Skip to navigation Skip to main content

Fotograferen op wintersport: zo maak je de mooiste foto’s

Foto Maken (2)

Fotograferen op wintersport, wie doet dat nu niet? Je wilt je foto’s aan het einde van de vakantie aan je familie laten zien of maakt er een mooi fotoboek van. Op het moment dat je weer door alle foto’s kijkt, valt het toch een beetje tegen. Die piste leek in het echt een stuk steiler en dat mooie uitzicht past net niet helemaal op beeld. Wij geven je 7 tips om fotograferen op wintersport naar een hoger niveau te tillen.

Fotograferen op wintersport

Fotograferen op wintersport is niet zo gemakkelijk als de meeste zouden denken. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen maar op de sluiterknop klikken. Zo zijn er een aantal handige instellingen, moet je rekening houden met de hoek en compositie van de foto én het zonlicht speelt een belangrijke rol. Verder kun je ook nog verschillende soorten foto’s maken, waar vervolgens weer andere aspecten een rol spelen. Je maakt bijvoorbeeld een foto van de bergen op een mooi uitzichtpunt of je wilt een te gekke actie vastleggen. Daar heb je gelukkig geen dure spiegelreflexcamera voor nodig, deze tips zijn namelijk allemaal toepasbaar met je telefoon.

Fotograferen op wintersport met je telefoon

1. Maak gebruik van deze bestand-instellingen

Om de mooiste plaatjes te fotograferen op wintersport, zijn er een aantal instellingen die wonderen kunnen doen. Zo kun je onder andere zelf het soort fotobestand kiezen van je camera. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor JPEG en HEIF als bestandformaat. Het verschil tussen deze twee is dat HEIF betere beeldkwaliteit geeft en het bestand minder opslagruimte inneemt dan JPEG. Ook kun je in sommige gevallen kiezen voor RAW, maar dat geeft in eerste instantie niet de mooiste foto. Dit beeld is vaak een beetje grauw en moet nog nabewerkt worden in een programma als Photoshop. Als je hier niet veel tijd aan wilt besteden, kun je het beste voor een HEIF- of JPEG-bestand kiezen. In de instellingen van je camera zijn de bestandformaten te wijzigen naar keuze.

2. Raster

Een andere handige instelling is het raster. Dit zijn een aantal lijnen die je scherm opdelen in 9 vlakken. Dit raster kan je helpen bij het plaatsen van je onderwerp en dat je de camera recht houdt bij het maken van foto’s. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je hele foto vol met de lucht zit en er maar een klein strookje piste te zien is. Houd altijd aan 1/3 lucht, 2/3 de rest. Op een iPhone vind je deze optie via: instellingen › camera › raster. Voor Android geldt: open de camera app › instellingen › instellingen voor vastleggen › hulplijnen.

3. Waar plaats je het onderwerp van de foto?

Het onderwerp van de foto is waar het op beeld om gaat. Deze persoon of dat object moet wel goed te zien zijn. Om de foto interessant te maken, houd je rekening met de kijk- en beweegrichting binnen de foto. Als de persoon in de foto kijkt of beweegt naar links, plaats je de persoon rechts in de foto. Datzelfde geldt als een persoon een bepaalde richting op beweegt.

Foto maken op wintersport
Denk goed na over waar je 'het onderwerp' van de foto plaatst op beeld

4. Denk na over de hoek van de foto

Naast de plaatsing van het onderwerp, is de hoek waaruit je de foto maakt ook erg belangrijk bij wintersportfotografie. Een foto die je van onder naar boven maakt, laat een piste er minder steil uitzien. Een foto op de piste waarbij de wintersporter bochten maakt, kun je daarom het beste recht fotograferen. Maak je een actiefoto van een sprong? Fotografeer dan wel vanuit een laag perspectief, om de foto een stuk spectaculairder te maken. 

