Skip to navigation Skip to main content
Vignet Oostenrijk 2023

Op de Oostenrijkse snelwegen geldt een vignetplicht, maar toch heb je niet voor elk skigebied een vignet Oostenrijk nodig. Deze gebieden bereik je bijvoorbeeld door over wegen te rijden waar de plicht niet of niet meer bestaat. Sinds 2019 zijn er bijvoorbeeld vier snelwegtrajecten waar de vignetplicht is afgeschaft. Nu kost het vignet Oostenrijk niet de hoofdprijs voor een week wintersport, het is wel een mooie manier om te besparen. Benieuwd naar skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is? In dit blog een aantal tips.

Snelwegen in Oostenrijk waar een vignet niet nodig is

Hoewel de prijzen voor het vignet Oostenrijk niet heel hoog liggen, is er sinds 2019 toch besloten om voor sommige trajecten de vignetplicht helemaal af te schaffen. Om sommige dorpen of skigebieden te bereiken, moet je soms maar een klein stukje over de snelweg. Daar was nogal wat ophef over, omdat niet iedereen het eerlijk vond om voor zo'n klein stukje te moeten betalen. Sinds 2019 heeft men vier snelwegtrajecten vrijgesteld van de tolplicht. Vroeger bestonden er al vignetvrijstellingen, vandaag de dag zijn die weer terug. Een vignet Oostenrijk heb je niet nodig op onderstaande snelwegtrajecten. Let op: het zijn kleine stukjes snelweg, de vrijstellingen gelden niet voor de complete snelweg!

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26

Dankzij deze vrijstellingen zijn er verschillende bestemmingen die je kunt bereiken zonder dat je onnodige kosten moet maken. Voor een aantal skigebieden heb je dus geen vignet Oostenrijk nodig. Toch fijn om op zulk soort (overbodige) kosten op een dure wintersport te kunnen besparen, kun je dat tientje mooi uitgeven aan een extra grote schnitzel!

Autorijden in Oostenrijk naar skigebieden waar geen vignet nodig is

Bij twijfel: check online of een vignet Oostenrijk nodig is op jouw route

Is een vignet Oostenrijk nodig als ik naar bestemming X wil? Waar is een vignet verplicht? Wanneer heb ik wel een vignet Oostenrijk nodig en wanneer niet? Bij wie met de auto op wintersport gaat naar de Oostenrijkse Alpen, passeren deze vragen zeker de revue. Gelukkig is er tegenwoordig een hele handige online tool van wegbeheerder ASFINAG. Je vult heel simpel je vertrek- en eindpunt in, klikt op de know en de route wordt berekend. De tool geeft aan of je wel of geen vignet nodig hebt, wel zo handig en geen twijfels meer!

1. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is een van de skigebieden waarvoor je geen vignet Oostenrijk nodig hebt. Het skigebied ligt namelijk niet ver van Kufstein, waardoor je onder andere de dorpjes Going, Ellmau, Söll, Scheffau en Itter eenvoudig kunt bereiken zonder dat daar een vignet aan te pas hoef te komen. Dat SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental een populair skigebied is, komt overigens niet alleen doordat het relatief gemakkelijk bereikbaar is. Met 270 km aan pistes, een knusse sfeer en gezellige après-skimogelijkheden is het een heerlijke plek voor iedereen. Let er wel op dat je de afslag Kufstein-Süd neemt en niet doorrijdt tot Wörgl, want dan moet je wel betalen. Je rijdt na de afslag over de Eibergstraße en komt tussen Scheffau en Söll de regio Wilder Kaiser binnen.

 

Sneeuwt het flink, dan is het verstandiger om voor de dorpen Westendorf, Brixen im Thale en Hopfgarten wel via Wörgl te rijden in plaats van bij Kufstein binnendoor. Je hebt in dat geval wel een vignet Oostenrijk nodig.

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental geen vignet Oostenrijk nodig

2. Zell am See-Kaprun

Ook de veelzijdige bestemming Zell am See-Kaprun is een van die skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is. Als je bij Kufstein de snelweg overgaat, neem je voor de stad de afslag naar de B172 (Walchsee Straße). Vervolgens koers je verder richting Lofer over de L39 en B178. Hier neem je de B311 richting Saalfelden en Maishofen, om uit te komen bij de Zeller See. Je kunt dan Zell am See in gaan of verder doorrijden naar Kaprun. Ook dit is een heerlijke bestemming om te gaan skiën, met name door de diversiteit aan pistes én de enorme sneeuwzekerheid. Dankzij de aanwezigheid van de gletsjer Kitzsteinhorn ben je hier namelijk altijd verzekerd van uitstekende sneeuwcondities.

Zell am See-Kaprun zonder vignet

3. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Wat voor Zell am See-Kaprun geldt, is ook van toepassing op het naastgelegen Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Ook dit is een van de skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is om het te bereiken. Je rijdt namelijk in dezelfde richting als bovenstaande route, alleen neem je dan de afslag naar het Glemmtal richting Saalbach en Hinterglemm of je koerst naar Leogang en Fieberbrunn via de B164. Net zo eenvoudig dus om te bereiken. Wat helemaal fijn is aan dit skigebied, is dat het verbonden is met Zell am See-Kaprun. Daardoor kun je met één skipas op maar liefst 408 km aan pistes skiën!

