21 januari 2021 door Thijs in Materiaal

Ski’s huren of kopen? Een bekend dilemma voor veel wintersporters. Ben je een beginner, dan is het antwoord vrij eenvoudig: huren! Maar wat doe je daarna? Zelf ski’s of een snowboard kopen of toch nog maar huren? Huurmateriaal is meestal prima en vaak heb je keuze uit de nieuwste modellen, maar het is ook fijn als je gewend bent aan je eigen skimateriaal. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van ski’s kopen of huren voor je op een rijtje. En overal waar ski’s staat, kun je natuurlijk ook snowboard invullen ;-).

Beginners: ski’s huren, eventueel skischoenen kopen

Ga je voor het eerst op wintersport, dan raad ik je aan om altijd ski’s en skischoenen te huren. Verhuurbedrijven hebben het perfecte materiaal voor beginnende wintersporters en kunnen je hierin goed adviseren. Een flexibele skischoen en een vergevingsgezinde ski maken het leren een stuk gemakkelijker. Pas dus ook op wanneer iemand in je omgeving je aanbiedt om zijn of haar ski’s te lenen. De vraag is namelijk of deze bij jouw skiniveau passen. Een ski voor gevorderden is stijver en vraagt om meer techniek om de bochten te draaien. Hetzelfde geldt voor de skischoenen, voor een beginner zijn te stijve skischoenen een drama. Vind je het niet fijn om je voeten in huurschoenen te steken? Dan kun je overwegen om zelf skischoenen te kopen. Dit is vaak de eerste en meest belangrijke investering in je ski uitrusting. Kies voor winkel, zoals DAKA, waar je voeten gemeten worden en je deskundig advies krijgt.

Gevorderden en experts: wanneer is kopen of huren goedkoper?

Heeft het wintersportvirus je te pakken en ga je vaker richting de sneeuw? Dan komt de vraag: ‘ski’s huren of kopen’ al snel. Prijstechnisch zou je kunnen stellen dat kopen zinvol is wanneer je 2 weken per jaar skiet. Wanneer je rekening houdt met € 40,- huur per dag, dan betekent dit voor 6 skidagen € 240,-. Een skiset inclusief binding koop je vanaf ongeveer € 350,- tot ruim € 1000,-, wat zou betekenen dat je deze kosten er na 2 jaar skiën al uit kan hebben. Echter hebben ski’s ook onderhoud nodig, wat ook snel een paar tientjes per jaar is. Hieronder volgen de belangrijkste voor- en nadelen van ski’s huren of kopen.

Voordelen ski’s huren

  Elk jaar keuze uit de nieuwste modellen
  Je kunt gemakkelijk wisselen en eens een andere ski uitproberen
  Geen kosten voor onderhoud
  Geen gesleep tijdens de reis in de auto, bus, trein of vliegtuig
  De ski’s kun je vaak achterlaten in een depot bij het dalstation van de lift
  Kleine beschadigingen zijn geen probleem
  Je kunt je ski’s goed verzekeren

Nadelen ski’s huren

  De bindingen zijn meestal zwaarder
  Ski’s worden veel gebruikt, waardoor de kwaliteit van o.a. de spanning minder kan zijn
  Experts kunnen eventueel voelen dat de prestaties van een huurski achteruit gaan als deze vaak verhuurd is geweest
  In sommige gebieden is huren flink aan de prijs
  Wachtrijen in de skishop, vooral op zaterdagmiddag en zondagochtend
  Steeds andere ski’s

Tips ski’s huren

Boek je ski’s vooraf online, dit is vaak een stuk voordeliger. Bovendien kan het schelen in de wachtrij ter plaatse. Veel ski’s worden vast voorbereid en staan klaar als je komt. In Nederland huren kan ook voordeliger zijn, echter moet je ze dan natuurlijk wel weer mee nemen naar de Alpen.

Ski's hurenVoordelen ski’s kopen

  Je kunt kiezen voor een ski die naadloos aansluit op jouw wensen en niveau
  Een eigen ski went. Je weet wat je hebt en hoe je ski reageert, dit geeft vertrouwen
  Ben je zuinig op je ski’s, dan gaan ze lang mee
  Het is gewoon heel erg leuk om eigen ski’s te hebben
  Stuk goedkoper wanneer je vaker (per jaar) gaat skiën

Nadelen ski’s kopen

  Het is een flinke uitgave in één keer
  Kosten voor waxen, slijpen en onderhoud
  Slepen met je materiaal tijdens de reis en ter plaatse
  Ski’s opbergen thuis kost je best wat ruimte
  Elk krasje op een nieuwe ski doet in het begin ‘zeer’

Tips ski’s kopen

Zeker na het skiseizoen kun je vaak nieuwe ski’s met flinke kortingen kopen. Zorg er wel voor dat je je nieuwe ski’s even lekker in de wax zet, omdat je ze de eerste maanden waarschijnlijk nog niet zult gebruiken. Tweedehands ski’s kopen kan natuurlijk ook, maar zorg dat je weet wat je koopt. Hierover lees je binnenkort meer.

Kids Garantieplan

Met kinderen die in de groei zijn zou je bijna ieder jaar nieuw materiaal moeten kopen. Huren is dan veel handiger! Bij DAKA bieden ze het Kids Garantieplan aan. Hierbij koop je ski's en skischoenen voor de normale prijs. Wanneer de kinderen te groot zijn geworden voor dat materiaal, ontvang je na 1 jaar een tegoedbon van 60% van het aankoopbedrag. Dat betekent dus dat het materiaal niet ouder is dan 1 jaar. Na 2 jaar ontvang je, bij inlevering van materiaal dat dus niet ouder is dan 2 jaar, een tegoed van 40% op het aankoopbedrag. Materiaal dat ouder is dan 2 jaar wordt niet aangenomen. Met het Kids Garantieplan blijkt open tóch goedkoper dan huren!

Vind een DAKA winkel bij jou in de buurt >

Kids Garantieplan

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen