Skip to navigation Skip to main content

5 tips om spierpijn te voorkomen op wintersport

Skiën op de piste in Sölden

Spierpijn op wintersport, je kunt er zomaar mee te maken krijgen wanneer je lange tijd niet op de ski's hebt gestaan. De eerste dag van je wintersport is vaak het allerleukste, maar spierpijn ligt op de loer. Terwijl je de eerste uurtjes nog voorzichtig probeert of je het skiën of snowboarden niet verleerd bent, vlam je een paar uur later als vanouds de piste af. Je topt de eerst wintersportdag af met een paar flinke pullen bier, eet nog vlug een broodje en duikt om 21.00 uur uitgeput je bed in. En dan word je de volgende dag wakker met een helse spierpijn! In dit artikel 5 tips om spierpijn op wintersport te voorkomen.

Spierpijn op wintersport

Spierpijn op wintersport komt door de ongewone belasting die het lichaam ervaart. Tijdens het skiën gebruik je bepaalde spiergroepen die je in het dagelijks leven veel minder gebruikt. De overbelasting zorgt voor spierpijn tijdens de wintersport. Je kunt dit voorkomen door in aanloop naar de skivakantie aan ski oefeningen te doen. Zo bereid je de spieren alvast voor op wat komen gaat en sta je fit op de piste. Je bent niet alleen minder gevoelig voor spierpijn, maar vermindert ook de kans op blessures. Eenmaal in de sneeuw zijn er nog andere zaken waar je rekening mee kunt houden. Tips om spierpijn op wintersport te voorkomen vind je hieronder.

Spierpijn voorkomen op wintersport
Overal spierpijn!

1. Eet voldoende eiwitten en koolhydraten

Natuurlijk, je had als lunch al een deurmat van een Schnitzel naar binnen gewerkt, maar dat betekent niet dat je er ‘s avonds vanaf komt met een snelle hap. Na een dag hard werken heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen en dus spierpijn te voorkomen. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten eten na een dag op de pistes is het beste. Eiwitten helpen om de beschadigde spiercellen te herstellen en de koolhydraten zorgen ervoor dat je glycogeen voorraad weer wordt aangevuld, zodat je de volgende dag weer fris bovenaan de berg staat.

2. Drink genoeg water

Veel mensen vergeten om tijdens het skiën of snowboarden water te drinken. Neem dus altijd een fles water of thermosfles mee de piste op. Die kun je vast wel ergens kwijt in je rugzak. En drink bij het ontbijt alvast twee glazen water (of thee), dan heb je dat al binnen. Genoeg drinken is niet alleen belangrijk om spierpijn te voorkomen op wintersport, maar ook tegen kramp! De lekkerste alcoholvrije drankjes op wintersport ›

Voldoende water drinken om spierpijn te voorkomen
Drink voldoende water (Schiwasser!) op de piste

3. Neem een warme douche of bad

Natuurlijk is het verleidelijk om gelijk na de avondmaaltijd je bed in te duiken voor een diepe slaap. Je hebt hard gewerkt en die typische wintersportdrankjes gaan je ook niet in de koude kleren zitten. Toch is het verstandig om nog even een warm bad te nemen. Geen bad in je huisje? Een warme douche volstaat ook prima. Zo stimuleer je namelijk de bloedsomloop en maak je je spieren los. Een warm bad ontspant goed, en dat is precies wat de meeste mensen te weinig doen. Zo herstelt je lichaam optimaal. Zit er een sauna in je huisje? Score! Dat gaat je helemaal helpen bij het voorkomen van een spierpijn-kater.

4. Blijf in beweging

Je hebt na je skidag alleen nog maar languit op de bank gelegen. Snap ik echt héél erg goed, maar om spierpijn te voorkomen kun je beter (‘s avonds) nog een stukje gaan wandelen: dit stimuleert namelijk de bloedsomloop. En dankzij een stevige winterwandeling leer je het dorp waar je logeert ook nog eens goed kennen. Win-win!

Wandelen op wintersport
© Spalder Media Group
Maak een wandeling om de spieren soepel te houden

5. Zorg voor een goede nachtrust

Een nieuwe omgeving, nieuwe geluiden; een gehorige houten blokhut en je partner heeft een half Alpenbos omgezaagd met zijn/haar gesnurk. Het zijn niet de omstandigheden waardoor je je heerlijk de nacht door ronkt. Doe voor de zekerheid dus een setje oordoppen in en zet de verwarming laag. De ideale slaaptemperatuur is 18 graden Celsius. Een te warme kamer kan voor zweetaanvallen zorgen, een te koude kamer voor een bibberend lichaam. Allebei niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Zijn deze tips de mosterd na de maaltijd? Kijk iemand even lief aan en laat je de volgende dag goed masseren. Na deze massagesessie voel je je vast al iets meer ontspannen. En van een warm bad of douche na het opstaan raken de spieren ook los. Sterkte!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.