Skip to navigation Skip to main content

Soorten ski's: welke latten passen bij jou?

Ski's dragen op wintersport

Er zijn veel verschillende soorten ski's: van latten waarmee je off-piste kunt tot wedstrijdski's. Allemaal met hun eigen kenmerken en eigenschappen. Maar hoe weet je nu welke ski het best bij jou past? Dat hangt af van meerdere factoren. Het is van belang om eerst te bepalen wat voor soort skiër jij bent. Houd je van snelheid of doe je het liever rustig aan? Hoe is je techniek? En waar ski je het liefste, op de piste of ernaast? In dit artikel lees je de kenmerken van verschillende soorten ski's en vertellen we je voor wie ze geschikt zijn.

Welke soorten ski's zijn er?

Er zijn verschillende categorieën ski's. In dit artikel bespreken we de belangrijkste: race ski's, slalom ski's, sport- of allround ski's, allmountain ski's, freeride ski's en toerski's. In deze categorieën heb je dan meestal weer subcategorieën en een apart model voor dames. Over het algemeen zijn de damesski's wat lichter van gewicht, draaien iets gemakkelijker en houden rekening met de bouw van vrouwen.

Soorten ski's in de sneeuw

1. Allmountain ski

We beginnen deze lijst met soorten ski's met de allmountain ski. De laatste jaren is dit het meest populaire model. Zoals de naam al doet vermoeden, voelt deze ski zich thuis op de hele berg. Je kunt ermee op een strak geprepareerde piste skiën, maar ook door de poedersneeuw. Allmountain ski's zijn veelzijdige modellen. Afhankelijk van de eigenschappen van de ski, waaronder de breedte, is hij meer geschikt voor de piste of off-piste. Dit wordt meestal aangegeven in %: bijvoorbeeld 50/50 of 70/30. Allmountain ski's zijn over het algemeen wat breder onder de voet. Hierdoor hebben ze 'float' in de poeder, maar presteren ze ook goed in de papsneeuw en wanneer er veel hopen sneeuw op de piste liggen. De breedte zorgt tevens dat ze stabiel zijn. Er zijn modellen voor beginners, maar ook voor sportieve en geoefende skiërs. Het is een echte alleskunner, geschikt voor een brede doelgroep.

Skiën met een allmountain ski op ribbels

2. Slalom ski

Een slalom ski laat zich makkelijk draaien en heeft tevens een zeer hoge (horizontale) stabiliteit. De ski heeft een zeer goede kantengrip op harde pistes, bij korte bochten Zelfs op hoge snelheid. Je raadt het al; dit is een lat voor de ervaren skiërs die graag korte bochten draaien, maar er zijn ook high performance modellen voor wedstrijdskiërs. De ski is niet geschikt voor beginners en de meest stijve varianten vragen om een goede en sportieve skitechniek met kracht.

3. Race ski

Hoge snelheid en lange bochten, dat zijn de kenmerken van een echte race ski, ook wel reuzenslalom ski genoemd. Ze zijn afgeleid van de ski's die gebouwd worden voor de Worldcup. De ski's zijn extreem stabiel, zelfs op zeer hoge snelheid, en hebben een perfecte kantengrip bij middel tot lange bochten op harde pistes. Nadeel is dat je op deze ski's geen korte bochten kunt draaien. Voor deze ski dien je de nodige ski-ervaring en techniek in huis te hebben. De high performance modellen worden gebruikt voor wedstrijdskiën. Ze zijn absoluut niet geschikt voor vakantieskiërs die relaxed willen cruisen.

soorten ski's race ski's

4. Sport ski (allround ski)

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is de sport ski geen wedstrijdski. Het is een ultramoderne allround-ski voor een brede doelgroep. Ze zijn zeer veelzijdig, maken net zo lief korte als lange bochten en zijn perfect om te carven op de piste. De sport ski heeft een voorkeur voor middellangebochten en gemiddelde tot hoge snelheid. De ski's zijn geschikt voor geoefende skiërs van sportief tot pro, want ze vragen wel wat techniek en kracht van de skiër. Echter zijn er ook toegankelijke modellen waarop de wintersporter met minder ervaring en kracht uit de voeten kan. Laat je dus goed informeren in de winkel welk model van deze categorie het beste bij jou past. De ski is echt gemaakt voor de piste en niet geschikt voor poederafdalingen.

5. Freeride ski

Freeride ski's zijn meestal (erg) breed en gemaakt voor afdalingen in de verse poedersneeuw naast de piste. Hoe breder de ski, hoe meer drijfvermogen, hoe gemakkelijker je door de poeder skiet. De ski's worden steeds verder doorontwikkeld, waardoor er 'brede jongens' zijn die het op de piste bijna net zo goed doen als in de poeder. En dat is fijn, want dan heb je soms aan één paar ski's genoeg. Er zijn modellen voor beginnende freeriders tot pro's die enorme snelheden halen.

Freeriden op freeride ski's
© Spalder Media Group

6. Toerski's

Toerskiën wint de laatste jaren enorm aan populariteit en deze ski's worden dan ook steeds vaker verkocht in Nederland. Je maakt geen gebruik van een skilift, maar loopt op je ski's een berg omhoog om vervolgens te genieten van een welverdiende afdaling, meestal off-piste. Op een toerski is een speciale binding gemonteerd die het mogelijk maakt om te klimmen. De hak van je skischoen is los tijdens de klim en deze zet je vast als je gaat afdalen. De speciale vellen onder de ski zorgen ervoor dat je niet naar beneden glijdt als je de berg omhoog loopt. Toerski's zijn licht en te koop in verschillende breedtes, waardoor de ene meer geschikt is om snel te klimmen en de andere beter presteert in de afdaling en op de geprepareerde piste.

Kenmerken en eigenschappen van ski's

Elke ski heeft zo zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: lengte, breedte, radius en flexibiliteit. Wil je meer weten hierover?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.