7 januari 2017 door Richard in 'Materiaal'' | 2 Reactie(s)

De juiste skibril kies je zo

Net nu dat fijne laagje poedersneeuw valt beslaat de lens van je skibril steeds of tijdens de stralende zon zie je niets door de schittering van de sneeuw. Een slecht functionerende skibril of goggles is erg vervelend. Maar waar moet je nou op letten als je een skibril gaat kopen? En hoe kun je voorkomen dat je skibril steeds beslaat? In dit artikel een aantal tips die het je gemakkelijker maken om je perfecte skibril te selecteren en hem te gebruiken op de piste.

Dubbele lens

Ten eerste is het belangrijk dat de lenzen van je nieuwe goggles niet beslaan. Selecteer daarom alleen brillen met een dubbele lens. De ruimte die tussen de lenzen zit zorgt als een soort buffer tegen de koude buitenlucht en je warme huid. Net zoals dubbel glas van een huis ervoor zorgt dat er geen vocht op de ruiten komt te staan.

Verschillende weertypen

Zet voor je zelf op een rijtje wanneer je je skibril het meest gebruikt. De twee uiterste weertypes vragen om heel verschillende lenzen. Bij mooi helder weer gebruik je het best een lens die weinig licht doorlaat en gecoat is, zodat je geen last hebt van de schitteringen. Deze goggles hebben vaak een donkere opvallende spiegellens. Lastiger is de lenskeuze bij donker, bewolkt weer en sneeuw. Bij deze omstandigheden wil je een lens hebben die juist het (weinige) licht doorlaat, maar er ook nog voor zorgt dat je contrast ziet. Voorheen had je hiervoor de traditionele oranje/rode lens. Nieuw zijn de (lichtroze) multi-layer spiegellenzen. Deze lenzen maximaliseren het contrast en verhogen dieptezicht in verschillende lichtomstandigheden. Ze zijn dus ideaal voor bewolkte en sneeuwomstandigheden, maar ook te gebruiken tijdens zonnige dagen.

Verschillende weertypen vragen om verschillende lenzen in een skibril

Comfort

Een skibril moet natuurlijk ook lekker zitten. Twee laagjes zacht schuim is eigenlijk wel de standaard, maar een derde laagje schuim afgewerkt met fleece voelt toch wel heel erg lekker aan. Door de verschillende vormen van brillen en helmen is het wel verstandig om van te voren te kijken of de vormen van de twee wel op elkaar aansluiten. Tip: neem je helm mee als je een nieuwe bril gaat kopen.

Sferische lenzen

Tot slot. Als je budget het toelaat is het misschien verstandig om twee tientjes meer uit te geven en te kijken naar sferische, ofwel bolvormige goggles. Bij deze skibrillen heb je geen last van vervormingen en is je gezichtsveld optimaal, zowel naar voren, boven, onder en opzij.

Richard is bootfitter en materiaalfreak.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Richard is waarschijnlijk één van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen