29 november 2020 door Thijs in Materiaal

Bij het kopen van een nieuwe skibril moet je op heel wat dingen letten. Zo zijn er tal van verschillende soorten lenzen en is het belangrijk dat de skibril goed aansluit op je helm. Het dragen van een skibril is ontzettend belangrijk, aangezien deze bescherming biedt tegen felle UV-straling, wind en opstuivende sneeuw. In dit weblog alle aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een skibril

Het nut van een skibril

Grote kans dat jij een skibril draagt, maar sta je wel eens stil bij het nut ervan? Duidelijk is dat een skibril helpt met het zien van de piste bij felle zon. Hiernaast helpt de skibril je ook bij het beschermen van de ogen tegen kou en opstuivend ijs en sneeuw. Ten derde beschermt een skibril tegen sneeuwblindheid. Sneeuwblindheid kan veroorzaakt worden door UV-stralen die de ogen beschadigen. Aangezien sneeuw zonlicht weerkaatst, is de UV-straling op de piste extra heftig. 

Bestel hier je skibril van Adidas vanaf € 69,99 >
Bestel hier je skibril van Oakley vanaf € 39,99 >
Bestel hier je skibril van Salomon vanaf € 79,99 >skiërs met skibrillen
Skibrillen zijn er in veel soorten en kleuren!

Pasvorm van de skibril

Aangezien je een skibril de hele dag op hebt, is het van belang dat deze goed past en niet gaat irriteren. De skibril moet goed aansluiten op het gezicht en de skihelm, zodat er geen kieren ontstaan waar de wind doorheen kan dringen. Ook mag de bril niet te los zitten, waardoor deze naar beneden zakt, maar zeker ook niet te strak. 

Type lens

Niet alleen het model, maar ook de lens doet er toe bij het kiezen van een skibril. Lenzen zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar voor de skibril. Wat in ieder geval erg belangrijk is, is dat deze voorzien zijn van UV-bescherming. Er zijn skibrillen met cilindrische en sferische lens. Bij een cilindrische lens is deze horizontaal gebogen en bij een sferische lens verticaal. Een skibril met een sferische lens heeft dus een breder en natuurlijker gezichtsveld. 
Ook kan een lens voorzien zijn van een een spiegelende coating (weerkaatst licht), anti-fog coating (vermindert de kans op beslaan) of gepolariseerd zijn (houdt gereflecteerd licht tegen). Er zijn ook skibrillen verkrijgbaar met verwisselbare lenzen. Zodat je bij wisselende weersomstandigheden een andere lens op je bril kunt klikken. Bij een fotochromatische lens is verwisselen niet nodig, deze past zich automatisch aan diverse weercondities aan. 

Kleur van de lens
Lenstypes in skibrillen vallen onder te verdelen in meerdere categorieën. Iedere categorie is geschikt voor specifieke weersomstandigheden.

  • Categorie 0: 0% geen bescherming
  • Categorie 1: tot 28% doorlating geschikt bij bewolking en mist
  • Categorie 2: tot 45% doorlating geschikt bij lichte bewolking
  • Categorie 3: tot 75% doorlating geschikt voor zonnig weer
  • Categorie 4: tot 94% doorlating geschikt voor volle zon

Het percentage geeft aan hoeveel licht er tegengehouden wordt.

skibril zonnenlens
Een donkere lens is handig op zonnige dagen! 

Skibril voor brildragers

Voor brildragers is het vinden van de ideale skibril niet altijd makkelijk. Daarom zijn er ook speciale skibrillen op de markt die zo zijn ontworpen dat er makkelijke een normale bril op sterkte onder gedragen kan worden. De binnenkant van een 'over the glasses' skibril is ruimer, zodat de bril en de pootjes er perfect in passen. Skibrillen voor brildragers zijn te herkennen aan de 'OTG' specificatie. 

Wintersportwinkel DAKA beschikt over een grote collectie skibrillen van A-merken zoals Sinner, Smith, Oakley, Giro, Anon en Adidas. Klik hier om de collectie skibrillen van DAKA online te bekijken >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen