10 december 2016 door Jasper in 'Skitechniek''

De basishouding van het skiën is erg belangrijk. Tijdens het skiën wil je je prettig voelen. Dat betekent dat je in een positie op je ski’s wilt staan waarin je stabiel bent. Ongeacht de situatie wil je voorkomen dat je valt, of met heel veel kracht je bochten aan het maken bent. Ski je met een goede basishouding, dan zul je merken dat je stevig op je ski’s staat en dat het skiën niet heel veel kracht kost.

Goed op je hele voet staan

Voor een goede basishouding zorg je ervoor dat je goed bovenop je voeten staat. Je enkels, knieën en heupen dienen licht gebogen te zijn. Je bovenlichaam is richting het dal gedraaid is en licht naar voren gebogen. Hierdoor komt het grootste deel van je gewicht op je dalski te staan. Door je armen voor je bovenlichaam te houden, en iets breder dan je schouders, vergroot je de stabiliteit.

Een goede basishouding zorgt dat je oneffenheden kunt opvangen

Door middel van een goede basishouding kun je skiën op elke piste, ongeacht de omstandigheden. Word je tijdens het skiën, door bijvoorbeeld een klein heuveltje, achterop je ski’s geduwd, dan zul je vanuit de basishouding altijd weer naar voren kunnen corrigeren. Ski je al te ver achterop je ski’s en kom je door datzelfde heuveltje nog verder achterop, dan is de kans groot dat je ten val komt.

Basishouding

Een goede basishouding is in elke fase van het leren skiën belangrijk

Voel je dat je tijdens het skiën niet ontspannen op je ski’s kunt staan? Schakel dan de professionele hulp in van een skileraar. Ik help je daar graag bij op weg in de skischool in Gerlos.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Bekijk ook de andere techniekvideo's van Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen