Skip to navigation Skip to main content

Soorten ski's: welke latten passen bij jou?

Ski's Fischer
© Spalder Media Group

Er zijn veel verschillende soorten ski's. In deze video geef ik je uitleg over de belangrijkste categorieën en hun kenmerken. Maar hoe weet je nou welke ski bij jou past? Dit hangt van een aantal factoren af. Het is van belang te bepalen wat voor soort skiër jij bent. Houd je van snelheid of doe je het liever rustig aan? Hoe is je techniek? En waar ski je het liefste, op de piste of ernaast? In dit weblog lees je de kenmerken van verschillende soorten ski's en we vertellen je voor wie ze geschikt zijn.

 

 

Welke soorten ski's zijn er?

Er zijn verschillende categorieën ski's. In dit weblog bespreken we de belangrijkste: race, slalom, sport, allmountain, freeride en toer. In deze categorieën heb je dan meestal weer subcategorieën en een apart model voor dames. Over het algemeen zijn de damesski's wat lichter van gewicht, draaien iets gemakkelijker en houden rekening met de bouw van vrouwen.

#1. Race ski

Hoge snelheid en lange bochten, dat zijn de kenmerken van een echte race ski, ook wel reuzenslalom ski genoemd. Ze zijn afgeleid van de ski's die gebouwd worden voor de Worldcup. De ski's zijn extreem stabiel, zelfs op zeer hoge snelheid, en hebben een perfecte kantengrip bij middel tot lange bochten op harde pistes. Nadeel is dat je op deze ski's geen korte bochten kunt draaien. Voor deze ski dien je de nodige ski-ervaring en techniek in huis te hebben. De high performance modellen worden gebruikt voor wedstrijdskiën. Ze zijn absoluut niet geschikt voor vakantieskiërs die relaxed willen cruisen.

#2. Slalom ski

Een slalom ski laat zich makkelijk draaien, en heeft tevens een hoge (horizontale) stabiliteit. Daarnaast heeft de ski een zeer goede kantengrip op harde pistes bij korte bochten, zelfs op hoge snelheid. Je raadt het al; dit is een lat voor de ervaren skiërs die graag korte bochten draaien, maar er zijn ook high performance modellen voor wedstrijdskiërs. De ski is niet geschikt voor beginners en de meest stijve varianten vragen om een goede en sportieve skitechniek met kracht.

#3. Sport ski

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden is de sport ski geen wedstrijdski. Het is een ultramoderne allround-ski voor een brede doelgroep. Ze zijn zeer veelzijdig, maken net zo lief korte als lange bochten en zijn perfect om te carven op de piste. De sport ski heeft een voorkeur voor middellangebochten en gemiddelde tot hoge snelheid. De ski's zijn geschikt voor geoefende skiërs van sportief tot pro, want ze vragen wel wat techniek en kracht van de skiër. Echter zijn er ook toegankelijke modellen waarop de wintersporter met minder ervaring en kracht uit de voeten kan. Laat je dus goed informeren in de winkel welk model van deze categorie het beste bij jou past. De ski is echt gemaakt voor de piste en niet geschikt voor poederafdalingen.

#4. Allmountain ski

De allmountain ski is de laatste jaren het meest populaire model. Zoals de naam al doet vermoeden voelt deze ski zich thuis op de hele berg. Het zijn veelzijdige modellen met goede eigenschappen voor geprepareerde pistes en off-piste afdalingen. Afhankelijk van de eigenschappen van de ski, waaronder breedte, is hij meer geschikt voor de piste of off-piste. Dit wordt meestal aangegeven in %: bijvoorbeeld 50/50 of 70/30. Allmountain ski's zijn over het algemeen wat breder. Hierdoor hebben ze 'float' in de poeder, maar presteren ze ook goed in de papsneeuw en wanneer er veel hopen sneeuw op de piste liggen. De breedte zorgt tevens dat ze stabiel zijn. Er zijn modellen waar beginners mee kunnen starten tot modellen voor sportieve en geoefende skiërs. De allmountain ski is een echte alleskunner en geschikt voor een brede doelgroep.

#5. Freeride ski

Freeride ski's zijn meestal (erg) breed en gemaakt voor afdalingen in de verse poedersneeuw naast de piste. Hoe breder de ski, hoe meer drijfvermogen, hoe gemakkelijker je door de poeder skiet. De ski's worden steeds verder doorontwikkeld, waardoor er 'brede jongens' zijn die het op de piste bijna net zo goed doen als in de poeder. En dat is fijn, want dan heb je soms aan één paar ski's genoeg. Er zijn modellen voor beginnende freeriders tot pro's die enorme snelheden halen.

#5. Toer ski

Toerskiën wint de laatste jaren enorm aan populariteit en deze ski's worden dan ook steeds vaker verkocht in Nederland. Je maakt geen gebruik van een skilift, maar loopt op je ski's een berg omhoog om vervolgens te genieten van een welverdiende afdaling, meestal off-piste. Op een toerski is een speciale binding gemonteerd die het mogelijk maakt om te klimmen. De hak van je skischoen is los tijdens de klim en deze zet je vast als je gaat afdalen. De speciale vellen onder de ski zorgen ervoor dat je niet naar beneden glijdt als je de berg omhoog loopt. Toerski's zijn licht en te koop in verschillende breedtes, waardoor de ene meer geschikt is om snel te klimmen en de andere beter presteert in de afdaling en op de geprepareerde piste.

Kenmerken en eigenschappen van ski's

Elke ski heeft zo zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: lengte, breedte, radius en flexibiliteit. Wil je meer weten hierover, lees dan het weblog Welke ski moet ik kiezen (deel I) en Welke ski moet ik kiezen (deel II). Hierin legt Richard meer uit over hoe je kunt komen tot jouw ideale ski.

Meer lezen over ski's

 

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.