Skip to navigation Skip to main content

Op wintersport met de auto: dit mag je niet vergeten

Ford Wintersport Weg Auto
© Spalder Media Group

De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. Elk jaar opnieuw rijden wintersporters afgeladen vol naar de skigebieden voor een heerlijke week in de sneeuw. Alles wat mee kan, gaat mee die kant op. Al die skispullen en boodschappen zijn natuurlijk onmisbaar, maar ook een aantal auto gerelateerde zaken zijn belangrijk. Het merendeel klinkt misschien logisch, maar lang niet alles wordt ook echt ingepakt. Ga jij binnenkort met de auto op wintersport? Deze spullen mag je niet vergeten!

1. Een gevarendriehoek

In Nederland wordt het bij je hebben van een gevarendriehoek geadviseerd, maar er geldt geen plicht. Anders is dat in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bij eventuele pech moet je de gevarendriehoek op ruime afstand achter de auto plaatsen. Per land verschilt de afstand. Zo geldt er voor Frankrijk 30 meter, voor Oostenrijk 200 tot 250 meter (op snelwegen), in Duitsland 150 meter (op snelwegen), in Zwitserland 100 meter (op snelwegen én bij slecht zicht) en in Italië 100 meter (op snelwegen). Voor Frankrijk geldt: op de autoroute (snelweg) mag je geen gevarendriehoek achter de auto plaatsen. Hier is buiten de auto lopen namelijk verboden. Ook in de andere Alpenlanden gelden er uitzonderingen voor waar de plicht wel en niet geldt.

2. Veiligheidshesjes

Als je met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk, Italië, Duitsland of Oostenrijk, dan ben je verplicht om veiligheidshesjes in de auto mee te nemen. In Zwitserland en Nederland geldt deze plicht niet, maar het wordt wel aangeraden. Bewaar de hesjes op een makkelijk te bereiken plek. Mocht je een ongeval krijgen, dan is iedere passagier verplicht een hesje te dragen (dus niet alleen de bestuurder). Dit veiligheidshesje moet voldoen aan de EN 20471:2013 norm. Dat betekent dat deze fluoriserend rood, geel of oranje moet zijn en voorzien van retro-reflecterende banen. 

Veiligheidshesje mee in de auto op wintersport
© Spalder Media Group

3. Pechhulp verzekering

De wegenwacht krijgt dagelijks honderden meldingen van autopech. Vanwege de kou heeft de auto het in de wintermaanden extra zwaar. De kans op pech onderweg is dus groter dan anders. Daarom is het belangrijk dat je naast een goede autoverzekering ook beschikt over een goede pechhulp verzekering om eventuele problemen te voorkomen. Check goed waar je voor verzekerd bent en of daar ook vervangend vervoer bij zit. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het ontzettend fijn is als het allemaal goed geregeld is. Neem altijd de gegevens mee van de aanbieder, zodat je deze in geval van nood kunt opbellen. Wat te doen bij pech?

  • Zet de alarmlichten aan en parkeer de auto zo veel mogelijk rechts op de weg. Kies voor de vluchtstrook en anders de berm. Draai, indien mogelijk, ook de wielen van de auto naar rechts.
  • Laat alle passagiers aan de rechterzijde van de auto uitstappen. Kijk altijd goed voordat je de deur opendoet en neem plaats achter de vangrail.
  • Steek nooit de snelweg over. Dit is levensgevaarlijk!
  • Bel het nummer van je pechhulp verzekering en luister goed naar wat er gezegd wordt.

4. Een ijskrabber en bezempje

Een ijskrabber en bezempje zijn niet verplicht, maar wel noodzakelijk als je op wintersport gaat. Het bezempje gebruik je om de sneeuw van je auto weg te vegen en met de krabber kun je vervolgens de ramen van ijs ontdoen. Een anti-ijs spray is snel en effectief, maar let op: als je daarna in de auto stapt, zijn de ramen wel beslagen.

Sneeuwvrij maken auto met bezempje
© Spalder Media Group

5. Milieusticker

In Duitsland heb je speciale Umweltzones (milieuzones). In deze gebieden ben je verplicht vooraf een speciale sticker aan te schaffen, die laat zien hoe milieuvriendelijk jouw auto is. Over het algemeen geldt dit voor de grote steden, maar ben je van plan om de reis in tweeën te delen, zodat je ergens moet overnachten, dan is het altijd verstandig om dit vooraf even te checken. Ook Frankrijk heeft deze regel. Hier geldt de vignette Crit’Air.

6. Voldoende ruitensproeiervloeistof

Onderweg naar de wintersportbestemming gebruik je meer ruitensproeiervloeistof dan thuis. Op de wegen wordt preventief gestrooid en dat, in combinatie met druilerig weer of sneeuw, zorgt ervoor dat er snel een vieze laag op het voorraam komt. Je kunt natuurlijk altijd een nieuwe jerrycan bij het tankstation kopen, maar dat kan soms nog minstens 30 km rijden zijn. En slecht zicht in de auto is geen pretje! Zorg er ook voor dat je ruitenvloeistof voldoende antivries bevat, -25 is zeker geen overbodige luxe. Als je ruitenvloeistof bevriest, heb je pas echt een probleem.

Ruitensproeiervloeistof bijvullen
© Spalder Media Group

7. Verbanddoos

Een verbanddoos in de auto is verplicht in Duitsland en in Oostenrijk. Het is zo dat wij ons in principe moeten houden aan de Nederlandse wetgeving, maar omdat veel politieagenten daar niks van af weten, kun je er toch onnodig voor worden bekeurd. Neem daarom het zekere voor het onzekere en stop een verbanddoos in de auto. Niet alleen voor de wet, maar ook voor eventuele wondjes na het omdoen van sneeuwkettingen. De verbanddoos mag niet over de houdbaarheidsdatum zijn en moet in Duitsland sinds 2022 ook twee mondkapjes bevatten. Deze plicht blijft ook na de coronapandemie bestaan.

8. Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn in veel wintersportlanden verplicht. Ligt er sneeuw op de weg en wordt het gebruik van sneeuwkettingen met een bord aangegeven, dan ben je verplicht om de kettingen om te leggen. Zorg er dus voor dat je ze opbergt op een handig te bereiken plek. Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen ›

Sneeuwkettingen verplicht met verkeersbord

9. Fleece dekens en waxinelichtjes

Onderweg naar de wintersport kun je onderweg zomaar verrast worden met hevige sneeuwval. Vaak kun je gewoon blijven rijden, maar je kunt ook in een file terecht komen of zelfs last krijgen van autopech. Neem altijd voor iedereen een warme deken mee en een paar waxinelichtjes met een aansteker. Mocht de auto uitvallen of mocht je zonder benzine komen te staan, dan kun je warm blijven.

10. Reservelampjes

Reservelampjes zijn niet verplicht, maar het is wel verstandig om ze mee te nemen. Het kan altijd voorkomen dat er een lamp kapot gaat en dan ben je wel verplicht deze te vervangen. Doe je dit niet, dan riskeer je een hoge boete. Bovendien is rijden met goede verlichting een stuk veiliger.

Tot slot nog een paar handige tips voor als je met de auto op wintersport gaat:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.