13 oktober 2021 door Marlous in LijstjeTips

De meeste wintersporters die regelmatig naar Oostenrijk reizen, weten dat er een vignet gekocht moet worden om op de snelwegen te mogen rijden. Toch zijn er een aantal skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is. Deze kun je bereiken door via wegen te rijden waar de plicht voor een vignet niet (meer) bestaat. Voor een paar wintersportresorts moet er soms maar een heel klein stukje over een Oostenrijkse snelweg worden gereden. Daardoor is het zonde is om de volle vignetprijs te betalen, en is er sinds een paar jaar besloten om de plicht op sommige snelwegtrajecten af te schaffen. Hier lees je voor welke skigebieden in Oostenrijk een vignet niet nodig is. 

Snelwegen in Oostenrijk waar een vignet niet nodig is

Hoewel de prijzen voor het vignet Oostenrijk niet heel hoog liggen, is er sinds 2019 toch besloten om voor sommige trajecten te plicht helemaal af te schaffen. Soms moeten vakantiegangers maar kort over een bepaalde snelweg rijden om een dorp of skigebied te kunnen bereiken en daardoor is het vignet bijna overbodig. Vroeger bestonden er al vignetvrijstellingen, vandaag de dag zijn die weer terug en maar liefst op vijf verschillende snelwegtrajecten. Dat betekent dat er op alleen onderstaande Oostenrijkse snelwegen geen vignet meer nodig is:

  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)

Dankzij deze vrijstellingen zijn er verschillende bestemmingen die je kunt bereiken zonder dat je onnodige kosten moet maken. Voor onderstaande skigebieden in Oostenrijk is een vignet dus niet meer nodig. Toch fijn om op zulk soort (overbodige) kosten op een dure wintersport te kunnen besparen, kun je dat tientje mooi uitgeven aan een extra grote schnitzel! 

vignet niet nodig

1. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Goed nieuws, want voor deze geliefde wintersportbestemming kun je over snelwegen rijden waarvoor je geen vignet hoeft te kopen. Het skigebied ligt namelijk niet ver van Kufstein, waardoor je onder andere de dorpjes Westendorf, Ellmau, Söll, Hopfgarten en Brixen im Thale eenvoudig kunt bereiken zonder dat daar een vignet aan te pas hoef te komen. Dat SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental een populair skigebied is komt overigens niet alleen doordat het relatief gemakkelijk bereikbaar is. Met bijna 300 km aan pistes, een knusse sfeer en gezellige après-skimogelijkheden, is het een heerlijke plek voor ieder type wintersporter. Let er wel op dat je de afslag Kufstein-Süd neemt en niet doorrijdt tot Wörgl, want dan moet je wel betalen.

2. Zell am See - Kaprun

Ook de veelzijdige bestemming Zell am See - Kaprun is een van die skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is. Als je bij Duitsland de snelweg overgaat, de B172 en B178 rijdt verder richting Lofer en vervolgens de B311 neemt in de richting van Saalfelden en Maishofen, kom je uit bij de Zeller See. Je kunt dan Zell am See in gaan of verder doorrijden naar Kaprun. Ook dit is een heerlijke bestemming om te gaan skiën, met name door de diversiteit aan pistes én de enorme sneeuwzekerheid. Dankzij de aanwezigheid van de gletsjer Kitzsteinhorn ben je hier namelijk altijd verzekerd van uitstekende sneeuwcondities. 

3. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Wat voor Zell am See - Kaprun geldt, geldt ook voor het naastgelegen Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Ook dit is een van de skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is om het te bereiken. Je rijdt namelijk in dezelfde richting als bovenstaande route, alleen neem je dan de afslag richting het Glemmtal richting Saalbach en Hinterglemm. Net zo eenvoudig dus om te bereiken, en wat helemaal fijn is aan dit skigebied is dat het verbonden is met Zell am See - Kaprun. Daardoor kun je met één skipas op maar liefst 408 km aan pistes skiën!

Op wintersport naar Saalbach Hinterglemm >

Saalbach Hinterglemm skigebied

4. Warth - Schröcken

Omdat je voor een gedeelte van de A14 nu geen vignet meer nodig hebt, kun je ook het skigebied van Warth - Schröcken bereiken zonder zo'n sticker op je voorruit. De pistes van het skigebied zijn verbonden met de ruim 300 pistekilometers van Ski Arlberg, eveneens een uitermate populair en bovendien prachtig skigebied in Oostenrijk. Het kenmerkt zich als veelzijdig, ontzettend sneeuwzeker en bruisend, de juiste ingrediënten voor een heerlijke skivakantie. 

5. Bregenzerwald

Wintersportregio Bregenzerwald bestaat uit verschillende skigebieden in Oostenrijk waar je gemakkelijk heen kunt rijden en een vignet niet nodig is. Je rijdt zonder problemen door de Pfändertunnel, volgt de A14 richting Hohenems, en binnen de kortste keren bevind je je in het ski-oord. Alle deelskigebieden die samen deze regio vormen zijn klein, overzichtelijk en uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. De dorpjes zijn rustig en idyllisch, het landschap is schitterend en er zijn veel andere wintersportactiviteiten te beleven, zoals langlaufen of rodelen.

6. Kitzbühel & Kirchberg

Een van de meest mondaine en populaire skigebieden in Oostenrijk waarvoor een vignet niet nodig is om erheen te rijden, is Kitzbühel & Kircherberg. Rijd de grens over via Kufstein en neem de afslag Küfstein-Süd vervolg de weg over de B173 en rijdt via het Brixental naar Kirchberg of Kitzbühel. Kitzski, zoals het skigebied genoemd wordt, bestaat uit bijna 190 km aan pistes die veelal glooiend zijn, maar waar ook pittige afdalingen tussen zitten. Daardoor spreekt het iedere wintersporter aan, en is het een geliefde bestemming voor een wintersport onder vele Nederlandse skiërs en snowboarders. 

Knusse chalets in de buurt van Kitzski >

Kitzbühel Kirchberg

7. Damüls-Mellau-Faschina

Het prachtige resort van Damüls-Mellau-Faschina behoort tot de skigebieden in Oostenrijk waarvoor de aanschaf van een vignet niet nodig is. Ga je bij Bregenz de grens over en vervolg je je weg over de A14, dan kun de afslag nemen naar het skigebied en passeer je alleen wegen waar de vignetplicht niet bestaat. Dankzij een gunstige ligging is het gebied behoorlijk sneeuwzeker, en met een totaalaantal van zo'n 100 km aan pistes is er aan variatie geen gebrek. Dat maakt het een mooie bestemming voor een wintersport met vrienden of met de hele familie.

Toch een vignet kopen?

Ga je liever voor zekerheid en vind je het geen probleem om een tientje kwijt te zijn aan een vignet, of heb je al een wintersport geboekt naar een skigebied dat je een alleen maar kunt bereiken via snelwegen waar een vignet voor nodig is? Dan kun je eenvoudig online er alvast een aanschaffen. Klik op onderstaande button voor meer informatie, prijzen en het kopen van een vignet Oostenrijk 2021 en ga goed voorbereid op reis. 

Vignet Oostenrijk 2021 aanschaffen

Wintersport en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen