30 augustus 2020 door Thijs in Skigebieden onder de loep

Wanneer gaat het skiseizoen 2020/2021 van start? In september gaan de skigebieden met een gletsjer alweer open, maar eind november/begin december gaat de winter pas écht van start. Normaal gesproken wordt de start van het winterseizoen feestelijk gevierd met events en concerten. In verband met de coronacrisis is het in 2020/2021 allemaal anders. De liften gaan afhankelijk van de actuele sneeuwhoogte gewoon open, maar van massale evenementen is geen sprake. In dit weblog meer informatie over de seizoenopeningen 2020/2021 in de populairste gebieden van de Alpen.

Belangrijkste seizoensopeningen 2020/2021

Dit jaar geen ‘Top of the Mountain’ concert in Ischgl, geen Bergfestival in Saalbach-Hinterglemm en geen toeschouwers bij de seizoensouverture van de Ski World Cup in Sölden. Wintersportseizoen 2020/2021 zal ingetogen van start gaan, maar daarom kijken we er niet minder naar uit! De liften gaan gelukkig gewoon draaien, al dien je wel rekening te houden met de lokale maatregelen. De officiële seizoensopeningen 2020/2021 blijven zoals altijd afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw. Daarom is het belangrijk om de actuele sneeuwhoogte in de skigebieden goed in de gaten te houden en regelmatig de webcams te checken. Ook kun je de Snowplaza Snowalert activeren, waarmee je per e-mail informatie krijgt over de sneeuwcondities in jouw favoriete wintersportbestemming. Kalender opening skigebieden 2020/2021 >

Test-ski evenement


Opening skiseizoen 2020/2021: Oostenrijk

Sölden: 11-09-2020
Wanneer de sneeuwcondities het toelaten kan er vanaf 11 september weer geskied worden op de gletsjers van Sölden. Bij de opening van het Ski World Cup seizoen op 17 en 18 oktober 2020 is geen publiek toegestaan. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt het skigebied heropend op de datum dat dat mogelijk is.

Stubaier Gletscher: 25-09-2020
De Stubaier Gletscher zal, na de Hintertuxer Gletscher en Sölden, het derde skigebied zijn waar de liften weer gaan draaien. Begin november zijn er diverse evenementen waaronder de Snowpark Opening en het Gletscher Testival. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt het skigebied heropend op de datum dat dat mogelijk is.

Kitzsteinhorn: 3-10-2020
De liften op de gletsjer van Kaprun, de Kitzsteinhorn, gaan begin oktober weer draaien. Pas eind november vindt er een event plaats voor toerskiërs. Tijdens je skiweekend in oktober is het bezoeken van de Gipfelwelt 3000 ook een leuk extraatje. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt het skigebied heropend op de datum dat dat mogelijk is.

Kitzbühel: 24-10-2020
Kitzbühel opent jaarlijks als eerste Oostenrijkse skigebied zonder gletsjer haar pistes weer. Door middel van ‘snowfarming’ is sneeuw van vorig jaar opgeslagen en kan er eind oktober al een piste worden geopend op de Resterhöhe. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt het skigebied heropend op de datum dat dat mogelijk is.

Ischgl: 17-12-2020
Op 17 december 2020 om 08:30 uur gaan de liften in Ischgl weer draaien. Normaal zou het eerste weekend van het seizoen het ‘Top of the Mountain’ concert plaatsvinden, maar dat kan dit seizoen helaas geen doorgang vinden. Gelukkig is het piste-aanbod al overtuigend genoeg om naar Ischgl te komen.

Ischgl seizoensopening
In november geen Top of The Mountain concert in Ischgl, wél geopende pistes 

Saalbach-Hinterglemm: 07-12-2020
Anders dan andere jaren zal Saalbach-Hinterglemm aan het begin van het seizoen niet in het teken staan van het Bergfestival. Wél kun je vanaf begin december de nieuwe skiverbinding tussen de Bernkogel (nr. 146) en de A1+A2 Schattberg X-Press ontdekken.

