7 december 2016 door Miranda in 'Materiaal''

Ski’s huren of kopen?

Ski’s huren of kopen? Een bekend dilemma voor veel wintersporters. Ben je een beginner, dan is het antwoord vrij eenvoudig: huren! Je weet immers nog niet of je skiën of snowboarden echt leuk vindt. Maar wat doe je daarna? Zelf ski’s of een snowboard kopen of toch nog maar huren? Huurmateriaal is meestal prima en vaak heb je keuze uit de nieuwste modellen, maar het is ook fijn als je gewend bent aan je eigen skimateriaal. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van ski’s kopen of huren voor je op een rijtje. En overal waar ski’s staat, kun je natuurlijk ook snowboard invullen ;-)

Beginners: ski’s huren, eventueel skischoenen kopen

Ga je voor het eerst op wintersport, dan raad ik je aan om altijd ski’s en skischoenen te huren. Verhuurbedrijven hebben het perfecte materiaal voor beginnende wintersporters en kunnen je hierin goed adviseren. Een flexibele skischoen en een vergevingsgezinde ski maken het leren een stuk gemakkelijker. Pas dus ook op wanneer iemand in je omgeving je aanbiedt om zijn of haar ski’s uit te lenen. De vraag is namelijk of deze bij jouw skiniveau passen. Een ski voor gevorderden is stijver en vraagt om meer techniek om de bochten te draaien. Hetzelfde geldt voor de skischoenen, voor een beginner zijn te stijve skischoenen een drama. Vind je het niet fijn om je voeten in huurschoenen te steken dan kun je overwegen om zelf skischoenen te kopen. Dit is vaak de eerste en meest belangrijke investering in je ski uitrusting. Kies voor een goede wintersportwinkel waar je voeten gemeten worden en je deskundig advies krijgt.

Beginners: ski’s huren, eventueel skischoenen kopen

Gevorderden en experts: wanneer is kopen of huren goedkoper?

Heeft het wintersportvirus je te pakken en ga je vaker richting de sneeuw dan komt de vraag: ‘ski’s huren of kopen’ al snel. Prijstechnisch zou je kunnen stellen dat kopen zinvol is wanneer je 2 weken per jaar skiet. Wanneer je rekening houdt met € 20,- huur per dag, dan betekent dit voor 12 skidagen € 240,-. Een skiset inclusief binding koop je vanaf ongeveer € 350,- tot ruim € 1.000,-, wat zou betekenen dat je deze kosten er na 2 jaar skiën al uit kan hebben. Echter hebben ski’s ook onderhoud nodig, wat ook snel een paar tientjes per jaar is. Hieronder volgen de belangrijkste voor- en nadelen van ski’s huren of kopen.

Gevorderden en experts: wanneer is kopen of huren goedkoper?

Voordelen ski’s huren

Elk jaar keuze uit de nieuwste modellen
Je kunt gemakkelijk wisselen en eens een andere ski uitproberen
Geen kosten voor onderhoud
Geen gesleep tijdens de reis in de auto, bus, trein of vliegtuig
De ski’s kun je vaak achterlaten in een depot bij het dalstation van de lift
Kleine beschadigingen zijn geen probleem
Je kunt je ski’s goed verzekeren

Nadelen ski’s huren

De bindingen zijn meestal zwaarder
Ski’s worden veel gebruikt, waardoor de kwaliteit van o.a. de spanning minder kan zijn
Experts kunnen eventueel voelen dat de prestaties van een huurski achteruit gaan als deze vaak verhuurd is geweest
In sommige gebieden is huren flink aan de prijs
Wachtrijen in de skishop, vooral op zaterdagmiddag en zondagochtend
Steeds andere ski’s

Tips ski’s huren

Boek je ski’s vooraf online, dit is vaak een stuk voordeliger. Bovendien kan het schelen in de wachtrij ter plaatse. Veel ski’s worden vast voorbereid en staan klaar als je komt. In Nederland huren kan ook voordeliger zijn, echter moet je ze dan natuurlijk wel weer mee nemen naar de Alpen.

Tips ski’s huren

Voordelen ski’s kopen

Je kunt kiezen voor een ski die naadloos aansluit op jouw wensen en niveau
Een eigen ski went. Je weet wat je hebt en hoe je ski reageert, dit geeft vertrouwen
Ben je zuinig op je ski’s, dan gaan ze lang mee
Het is gewoon heel erg leuk om eigen ski’s te hebben
Stuk goedkoper wanneer je vaker (per jaar) gaat skiën

Nadelen ski’s kopen

Het is een flinke uitgave in één keer
Kosten voor waxen, slijpen en onderhoud
Slepen met je materiaal tijdens de reis en ter plaatse
Ski’s opbergen thuis kost je best wat ruimte
Elk krasje op een nieuwe ski doet in het begin ‘zeer’

Tips ski’s kopen

Zeker na het skiseizoen kun je vaak nieuwe ski’s met flinke kortingen kopen. Zorg er wel voor dat je je nieuwe ski’s even lekker in de wax zet, omdat je ze de eerste maanden waarschijnlijk nog niet zult gebruiken. Tweedehands ski’s kopen kan natuurlijk ook, maar zorg dat je weet wat je koopt. Hierover lees je binnenkort meer.

Tips ski’s kopen

Wat doe jij? Ski's huren of heb je eigen materiaal?

door Odette op 11 januari

Beste lezer, Ik heb een vraag. Verhuren jullie skischoenen met verwarming? Het betreft de periode vrijdag 18 januari t/m donderdag 25 januari. Ik hoor het graag van u! Met vriendelijke groeten, Odette Mossel-van Amerongen I 06--Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen