Skip to navigation Skip to main content

Wintersport 2021/2022: dit zijn de rustige weken

53120 - Wintersport 2021/2022: dit zijn de rustige weken (3)

Tijdens je wintersport in 2021/2022 wil je natuurlijk het liefst in de rustige weken genieten van je vakantie. Overal is er wel een plekje op het terras, je hebt alle ruimte op de pistes en er staan geen rijen voor de lift. Dat is wat je te wachten staat tijdens een wintersport in het laagseizoen. Iets wat je in de vakantieweken wel kunt vergeten in de meeste gebieden. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen liever de drukke wintersportweken vermijden. Hieronder geven we je een overzicht van de rustige weken voor je wintersport 2021/2022. Deze vallen in het voor- en naseizoen en buiten de schoolvakanties. Ze zijn niet voor alle landen gelijk, omdat de vakanties niet overal gelijkertijd zijn. Daarom geven we je een overzicht per wintersportland.

Laagseizoen en rustige weken voor de wintersport

Zeker nu we in een tijd leven waar Covid-19 een grote rol speelt, vinden we rust en met weinig mensen samenkomen nog belangrijker. Dit geldt ook voor de wintersportvakanties. Voor veel mensen ging de wintersport dit seizoen niet door en daarom kijken ze vast vooruit naar volgende winter. Ook die kent, net als altijd, de drukke wintersportweken en rustige weken. Wanneer deze rustige weken vallen, hangt af van een aantal factoren. Ten eerste spelen de schoolvakanties natuurlijk een belangrijke rol. Eerst komt de kerstvakantie, waarbij vooral de tweede week erg druk is, omdat veel mensen thuis kerst vieren. Vervolgens komt in februari de voorjaarsvakantie. Een andere factor die invloed heeft op de drukte in skigebieden is verse sneeuw. Na een sneeuwdump, stappen veel locals ook op de ski's. Tot slot speelt het weer natuurlijk ook een grote rol. Op dagen, en helemaal de weekenden, dat het mooi weer is, gaan veel locals ook een weekendje genieten van de pistes. Mooi weer en verse sneeuw kunnen we natuurlijk niet nu al voorspellen, maar aan de hand van de vakantieweken kunnen we nu wel al aangeven wat de rustige weken voor wintersport 2021/2022 zullen worden.

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Oostenrijk

Vooral inwoners van Oostenrijk, Nederland en Duitsland gaan naar Oostenrijk voor hun wintersport. Het is hier dan ook extra druk tijdens de vakanties van deze landen en zeker als deze (allemaal) samenvallen. Voor de Nederlandse wintersporters zijn vooral de skigebieden in het Salzburgerland en Tirol favoriet. Voor heel Oostenrijk zijn de kerst- en paasvakantie tegelijkertijd, maar de voorjaarsvakantie verschilt per deelstaat. De meeste drukte in Oostenrijk kun je verwachten tijdens de voorjaarsvakantieperiode, van 7 februari t/m 5 maart 2022. In deze periode vallen de vakanties van alledrie de landen.

 

De rustige weken voor je wintersport 2021/2022 in Oostenrijk zijn:

 • De periode voor de kerstvakantie. Sommige skigebieden in Oostenrijk openen al vroeg in het seizoen of zijn zelfs het hele jaar open. Zo kun je het hele jaar door skiën op de Hintertuxer Gletscher en openen Sölden, Kaunertaler Gletscher, Pitztaler Gletscher en Stubaier Gletscher al in september of oktober.
 • De weken tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie: 10 januari t/m 6 februari 2022.
 • De maanden na de voorjaarsvakantie: van 7 maart tot einde seizoen. Houd wel rekening met meer drukte tijdens Pasen.
53120 - (9)
Weinig mensen op de pistes in Oostenrijk tijdens de rustige weken van het skiseizoen.

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Frankrijk

Frankrijk is het land van de grootste skigebieden ter wereld en grote favoriet voor een rustige wintersport tijdens skiseizoen 2021/2022. Helemaal buiten de vakantieweken van de Belgen, Fransen en Engelsen, die het liefst gaan voor een wintersport in Frankrijk, kun je genieten van lege pistes en geen rijen voor de lift. In Frankrijk zijn de schoolvakanties opgedeeld in 3 zones: A, B en C, dus niet alle departementen hebben tegelijk vakantie. De meeste drukte wordt hier verwacht tussen 7 februari en 6 maart 2022, de periode waarin de voorjaarsvakanties vallen.

De rustige weken voor je wintersport 2021/2022 in Frankrijk zijn:

 • De weken voor Kerst. Ook in Frankrijk gaan de eerste skigebieden al in oktober open, zoals bijvoorbeeld Tignes en Les Deux Alpes.
 • De periode na de kerstvakantie en voor de voorjaarsvakantie: 10 januari t/m 6 februari 2022.
 • De weken na de voorjaarsvakantie: van 7 maart tot einde seizoen. Het kan wel drukker zijn tijdens Pasen.

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Italië

In Italië zijn de enige vakanties die ze kennen de kerstvakantie en de paasvakantie. Een aantal scholen gaat nog dicht met carnaval, maar verder hebben ze geen officiële vakanties. Ze genieten vooral van de dagen met mooi weer en af en toe worden de kinderen een week van school gehaald. Daarnaast valt het op dat Italianen vooral graag in hun eigen land skiën. Vooral in de weekenden en op zonnige dagen merk je dat, dan is het vaak drukker dan normaal. Verder wordt de meeste drukte verwacht tijdens de kerstvakantie, tussen 25 december 2021 t/m 9 januari 2022 en rond de paasvakantie van 11 t/m 24 april.

