Skip to navigation Skip to main content

De juiste skibril: alles over goggles en lenzen

Dame doet skibril op
© Bever

De tijd dat je met je zonnebril ging skiën, ligt gelukkig ver achter ons: lang leve de goggles, oftewel skibril. Vandaag de dag is de keuze op dit gebied enorm. Welke lens kun je het beste kiezen of ga je voor meekleurend glas? En wat zijn cilindrische of sferische lenzen? In dit artikel lees je alles over skibrillen, de verschillende lenzen, pasvorm en tips om je skibril in topconditie te houden.

In 4 stappen naar de juiste skibril

Om te bepalen welke skibril of goggles het beste bij jou past, kun je een viertal stappen volgen:

 1. Weertype
 2. Lenskeuze
 3. Pasvorm en comfort.
 4. Voorkeuren

Hieronder licht ik elke stap toe.

Ski's op de schouder en skibril op
© Bever
Een skibril zorgt voor goed zicht en beschermt je ogen

1. Verschillende weertypen, verschillende lenzen

Wanneer gebruik jij je skibril het meest? Ga je echt alleen bij mooi weer de piste op of ook wanneer het sneeuwt? Deze twee uiterste weertypes vragen om heel verschillende lenzen. Bij mooi helder weer gebruik je het beste een lens die weinig licht doorlaat en gecoat is, zodat je geen last hebt van de schitteringen. Bij donker, bewolkt weer en sneeuw wil je toch zo goed mogelijk zicht hebben. Bij deze omstandigheden voldoet een lens die juist het (weinige) licht goed doorlaat, maar er ook nog voor zorgt dat je contrast ziet.

Categorie van de lens

Er zijn vier verschillende categorieën lenzen die geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden.

 • Lenscategorie 1: Slecht weer. Goggles met een neutrale, lichtgele of oranje kleur die veel contrast geven voor omstandigheden met slecht zicht, sneeuw, mist en laaghangende bewolking.
 • Lenscategorie 2: Licht bewolkt, wisselend bewolkt of zonnig. Skibril die naast zonnig weer ook goed functioneert bij lichte bewolking en skiën in schaduwrijke gebieden (bos). De lenzen zijn vaak rood of oranje.
 • Lenscategorie 3: Zonnig. Skibrillen voor zonnige omstandigheden. Deze brillen laten maar weinig licht door en zijn vaak rozig of amberkleurig/rood.
 • Lenscategorie 4: Veel zon. Dit zijn goggles voor zeer zonnige omstandigheden hoog in de bergen (gletsjers, expedities). Deze brillen zijn vaak bruin of zelfs zwart gekleurd

Wil je een skibril die je eigenlijk altijd kunt gebruiken, kies dan voor een categorie 2 of 3. Bij sommige goggles kun je de lenzen verwisselen, waardoor je altijd de juist lens voor het juiste weer hebt. Ook bestaan er fotochromatische lenzen die meekleuren wanneer het bewolkt of juist zonnig is.

Skibril spiegelend heren
© Bever
Ook tijdens 'slecht weer' wil je goed zicht hebben op de piste

2. Kies je voor cilindrisch of sferisch?

Of je goed zicht hebt op de piste, hangt naast de categorie lens ook van de vorm van de lens af. Je wilt natuurlijk 180 graden om je heen kunnen kijken. Er zijn twee vormen van lenzen:

 • Cilindrisch: dit is de meest goedkope optie. Deze brillen hebben een bolling in de bril van links naar rechts, waardoor je een breed blikveld hebt. Je beeld kan wel wat vertekend zijn, omdat je de bolling van boven naar beneden niet hebt.
 • Sferisch: de sferische lens volgt de natuurlijke vorm van je ogen. Niet alleen is deze lens van links naar rechts gebogen, maar ook van boven naar beneden. Hierdoor komt het licht in een rechte lijn in je ogen, waardoor je geen vertekend beeld hebt. Daarnaast heb je bij deze lenzen geen last van weerkaatsing van de sneeuw. Met deze lens heb je dus het beste zicht, maar ze zijn wel duurder.
Assortiment skibrillen bij Bever in Rotterdam
© Bever
De keuze aan skibrillen is enorn

3. Pasvorm en comfort

Een skibril moet natuurlijk ook goed en lekker zitten. De bril beschermt je ogen tegen alle weersomstandigheden en je draagt ‘m vrijwel de hele dag. Een te grote bril is niet fijn, omdat deze van je gezicht kan afglijden, terwijl een kleine bril je gezichtsveld beperkt en niet fijn zit. Naast dat de bril goed moet passen, dient deze ook perfect aan te sluiten op je helm. Een opening tussen je helm en bril ziet er niet alleen raar uit, maar zorgt ook voor een koud hoofd. Neem dus altijd je helm mee wanneer je een nieuwe skibril gaat kopen. Ook het comfort van een bril is belangrijk. Twee laagjes zacht schuim is eigenlijk wel de standaard, maar een derde laagje schuim afgewerkt met fleece voelt toch wel heel erg lekker aan.

4. Overige voorkeuren

Dan zijn er nog allerlei persoonlijke voorkeuren waar je rekening mee kunt houden wanneer je een nieuw goggles of skibril gaat kopen.

 • Spiegelende glazen: zorgen ervoor dat je minder last hebt van schitteringen van de sneeuw. Wel zijn de lenzen gevoelig voor krassen, dus wees voorzichtig.
 • Fotochromatische lenzen: passen zich automatisch aan aan de verschillende weersomstandigheden door mee te kleuren. Zo heb je altijd goed zicht.
 • Polariserende lenzen: zijn prijzig, maar filteren de schitteringen van de sneeuw perfect. In tegenstelling tot spiegelende lenzen zit de filtering in de glazen zelf, waardoor de coating niet kan slijten. Wel zo duurzaam!
 • Verwisselbare lenzen: zijn erg handig voor de fanatieke wintersporter. Is het bewolkt dan pak je een andere lens dan wanneer de zon volop schijnt.
 • OTG: zijn skibrillen die speciaal voor brildragers zijn gemaakt: Over The Glasses. Deze goggles passen gemakkelijk over een normale bril.
Roze goggles voor dames
© Bever
Voor welke skibril ga jij?

Tips voor het behoud van je skibril

Hierbij nog een aantal tips waardoor je meer en vooral langer plezier hebt van je goggles:

 • Laat je bril na gebruik altijd goed drogen. Zo blijft de schuimlaag in topvorm.
 • Pas op voor krassen op je lens. Niet alleen ziet het er niet mooi uit, maar het kan ook je zicht belemmeren. Leg je bril dus nooit op de lenzen en gebruik het bijgeleverde zakje om je bril te beschermen als je deze niet draagt, een speciaal hoesje voor je goggles als deze op je helm zit of leg ‘m tijdens de lunch in je helm.
 • Poets zo min mogelijk de binnenkant van je goggles. Hier zit meestal een speciale coating die het beslaan van je bril voorkomt, maar deze laag is vaak erg kwetsbaar.
 • Maak je skibril altijd schoon met het bijgeleverde zakje. Deze kun je desgewenst gewoon even wassen.

 

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.