Skiën fotograferen
Een foto van de zijkant
Fotograferen op wintersport
Een foto van onderaf

5. Zo ga je het beste om met het zonlicht

Op je wintersportfoto’s wil je natuurlijk het liefst laten zien wat voor mooi weer je hebt gehad. Zorg ervoor dat je weet hoe je met het licht om moet gaan, want het kan de foto’s ook ten nadele doen. Sneeuw in de schaduw wordt namelijk al snel blauw en zonlicht van achteren haalt details uit het landschap weg. Als je foto’s maakt in RAW, kun je de blauwe kleur tijdens de nabewerking nog aanpassen met de witbalans. Om de oneffenheden van de bergen te accentueren kun je het beste een kwartslag naar de zon toegedraaid staan. Het beste moment voor je wintersportfoto’s is als de zon laag staat: tijdens de zonsopgang en zonsondergang. Hierdoor ontstaan er interessante schaduwen die diepte creëren op de foto. Ook is er op die momenten sprake van een mooie warme gloed.

Fotograferen met zon op wintersport
© Spalder Media Group
Een prachtig stralend zonnetje hier in Engelberg!

6. Fotografeer de hele bergketen in één foto

Bergketens die te zien zijn op wintersport zijn vaak adembenemend, maar hoe breng je dat over op de foto? Probeer dan eens te fotograferen in de panorama stand. Hiermee kun je de hele bergketen fotograferen en krijg je een extra brede foto. Om een panorama foto te maken, kies je eerst deze stand op de camera. Er komt een horizontale lijn midden in beeld met een pijltje. Klik op de sluiterknop om de foto te starten en beweeg de camera langzaam naar rechts. Voor het beste resultaat wil je het pijltje precies over de horizontale lijn laten gaan. Als je alles op de foto hebt staan, klik je opnieuw op de sluiterknop om de foto af te ronden. Et voilà, je hebt een prachtige brede foto van de bergen! 

Panorama Stubaital
Een prachtig bergpanorama in het Stubaital!

7. Maak te gekke actiefoto’s

Naast landschapsfoto’s kunnen actiefoto’s natuurlijk niet ontbreken tijdens de wintersport. Allereerst is het mooi om actiefoto’s van onderaan de piste naar boven te maken, omdat je de persoon en de actie daardoor van voren ziet. De fotograaf kan dus het beste een stuk verder skiën, zodat de actie op hem of haar afkomt. Voor de locatie van de fotograaf is het vooral belangrijk dat hij of zij op een veilige plek gaat staan. Ga daarom op een zichtbare plek op de piste staan en het liefst aan de zijkant. Zo ben je goed te zien en sta je niet in de weg! Voor de beste actiefoto is het vervolgens belangrijk om te weten aan welke kant van de piste je gaat staan. Bij het fotograferen van snowboarders kijk je naar welk been zij voor hebben staan. Staan zij met hun rechterbeen voor, dan ga jij aan de linkerkant (van bovenaf gezien) van de piste staan.

Verder is het bij actiefoto’s vaak lastig om de actie scherp en op de gewenste plek in beeld te krijgen. Een handige functie hiervoor op de camera is de burstmodus. Met deze stand kun je in korte tijd meerdere foto’s achter elkaar maken, waardoor je nooit meer de actie mist.

8. Neem een powerbank mee

Ten slotte nog een kleine tip die niet mag ontbreken en dat is het meenemen van een powerbank of extra accu. Op wintersport is de temperatuur vaak onder de nul graden Celsius. De accu van je camera vindt dit alleen niet zo leuk en zal het een stuk sneller begeven. Om te voorkomen dat je batterij uitvalt, net als jij op het punt staat om het perfecte plaatje vast te leggen, is het handig om hierop voorbereid te zijn.

Lara Winter

Over Lara

Lara heeft op haar derde leren skiën en is sindsdien jaarlijks in de Alpen te vinden. Inmiddels heeft ze van haar passie haar werk gemaakt. Ze geeft nu met veel plezier skiles in Nederland, en wil dat zo snel mogelijk ook in Oostenrijk gaan doen.