ramen van ijs ontdoen. Een anti-ijs spray is snel en effectief, maar let op: als je daarna in de auto stapt, zijn de ramen wel beslagen.

#5. Voldoende ruitenvloeistof

Als je onderweg bent naar de wintersportbestemming, dan gebruik je gemiddeld veel meer ruitenvloeistof. Op de wegen wordt preventief gestrooid en dat, in combinatie met druilerig weer of sneeuw, zorgt ervoor dat er snel een vieze laag op het voorraam komt. Je kunt natuurlijk altijd een nieuwe jerrycan bij het tankstation kopen, maar dat kan soms nog minstens 30 km rijden zijn. En slecht zicht in de auto is geen pretje! Zorg er ook voor dat je ruitenvloeistof voldoende antivries bevat, -25 is zeker geen overbodige luxe. Als je ruitenvloeistof bevriest, heb je pas echt een probleem.

#6. Milieusticker

In Duitsland heb je speciale Umweltzones (milieuzones). In deze gebieden ben je verplicht vooraf een speciale sticker aan te schaffen, die laat zien hoe milieuvriendelijk jouw auto is. Over het algemeen geldt dit voor de grote steden, maar ben je van plan om de reis in tweeën te delen, zodat je ergens moet overnachten, dan is het altijd verstandig om dit vooraf even online te checken.

#7. Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn in veel wintersportlanden verplicht. Ligt er sneeuw op de weg en wordt het gebruik van sneeuwkettingen met een bord aangegeven, dan ben je verplicht om ze te gebruiken. Zorg er wel voor dat de kettingen niet ergens onderin de auto liggen, zodat je niet eerst alles hoeft uit te ruimen om erbij te kunnen.

Meer weten? Bekijk hier onze tips voor het gebruik van sneeuwkettingen >

#8. Verbanddoos

Een verbanddoos is verplicht in Duitsland en in Oostenrijk. Het is zo dat wij ons in principe moeten houden aan de Nederlandse wetgeving, maar omdat veel politieagenten daar niks van af weten, kun je er toch onnodig voor worden bekeurd. Neem daarom het zekere voor het onzekere en stop een verbanddoos in de auto. Niet alleen voor de wet, maar ook voor eventuele wondjes na het omdoen van sneeuwkettingen.

#9. Alcoholtest

Als je op wintersport gaat naar Frankrijk, dan ben je verplicht een alcoholtest mee te nemen in de auto. Wel is het zo dat wanneer je geen test bij je hebt, je geen boete krijgt. Het gaat er namelijk om dat je als bestuurder met deze test kunt bekijken of je nog wel mag rijden. Verstandig als je na een paar Franse borrels achter het stuur wilt kruipen! Een alcoholtest koop je hier >

#10. Fleece dekens

Als je op wintersport gaat, dan zijn winterse omstandigheden onderweg niet uitgesloten. Je kunt tijdens de heen- of terugreis namelijk zomaar verrast worden met hevige sneeuwval. Meestal kun je gewoon doorrijden, maar in het ergste geval kun je vast komen te staan in de file. Neem daarom altijd voor iedereen een warme deken mee, zodat je, mocht de auto uitvallen of zonder benzine komen te staan, altijd warm kunt blijven.

#11. Reservelampjes

Reservelampjes zijn niet verplicht, maar het is wel verstandig om ze mee te nemen. Het kan altijd voorkomen dat één van de lampjes kapot gaat en dan ben je wel verplicht deze te vervangen. En eerlijk is eerlijk, rijden op de donkere Duitse Autobahn met slecht licht, is geen pretje en gevaarlijk!

Met de auto op wintersport: handig om te weten:

- Met de auto op wintersport: voorkom financiële verassingen >
- Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen >
- Vignet Oostenrijk 2018 >
- Vignet Zwitserland 2018 >
- Tips voor een wintersport met de auto >

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.