Skip to navigation Skip to main content

Waar moet je rekening mee houden als je in april nog op wintersport gaat met de auto?

In april nog op wintersport met de auto? Dat kan zeker, en is misschien zelfs wel een tip voor liefhebbers van Kaiserwetter! Zo kun je bijvoorbeeld nog heerlijk lenteskiën in Ischgl , waar je te maken hebt met zonovergoten pistes en uitstekende sneeuwcondities. Skiën in april is goed te doen en een wintersport met Pasen bijvoorbeeld, is bovendien erg populair. Maar mocht je nog even naar de bergen willen rijden voordat het seizoen definitief voorbij is, waar moet je dan zoal rekening mee houden? In dit blog vind je tips voor als je in april nog op wintersport gaat met de auto.

1. Winterbanden of zomerbanden?

Ga je nog even naar de sneeuw in het voorjaar, denk dan om je banden. In Oostenrijk zijn winterbanden tot en met 15 april verplicht. Echter, kan het na die datum ook nog verstandig zijn om je winterbanden onder je auto te laten. Zo kun je nog altijd te maken hebben met sneeuw, gladheid en/of ijs onderweg, zeker als je hoger de bergen inrijdt. Daarnaast kan het buiten de vaste periode die al staat ook nog verplicht zijn om winterbanden onder je auto te houden, in dat geval wordt dit aangegeven met een bord. In Duitsland zijn winterbanden altijd verplicht met winterse omstandigheden. Aanrader is om hoe dan ook nog even te wachten met het verwisselen naar zomerbanden totdat alle tripjes naar de sneeuw klaar zijn.

2. Neem sneeuwkettingen mee

Gek, maar toch belangrijk: vergeet je sneeuwkettingen niet als je in april nog op wintersport gaat met de auto. Het kan namelijk zomaar voor komen dat de winter nog een staartje krijgt en je te maken krijgt met een (late) sneeuwdump. Als je dan geen sneeuwkettingen hebt, zit je met een probleem. Neem ze mee voor het geval je verrast wordt met sneeuw op de weg en ga op die manier goed voorbereid op je voorjaarswintersport. Mocht je dan tijdens de laatste kilometers over een besneeuwde weg moeten, dan is dat geen enkel probleem!

3. Drukte op de weg

Hoewel de belangrijkste vakantieweken voor de wintersport al voorbij zijn, kun je evengoed te maken krijgen met grote druktes op de wegen. Veel bergliefhebbers gaan ook in april nog even op wintersport met de auto om te genieten van een heerlijk voorjaarstripje in de Alpen. Vooral in het weekend van Pasen maken veel mensen een korte trip en kun je met files te maken krijgen. Op 15 april is het Goede Vrijdag, Pasen valt op 17 en 18 april. Houd er rekening mee dat veel vakantiegangers die in dit weekend een reisje maken, op vrijdag al gaan zullen rijden. Eind april begint de meivakantie, ook dan kan er flinke drukte op de snelwegen ontstaan. Dit zijn de rustige weken voor een wintersport in 2022 ›

4. Geldigheid vignet

Ga je naar Oostenrijk of Zwitserland op wintersport in april? Let er dan op dat je een vignet nodig hebt. Heb je er nog eentje op de voorruit? Check goed of deze nog geldig is, of dat je misschien een nieuwe nodig hebt. Het vignet Oostenrijk 2022 is te koop voor 10 dagen, 2 maanden en een jaar en het vignet Zwitserland 2022 altijd voor een heel jaar. Houd er bovendien rekening mee dat je 'm op de juiste manier opplakt, anders riskeer je een boete.

5. Tol betalen

In landen waar je geen vignet nodig hebt, zoals in Frankrijk of Italië, moet je onderweg tol betalen. Hoeveel dat is, hangt af van het traject dat je rijdt en met welk vervoersmiddel je bent. De tol in Frankrijk kan zowel contant als met een creditcard worden betaald, maar ook elektronisch, met een zogenoemde 'tolbadge'. Ook op bijna alle snelwegen in Italië moet je tol betalen. Tol in Italië geldt overigens niet alleen voor alle snelwegen, maar ook voor sommige tunnels, zoals in de Grote-Sint-Bernardtunnel, de Mont-Blanc-tunnel en de Fréjustunnel.