De rustige weken voor je wintersport 2021/2022 in Italië zijn:

 • De maanden voor Kerst. De eerste Italiaanse gebieden, zoals de Schnalstaler Gletscher en Breuil-Cervinia, openen al in september.
 • De weken na de kerstvakantie: van 10 januari t/m 20 februari 2022. Ondanks dat de Italianen geen voorjaarsvakantie hebben, wordt het wel drukker rond carnaval en de vakantie van andere Europese landen.
 • De maanden na de voorjaarsvakantie: van 7 maart tot einde seizoen. Let wel op tijdens Pasen, dan kan het drukker zijn.

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Zwitserland

In de Zwitserse skigebieden is het over het algemeen vaak rustiger dan in de andere wintersportlanden. Toch kan het hier in het hoogseizoen ook aardig druk worden in de populaire gebieden. In Zwitserland verschilt de voorjaarsvakantie per kanton. Deze valt in de periode van 30 januari tot en met 5 maart 2022, waarin de grootste drukte wordt verwacht in week 9 (28 februari tot 5 maart 2022). Daarnaast behoort ook de kerstvakantie tot de drukke weken en kan het drukker zijn in de periode rond Pasen.

De rustige weken voor je wintersport 2021/2022 in Zwitserland zijn:

 • De periode voor de kerstvakantie. De week voor de kerstvakantie kan het wel al drukker zijn, dan hebben de eerste Zwitsers al vakantie. Zwitserland kent een lang skiseizoen en sommige skigebieden zijn het hele jaar geopend. Zo is de gletsjer bij Zermatt het hele jaar geopend en in Saas-Fee kun je 10 maanden per jaar op de latten staan. Verder kun je vanaf oktober terecht in Arosa Lenzerheide en Engelberg.
 • Na de kerstvakantie: van 10 januari t/m 30 januari 2022.
 • De weken tussen 7 maart en 10 april 2022.
 • Na Pasen tot eind van het skiseizoen 2021/2022.
53120 - (10)
Lege pistes in Zwitserland, heerlijk!

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Duitsland

Duitsland kent een groot wintersportaanbod en is favoriet voor een lang weekend op de latten. Winterberg en Willingen in het Sauerland, Feldberg en de Duitse Alpen bieden meer dan genoeg mogelijkheden voor een heerlijke vakantie. De schoolvakanties in Duitsland wisselen per deelstaat en daartussen zitten vrij grote verschillen. Voor de meeste deelstaten valt de kerstvakantie van 23 december 2021 t/m 8 januari 2022. De voorjaarsvakantie valt ergens in de periode tussen 31 januari en 4 maart 2022, waarvan de meesten vrij zijn tussen 31 januari en 19 februari 2022. Ook met Pasen zijn onze oosterburen vrij, deze vakantie valt tussen 11 en 23 april.

De rustige weken voor je wintersport 2021/2022 in Duitsland zijn:

 • De weken voor Kerst. Houd wel rekening met meer drukte in de week ervoor, omdat veel Duitsers dan al vakantie hebben.
 • Tussen de kerstvakantie en voorjaarsvakantieperiode: van 10 januari tot 30 januari 2022.
 • Van 7 maart tot het einde van winterseizoen 2021/2022. Het kan wel drukker zijn in de periode rond Pasen.

Skiseizoen 2021/2022: de rustige wintersportmaanden

De officiële seizoensstart in de meeste skigebieden is in december 2021, maar toch kun je in de maanden ervoor al in meerdere gebieden terecht voor de eerste meters in de sneeuw. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn een aantal skigebieden zelfs het hele jaar door geopend. Daarna gaan in september de eerste (gletsjer)skigebieden open, gevolgd door gebieden die in oktober en november hun liften openen. Wil je graag een rustige wintersport, ga dan in deze periode. Het aanbod qua skigebieden is nog beperkt, maar daarentegen zijn er maar weinig mensen op de pistes. Dit geldt ook voor de eerste twee weken van december. Daarnaast vallen ook januari, maart en april onder de rustige wintersportmaanden in skiseizoen 2021/2022. Alleen in de periode rond Pasen kan het dan nog drukker worden. In Nederland hebben we dan een lang weekend vrij, maar in veel andere landen hebben ze dan een of twee weken vakantie.

53120 - (11)
Hoe heerlijk is het om deze piste helemaal voor jezelf te hebben?!

Schoolvakanties Nederland 2021/2022

De schoolvakanties in Nederland verschillen niet zo heel veel van de vakanties in de Alpenlanden. De kerst- en meivakantie zijn voor heel Nederland gelijk en voor de voorjaars- zomer en herfstvakantie is het land verdeeld in de regio's noord, midden en zuid. Houd voor je wintersport in skiseizoen 2021/2022 rekening met de volgende vakantieweken van Nederland:

 • Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
 • Voorjaarsvakantie regio noord: 19 februari t/m 27 februari 2022
 • Voorjaarsvakantie regio midden/zuid: 26 februari t/m 6 maart 2022
 • Pasen: 17-18 april 2022

Tips rustige wintersport

Een rustige wintersport is afhankelijk van een aantal factoren. De periode waarin je op wintersport gaat speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar ook het gebied waar je heen gaat. Zelfs in het hoogseizoen is het mogelijk om te genieten van een rustige skivakantie als je kiest voor een rustig en minder bekend skigebied. Zo kent Oostenrijk genoeg rustige skigebieden waar je het hele seizoen kunt genieten van lege pistes. Verder is het verstandig om je skidag met de eerste lift te starten en de drukste lunchtijd van 12.00 uur tot 14.00 uur te vermijden. Ga eerder of later lunchen om ook tijdens je pauze te genieten van de rust.

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.