Ski Arlberg: 17-12-2020
Na een afwezigheid van 26 jaar keert de Ski World Cup op 13 en 14 november terug naar Zürs am Arlberg. De Flexenrace bestaat uit een parallelslalom voor dames en heren. Wat een feest had moeten worden, wordt nu een skiwedstrijd zonder publiek. Vanaf 4 december zijn de pistes weer geopend voor jou en mij.

Mayrhofen: vooralsnog niet bekend
Het skiseizoen van Mayrhofen gaat na 6 december van start, afhankelijk van de coronamaatregelen. Opmerkelijk is dat er een alcoholverbod in de openbare ruime en een skischoenverbod na 20:00 uur ingevoerd gaat worden.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental: zo snel mogelijk
Als de coronamaatregelen het toelaten, kan er vanaf december weer geskied worden op de pistes van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental.

Zillertal Arena: 17-12-2020
Op 17 december zal het skiseizoen in de Zillertal Arena ingetogen van start gaan. Geen evenementen, maar wel de heerlijke pistes van Gerlos, Königsleiten en Zell am Ziller.

Klik hier voor meer seizoensopeningen in Oostenrijk >

Opening skiseizoen 2020/2021: Frankrijk

Val Thorens: afhankelijk van de maatregelen
Dit jaar geen ‘La Grande Première’ in Val Thorens zoals we die gewend. Hoe de exacte invulling van de seizoensopening eruit gaat zien is nog niet bekend. De datum stond gepland op 21 november, maar de seizoensopening moet vanwege de coronamaatregelen uitgesteld worden.

Klik hier voor meer seizoensopeningen in Frankrijk >

Val Thorens seizoensopening
Eind november kan er in Val Thorens alweer geskied worden

Opening skiseizoen 2020/2021: Italië

Val Gardena: 04-12-2020
Vanaf 4 december 2020 is het, wanneer alle pistes zijn geopend, weer mogelijk om de Sella Ronda te skiën. Vanaf dat moment zijn zowel de pistes van Val Gardena, Alta Badia als Val di Fassa-Carezza geopend.

Klik hier voor meer seizoensopeningen in Italië >

Opening skiseizoen 2020/2021: Zwitserland

Engelberg-Titlis: 03-10-2020
Wil je vroeg in het seizoen op wintersport naar Zwitserland? Engelberg (03-10-2020), Engadin St. Moritz (17-10-2020) en Arosa Lenzerheide (31-10-2020) zijn goede opties.

Klik hier voor meer seizoensopeningen in Zwitserland >

Opening skiseizoen 2020/2021: Duitsland

In Duitsland is het wachten op het moment dat de eerste sneeuw in het Sauerland. De seizoensopening van Winterberg kan in november, maar ook pas laat in december plaatsvinden. De seizoensopening van Garmisch Classic (12-12-2020) en [IL:DEBAYE29] (04-12-2020) staat wel vast.

Klik hier voor meer seizoensopeningen in Duitsland >

Wanneer kan er weer in Winterberg geskied worden? Dat is ieder seizoen dé vraag

Opening skigebieden 2020

Het wintersportseizoen in de Alpen komt weer dichterbij. Op de Hintertuxer Gletscher of in het Zwitserse Zermatt kun je zelfs het hele jaar door skiën. In Frankrijk zijn Tignes en Les Deux Alpes de skigebieden die als eerste hun pistes weer openen. Zwitserland heeft met Engadin St. Moritz en Engelberg sneeuwzekere skigebieden die al vroeg in de winter hun pistes kunnen openen. Wil je in Italië in oktober al op de ski’s staan dan moet je naar Sulden am Ortler, in het Schnalstal kun je zelfs in september al de piste op. Het Duitse Garmisch-Partenkirchen heeft met de gletsjer op de Zugspitze een grote troef in handen. Bekijk hier wanneer alle skiliften in de Alpen open gaan >

Praktische info voor de opening van het skiseizoen

Om je goed op de opening van het skiseizoen 2020/2021 voor te bereiden biedt Snowplaza je de nodige informatie. De onderstaande links helpen je bij de planning van je volgende wintersport:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen