Skip to navigation Skip to main content

Skiën met slecht zicht: 7 tips om veilig beneden te komen

Mist

Skiën met slecht zicht, als wintersporter ontkom je er niet aan. Hoewel ski-advertenties en wintersportprogramma’s vaak alleen maar blauwe luchten en stralende zonnetjes laten zien, weten wij wel beter. Vroeg of laat komt er een keer een dag waarbij je geen hand voor ogen ziet, maar toch wil skiën. Met deze 7 tips kom je veilig beneden, wanneer je gaat skiën met slecht zicht.

Ga toch de piste op bij slecht zicht en mist!

Je slaat de gordijnen open en ziet dat de hemel potdicht zit. Het is aanlokkelijk om weer het bed in te duiken, laat te ontbijten en vroeg aan de après-ski of wellness te beginnen. Wees echter streng voor jezelf en zoek toch de pistes op. Zoveel skidagen heb je niet in het jaar en die moet je ten volste benutten, ook bij slecht zicht en mist. Je zult zien dat een afdaling in deze condities veel voldoening geeft. Wanneer anderen in het bergrestaurant of in de accommodatie zitten, trotseer jij de elementen! En wie weet is het bovenop de berg wel ontzettend zonnig! Hup, uit de veren jij.

Mist in het dal, zon bovenop de berg
Mist in het dal, zon bovenop de berg!

1. Focus en concentratie

Skiën met slecht zicht vereist focus en concentratie. Scan constant je omgeving om te zien wat er verandert en gebeurt. Bij goed weer ben je geneigd ver voor je te kijken, zodat je je route kunt bepalen en je vrienden niet uit het oog verliest. Focus je bij slecht zicht op een veel kleinere omgeving. Zo merk je direct de verandering van de sneeuw of piste op en kun je je oriënteren op basis van de pistepalen die aan weerszijden van de afdaling staan.

2. Pas je snelheid aan

Slecht zicht vereist een aanpassing van de snelheid. Je kunt minder ver voor je kijken en wilt geen afslag of andere skiër over het hoofd zien. Ski in een gematigd tempo om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen. Skitechniek: snelheid controleren (video) ›

Skiën met slecht zicht bij mist
© Spalder Media Group
Pas je snelheid aan als het erg mistig is!

3. Actieve skihouding

Bij slecht zicht is het ontzettend belangrijk dat je een actieve skihouding aanneemt. Ga licht door de knieën en houd de druk voorin je skischoenen om buckels en sneeuwhopen op te kunnen vangen. Wees bedachtzaam op veranderingen in het terrein en houd je skitechniek constant in de gaten.

4. Kies voor blauw

Maak het jezelf bij slecht zicht niet onnodig lastig. Rood voelt dan als zwart en zwart als off-piste. Kies voor een brede, blauwe piste die je goed kent en die niet al te steil is. Lager gelegen pistes, die onder de boomgrens liggen hebben de voorkeur, want hier is het zicht vaak net iets beter. 13 skigebieden met veel blauwe pistes › 

5. Blijf bij elkaar

Om elkaar niet kwijt te raken, is het belangrijk bij elkaar in de buurt te blijven. Stop regelmatig, maak afspraken over de te nemen route en verzamel bij bekende punten. Met kinderen is dit nóg belangrijker.

Skiën met slecht zicht tijdens verse sneeuw
Met mist of slecht zicht tijdens een sneeuwbui zijn felle kleurtjes ideaal!

6. Heb vertrouwen!

Je skiet inmiddels al zo lang, dat het net zo vertrouwd aanvoelt als fietsen, wandelen en traplopen. En dit doe je ook zonder erbij na te denken! Alle ski-ervaringen zitten in je brein opgeslagen en beïnvloeden je gedrag op de piste. Heb vertrouwen in jezelf en wees niet bang. Voelde de eerste afdaling als een lijdensweg? Je hebt het in ieder geval geprobeerd en mag vol trots het bergrestaurant opzoeken! 

7. Skibril met de juiste lens

Al deze tips vallen of staan bij het gebruik van de juiste lens in je skibril. Goggles met donkere glazen zijn voor zonnige dagen en niet geschikt voor mist en slecht zicht. Kies voor een lichte lens om zo veel mogelijk diepte te kunnen zien. Skibril kopen, zo kies je de juiste ›

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.