Skip to navigation Skip to main content

Le Mur Suisse: een van de steilste pistes in de Alpen

Zwitserse Muur

Le Mur Suisse, ook wel de Zwitserse Muur en La Chavanette genoemd, is een van de steilste pistes van de Alpen. Voor de gevorderde skiër een echte uitdaging om uit te proberen tijdens een wintersport in Les Portes du Soleil. De muur is maar liefst 400 meter lang, heeft een gemiddelde helling van 37° en een hellingspercentage van 76%, maar het bovenste gedeelte is zelfs nog iets steiler, waardoor pistenbully's hier niet kunnen prepareren en de buckels soms wel twee meter hoog zijn. Zelfs bij de vergevorderde skiërs staat het zweet hier op het! voorhoofd. In dit artikel nemen we Le Mur Suisse in Les Portes du Soleil onder de loep.

Le Mur Suisse: buckels van wel 2 meter hoog

De Zwitserse muur is echt alleen geschikt voor de gevorderde wintersporter. De afdaling is ontzettend steil (gemiddelde helling van bijna 40 graden!) en afhankelijk van de sneeuwcondities zijn de Buckels hier soms wel 2 meter hoog. Helemaal bovenaan, waar de helling wel 90° is, kan geen pistenbully komen. De piste is dus niet geprepareerd en wordt daarom officieel gezien als skiroute. Vanuit de Chavanette stoeltjeslift kun je goed zien wat je te wachten staat. Eenmaal bovenaan bij het bergstation, op de grens van Frankrijk en Zwitserland, krijg je de kriebels als je naar beneden kijkt. Een flink portie moed en uithoudingsvermogen, in combinatie met een stevige buckeltechniek, zijn nodig om de piste succesvol te bedwingen.

Cijfers & feiten Le Mur Suisse - La Chavanette

  • Startpunt: bergstation stoeltjeslift Chavanette
  • Hoogste punt: 2151 meter
  • Lengte: 1300 meter
  • Hoogteverschil: 331 meter
  • Hellingspercentage: 76%
  • Moeilijkheidsgraad: zeer moeilijk
  • Skigebied: Les Portes du Soleil
  • Belangrijk: alleen voor vergevorderde wintersporters
Le Mur Suisse Les Portes du Soleil
© Spalder Media Group

Moed inpraten bij het panoramarestaurant

Je vindt de piste aan de oostelijke kant van de Pas de Chavanette vanuit Avoriaz. Bovenaan bij het bergstation, op een hoogte 2151 meter, is een panoramarestaurant waar je je kunt voorbereiden voor de afdaling. Wie de steile oostelijke helling van de Zwitserse Muur toch niet aandurft, kan gelukkig weer met de stoeltjeslift naar beneden of een omweg maken via Avoriaz en Les Crosets terug naar Champéry. Over het algemeen zijn de hellingen aan de westkant iets gemakkelijker.

Succesvol naar beneden skiën van Le Mur Suisse

Op de buckelpiste van de Zwitserse Muur wordt een speciale buckelhellingtechniek gebruikt, waar veel ervaring en oefening voor nodig is. Je moet een korte draaitechniek, een stukje kracht en veel geduld hebben. Het is belangrijk dat je altijd contact houdt met de grond en het zwaartepunt van het lichaam zo hoog mogelijk houdt. Bij het hoogste punt van de bult buig je je knieën en zet je de bocht in, zodat je weer recht komt met je ski’s in het bultdal.

Nog meer steile pistes in de Alpen

Er zijn nog vele uitdagende en steile afdalingen in de Alpen naast de Zwitserse muur! Ben je op zoek naar nog meer uitdaging? Dan zijn de volgende piste ook wat voor jou!

Winter Isabel

Over Isabel

Voor Isabel is wintersport niet alleen skiën, maar ook een speciaal gevoel. Even nergens aan denken en van de pistes afglijden in het zonnetje. Kaiserschmarrn voor de lunch en meezingen in de après-ski met een biertje in de hand. Heerlijk!