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
© Spalder Media Group

4. Warth - Schröcken

Omdat je voor een gedeelte van de A14 nu geen vignet meer nodig hebt, kun je ook het skigebied van Warth-Schröcken bereiken zonder een vignet Oostenrijk op je ruit. De pistes van het skigebied zijn verbonden met de ruim 300 pistekilometers van Ski Arlberg, eveneens een uitermate populair en bovendien prachtig skigebied in Oostenrijk. Het kenmerkt zich als veelzijdig, ontzettend sneeuwzeker en bruisend, de juiste ingrediënten voor een heerlijke skivakantie.

Skiën in Warth-Schröcken zonder vignet

5. Bregenzerwald

Wintersportregio Bregenzerwald bestaat uit verschillende skigebieden in Oostenrijk waar je gemakkelijk heen kunt rijden en een vignet niet nodig is. Je rijdt zonder problemen door de Pfändertunnel, volgt de A14 richting Hohenems, en binnen de kortste keren bevind je je in het ski-oord. Alle deelskigebieden die samen deze regio vormen zijn klein, overzichtelijk en uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. De dorpjes zijn rustig en idyllisch, het landschap is schitterend en er zijn veel andere wintersportactiviteiten te beleven, zoals langlaufen of rodelen.

6. Kitzbühel & Kirchberg

Ook KitzSki is een van de skigebieden waarvoor een vignet Oostenrijk niet nodig is. Het skigebied, dat wordt gevormd door de populaire wintersportplaatsen Kirchberg en Kitzbühel, bereik je door bij Kufstein de grens over te gaan en daar afslag Küfstein-Süd te nemen. Vervolgens koers je over de Eibergstraße (B173) richting het Brixental, langs onder andere Westendorf en Hopfgarten, naar Kirchberg, Kitzbühel of een van de andere dorpen in het skigebied. Wel geldt ook hier hetzelfde als bij de nummer een in deze lijst met skigebieden in Oostenrijk waarvoor geen vignet nodig is: bij hevige sneeuwval kun je het vignet beter wel aanschaffen en de A12 pas bij Wörgl verlaten.

Wintersport in KitzSki in Tirol

7. Damüls-Mellau-Faschina

Het prachtige resort van Damüls-Mellau-Faschina behoort tot de skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is. Ga je bij Bregenz de grens over en vervolg je de weg over de A14, dan kun de afslag nemen naar het skigebied en passeer je alleen wegen waar de vignetplicht niet bestaat. Dankzij een gunstige ligging is het gebied behoorlijk sneeuwzeker en met ruim 100 km aan pistes is er aan variatie geen gebrek. Dat maakt het een mooie bestemming voor een wintersport met vrienden of met de hele familie.

8. Tiroler Zugspitz Arena

Vlak over de Duits-Oostenrijkse grens ligt de populaire skiregio Tiroler Zugspitz Arena. Je vindt hier meerdere knusse Tiroolse dorpen en kleine, maar fijne skigebieden zoals Ehrwalder Alm, Bergbahnen Berwang en Grubigstein. Samen goed voor ongeveer 140 km aan pistes. Met de auto rijden naar de regio heeft meerdere voordelen. Zo is het minder dan 900 km vanaf Utrecht én heb je geen vignet Oostenrijk nodig. De grens passeer je bij Füssen en daar volg je de B179 (Fernpassstraße). Deze weg kan met name in het hoogseizoen erg druk zijn. Heiterwang en Bichlbach kom je als eerst tegen, daarna kun je verder naar onder andere Ehrwald, Berwang en Lermoos.

Tiroler Zugspitz Arena zonder vignet Oostenrijk

Nog meer skigebieden waarvoor geen vignet Oostenrijk nodig is

Naast bovengenoemde skigebieden zijn er nog een aantal bestemmingen waar je zonder aanschaf van een vignet Oostenrijk naartoe kunt. Onder andere:

  • Kleinwalsertal: het dal is alleen vanuit Duitsland te bereiken en volledig vrij van de vignetplicht.
  • Wildkogel Arena: als je afslag Küfstein-Süd in plaats van dat je er bij Wörgl af gaat.
  • Achensee: via de Achenpass. Vanaf München neem je de afslag Holzkirchen, Tegernsee, Achenpass of Bad Tölz - staatsgrens, Achenkirch.

Snowplaza is niet verantwoordelijk voor eventuele boetes die voortvloeien uit rijden door Oostenrijk zonder vignet Oostenrijk. 

Toch een vignet kopen?

Ga je liever voor zekerheid en vind je het geen probleem om een tientje kwijt te zijn aan een vignet of heb je al een wintersport geboekt naar een skigebied dat je een alleen maar kunt bereiken via snelwegen waar een vignet voor nodig is? Dan kun je er eenvoudig online alvast een aanschaffen. Klik op onderstaande button voor meer informatie, prijzen en het kopen van een vignet Oostenrijk en ga goed voorbereid op reis.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.