Skip to navigation Skip to main content

16 dingen die alleen wintersporters herkennen

Wintersporters op de piste
© Spalder Media Group

We zijn het ongetwijfeld allemaal met elkaar eens: wintersport is de mooiste week van het jaar! Eindeloos afdalen op heerlijke pistes, lekker, veel buiten zijn in de frisse berglucht, gezellig samen après-skiën... We vinden kou ineens helemáál niet erg en mogen al voor het middaguur ons eerste biertje of Schnaps drinken, terwijl we genieten van de meest waanzinnige uitzichten. We sporten alsof ons leven ervan af hangt en een wekker zetten is ineens niet zo erg. Dit zijn 16 dingen die alleen wintersporters herkennen. Welke herken jij het meest?

1. We staan belachelijk vroeg op

Ochtendmens of niet, wekkers zijn gewoon nooit echt leuk. Maar rinkelt 'ie op wintersport, dan weten we niet hoe snel we uit ons bed moeten vliegen. We kunnen ons geen andere vakantie voorstellen, waarbij we met een big smile 's ochtends om 07.30 uur onze wekker uitdrukken, ons bed uitspringen en direct naar buiten kijken: wat voor weer is het? Snel ontbijten en dan met de eerste lift naar boven.

Zonsopkomst op de piste
© Spalder Media Group

2. Die sokken kunnen best nog een dagje

Iedere dag schone skisokken aan? Welnee! Met een beetje geluk hebben ze nog even op het balkon liggen luchten, maar meestal gaan ze gewoon weer aan. Zonder na te denken over het feit dat je al die witbiertjes er ook gedeeltelijk via je voeten uit zweet. Kan best, hoor...

3. Bergen voedsel als ontbijt

Terwijl we thuis 's ochtends rustig de dag starten met een klein yoghurtje, beginnen we de ochtend op wintersport heel anders. We beleggen de verse Kaiserbrötchen royaal met kaas én ham of eten roerei met spek. Geroosterd broodje met een flinke laag Nutella, you name it... Maar we eten vooral véél, zodat we de eerste uren op de berg even geen honger hebben.

Ontbijtbuffet soorten brood
© Spalder Media Group

4. Witte hoofden van de zonnebrandcrème

Dat je in de bergen snel verbrandt, zien we aan het eind van de dag vooral. Een rood gebrand neusje net als Rudolph en lekker gekleurde koontjes die bewijzen dat het een zonnige dag is geweest. De enige oplossing; smeren, veel smeren, zoveel smeren tot je hoofd er wit van ziet.

5. Iedere dag friet met Bratwurst, kaasfondue of schnitzel

Tijdens de wintersport ontbijten we niet alleen veel, maar ook tijdens de lunch en het avondeten gaan we door alsof we maanden nauwelijks te eten hebben gehad. We eten veel, heel veel en het liefst heel vet. Daar kunnen we dan vervolgens weer fijn op skiën of snowboarden. 15 gerechten die je absoluut moet bestellen tijdens de wintersport ›

Tafel vol wintersportgerechten

6. -10 buiten? Geen probleem!

Bah, kou, guur, wind, wat een weer... We zouden geen Nederlanders zijn als we niks te melden hadden over het weer. Maar zijn we op wintersport, dan genieten we met volle teugen van de kou en het 'frisse' bergweer. -10 °C? Geen probleem! Extra pully aantrekken en gáán. We worden vanzelf warm van het skiën. 10 tips voor je wintersportoutfit ›

7. In je stinkende thermo-ondergoed lopen

Na een paar dagen ruikt je thermoshirt alles behalve lekker fris. Maar dat weerhoudt ons er niet van om zonder te douchen de bar in te duiken. Vervolgens wordt er ook nog overheen gemorst en hangt er een bijzondere walm om je heen. Even buitenhangen en de volgende dag kan ook dat shirt prima weer aan!

8. Veel alcoholmomenten per dag

De berglucht maakt dorstig en daar geven we ons volledig aan over. We beginnen al tijdens het elf uurtje met een Heiße Schoko mit Sahne en een scheutje rum, om natuurlijk even op te warmen. Niet veel later begint het volgende alcoholmoment tijdens de lunch, waarbij al snel de eerste bierpul op tafel staat, en misschien zelfs een tweede. En na het skiën? Natuurlijk even een lekker drankje om de skidag af te sluiten. Rondje Schnaps erbij... Oh ja, en bij het avondeten wordt er natuurlijk ook nog lekker geproost! Ach, het is vakantie, hè? Tips tegen de kater op wintersport ›

Bier op het terras in de zon
© Spalder Media Group

9. Elke dag in de sauna

Thuis gaan we nooit naar de spa, maar zijn we op wintersport, dan spelen we alle wellnessvoorzieningen uit. Een duik in het zwembad, lekker bubbelen in het stoombad en stoom afblazen in de sauna. Elke dag!

10. Heel vroeg slapen

Een dag in de frisse berglucht, veel sporten en veel alcoholmomenten is zwaar. 's Avonds zijn we gesloopt! We gaan rond 21.00-22.00 uur 'even liggen', om vervolgens niet meer op te staan, totdat de wekker weer gaat de volgende ochtend.

11. Vergeten te douchen

Dit is vaak het gevolg van punt 10. Je bent even gaan liggen, maar je had je nog niet gedoucht. De volgende ochtend word je wakker en denkt: 'Ah, ik douche straks wel na het skiën...' en trekt weer hetzelfde wintersportkloffie aan.

12. De hele vakantie vastleggen

Met een actioncamera of op ons telefoon... Hoe dan ook, elk uitzicht, elke lunch, elk drankje en iedere piste wordt vastgelegd om vervolgens te posten op de social kanalen. Jongens, wat is het hier heerlijk! Tips voor fotograferen op wintersport ›

Foto's maken op wintersport
© Spalder Media Group

13. Spelletjes spelen

Natuurlijk gaan er leuke spelletjes mee op wintersport. Ski d'Alpine, 30 Seconds, Monopoly, Rummikub of Kolonisten. We spelen het thuis nooit, maar tijdens de skivakantie vinden we het fan-tas-tisch. Spelletjes die makkelijk mee te nemen zijn op wintersport ›

14. Nagesynchroniseerde films kijken

De WiFi in het appartement is zo langzaam als een oude inbelverbinding, dus series kijken via Netflix gaat helaas niet. We zetten de Duitstalige TV aan en gaan doodleuk kijken naar een nagesynchroniseerde film. 'Ein Martini bitte, geschüttelt, nicht gerührt', het klinkt ons toch wat vreemd in de oren, maar dat maakt niet uit.

15. Dagelijks je grenzen verleggen

'Ik wil echt niet van een zwarte piste hoor!'. We zitten vol goede voornemens voor de wintersport, maar in de praktijk komt het er eigenlijk op neer dat we dagelijks over onze grenzen gaan. Tof, toch?

Zwarte piste

16. Een week lang topsporten

Het hele jaar doen we minder aan sport dan we zouden willen, maar tijdens de wintersport gaan we ineens elke dag volop bewegen alsof we topsporters zijn. Ons lijf protesteert al op dag twee, maar we gaan gewoon door. We sporten uren per dag, elke dag, tot we weer naar huis gaan. 5 tips om spierpijn te voorkomen op wintersport ›

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.