6. Voldoende ruitensproeiervloeistof

Altijd belangrijk als je met de auto op wintersport gaat, ook als je in april nog naar de bergen gaat. Neem voldoende ruitensproeiervloeistof mee! De auto wordt vaak vies doordat er van alles tegenaan spat onderweg, dus je bent vaker aan het sprayen en aan het wissen. Voorkom dat je zonder komt te zitten en zorg ervoor dat je genoeg ruitensproeiervloeistof bij je hebt.

7. Zorg voor een goede pechhulp verzekering

Een ongeluk of pech zit in een klein hoekje. Ga je met de auto op wintersport, zorg er dan voor dat je verzekerd bent voor pech langs de weg, ook op plaats van bestemming. Het kan je zomaar overkomen en dan is onverhoopt vast komen te zitten op je vakantie-adres, het laatste wat je wilt. Sluit je je verzekering bij ANWB af, dan ben je niet alleen in Nederland verzekerd, maar ook op alle landen die op de groene kaart staan. Dit betekent dat ANWB je ook bijstaat in alle EU-landen en Zwitserland. Tip: wil je onderweg niet zonder vervoer komen te zitten? Check of je verzekerd bent voor vervangend vervoer!

8. Laat een wintercheck doen

Ook als je in april nog met de auto op wintersport gaat, is het verstandig om van tevoren een wintercheck te laten uitvoeren. Voor nog geen twee tientjes wordt jouw auto gecontroleerd op een groot aantal punten, waarna je er zeker van bent dat je voertuig klaar is om te vertrekken. Zoals al eerder gezegd, kun je zomaar met winterse omstandigheden te maken krijgen in deze periode. Dankzij technische controles op zaken als motor, vloeistoffen, accu, dynamo, banden, remmen, verwarming en ruitenwissers kun je erop vertrouwen dat je niet opeens voor allerlei verrassingen komt te staan, mocht je in een na-winterse sneeuwbui terecht komen.

9. Op wintersport met een kleine auto

Heb je niet zo'n grote auto maar wil je toch in april nog even de sneeuw opzoeken? Geen probleem, ook met een kleine(re) auto kun je prima de bergen in. Mét ski's en al je andere materiaal. Zo reden wij laatst in de Ford Puma naar de Alpen, een compacte, fijne en sportieve auto. We kregen alle spullen (voor drie personen!) uitstekend mee en ook bergop rijden was geen enkel probleem. Als je maar niet de hoeveelheid bagage meeneemt die eerder doet lijken alsof je gaat verhuizen... ;-) Lees hier onze tips voor een wintersport met een kleine auto ›

10. Tips voor rijden in de bergen

Rijden in de bergen is niet hetzelfde als rijden in ons vlakke kikkerlandje. Bergop of -af rijden of haarspeldbochten nemen vereist een stukje ervaring, maar ook techniek. Vind je het laatste stuk van de reis nog altijd spannend? Oefen de hellingproef thuis alvast en lees je dan nog even in met deze tips voor rijden in de bergen. Dan koers je gegarandeerd zonder moeite naar je eindbestemming!

11. Leuke tip: zet deze radiozenders onderweg aan

Niet iets waar je rekening mee moet houden als je in april nog even op wintersport met de auto wilt gaan, maar wel heel gezellig. Zet leuke Duitse of Oostenrijkse radiozenders aan! Ben je de Guilty-Pleasure lijst van Spotify even zat en heb je zin om in de stemming te komen van je vakantieadres? Met deze leukste radiozenders van Nederland naar Duitsland en Oostenrijk komt dat helemaal goed. Ook ideaal voor de actuele verkeerssituatie! En mocht je het liever bij Spotify willen houden, dan kun je natuurlijk ook Snowplaza's après-skilijst lekker opzetten!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.