14 september 2015 door Yvonne in 'Materiaal''

Skibrillen van Scott

Het komt niet vaak meer voor, maar toch zie je ze nog een enkele keer voorbijkomen: wintersporters zonder zonne- of skibril. Het merendeel van de wintersporters draagt er een. Een goggle of een zonnebril, groot of klein, zwarte of oranje lenzen. De mogelijkheden lijken tegenwoordig oneindig. Dit maakt de keuze aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant is er voor elke voorkeur een skibril. Zo zijn er brillen voor ieder weertype en moet je er goed op letten dat je bril goed aansluit op je helm. Tegenwoordig zijn er ook multifunctionele skibrillen waarvan je de lenzen kunt verwisselen.

Het nut van een zonne- of skibril

Skibril, waarom dragen we die? Grote kans dat jij een zonne- of skibril draagt, maar sta je wel eens stil bij het nut ervan? Wat voor de meesten een duidelijk nut is, is dat een skibril helpt met het zien van de piste bij felle zon. Hiernaast helpt de skibril ook bij het beschermen van de ogen tegen kou en opvliegend ijs en sneeuw. Ten derde beschermt een skibril tegen sneeuwblindheid. Sneeuwblindheid kan veroorzaakt worden door UV-stralen die de ogen beschadigen. Aangezien sneeuw zon weerkaatst is de UV-straling vrij heftig. Best handig zo’n skibril!

Lees hier meer over skimateriaal >>
Lees hier meer over het onderhoud van je materiaal >>

Skibril of zonnebril?

Bij het aanschaffen van een geschikte bril voor het wintersporten, moet je goed nadenken over of je een zonne- of skibril wilt gebruiken. Een skibril, ook wel goggle genoemd, is groot en sluit het hele gebied rondom de ogen af. Een zonnebril daarentegen heeft vaak (afhankelijk van de mode) kleine glazen en is aan de zijkanten open. De skibril, of goggle, is met name geschikt voor degenen die hele dagen op de piste te vinden zijn. De echte fanatieke wintersporters! De goggle biedt bescherming en goed zicht vanwege de grote lens. De zonnebril is geschikt voor zonnige dagen en rustige tochtjes. Let bij het uitzoeken van de skibril op het blikveld. Deze moet groot genoeg zijn, zodat je ziet wat er om je heen gebeurt. Tijdens het wintersporten moet de skibril niet gaan schuiven, dus hij moet goed aansluiten op je gezicht. Ook is het handig om rekening te houden met je helm. Bij de zonnebril is het belangrijk dat er niet teveel ruimte vrij is aan de zijkanten van de bril, zodat zonlicht niet via de zijkant in je ogen kan schijnen.

Zonne- en skibrillen van Scott

Zonne- en skibrillen van Scott

Type lens

Niet alleen het model, maar ook de lens doet er toe bij het kiezen van een skibril. Lenzen zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar voor de skibril. Wat in ieder geval erg belangrijk is, is UV-bescherming. Een zonne- of skibril zonder UV-bescherming maakt de sneeuw minder fel, maar het beschermt je zeker niet. Kijk altijd goed of de bril UV-bescherming heeft. Naast de UV-bescherming doet ook de kleur van de lens ertoe. Lenzen kunnen geel, oranje, rood, zwart of meekleurend zijn. Hoe lichter de lens hoe geschikter voor omstandigheden met weinig licht. Als het erg bewolkt is en je ziet weinig, dan is een oranje of gele bril handig. Naast de kleur kan de lens een spiegelende coating hebben (weerkaatst licht), gepolariseerd zijn (houdt gereflecteerd licht tegen) en een anti-fog coating hebben (vermindert de kans op beslaan aan de binnenkant). Sommige skibrillen hebben een dubbele lens, wat zorgt voor extra isolatie.

Lees meer over het voorkomen van condensvorming >>

Skibril: mijn voorkeur

Persoonlijk ben ik dol op mooie (en praktische!) zonne- en skibrillen. Daarom heb ik altijd 2 skibrillen (goggles) en 2 zonnebrillen mee op wintersport. De bril die meegaat de piste op laat ik afhangen van het weer. Ten eerste heb ik een goggle met meekleurende glazen en een spiegelende coating. Deze skibril heb ik standaard op. Hij beschermt me tegen sneeuw en UV en de meekleurende glazen werken perfect bij zowel zon als bewolking. Bij dagen dat het goed weer is heb ik een van m’n zonnebrillen bij me, maar deze gebruik ik alleen op het terras. Bij slechter weer neem ik voor de zekerheid nog een goggle met oranje glazen mee. Waarom meesjouwen de piste op als je meekleurende glazen het ook goed doen? Omdat er tijdens een bewolkt moment altijd een eigenwijs persoon in het gezelschap zit, die alleen een “fashionable” zwarte zonnebril bij zich heeft…zucht…

Ook weer zo'n zin in skiën gekregen? Plan nu je volgende wintersport >>

door Rene op 21 september

Als je maar met een skibril skiet, en niet met een zonnebrilYvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen