5 januari 2019 door Florien in 'Tips''

Als je op wintersport gaat, hoop je natuurlijk op één ding. Veel sneeuw, perfecte pistes en een stralend zonnetje. Helaas is de realiteit vaak anders en kun je te maken krijgen met sneeuw, wind, mist, dikke bewolking en soms zelfs regen. Niet ideaal natuurlijk, maar geen reden om je vakantie erdoor te laten verpesten! In dit weblog geef ik je een aantal tips hoe je een wintersport met slecht weer overleeft.

#1. Draag de juiste skibril

Als het weer een dag tegenvalt, is het verstandig dat je je skibril daarop aanpast. Skibrillen worden verkocht met verschillende kleuren lenzen. Schijnt de zon fel, dan draag je een zo donker mogelijke lens om je ogen te beschermen. Sneeuwt het of is het mistig? Draag dan een bril met lichtgekleurde lenzen voor meer contrast en diepte. Lees hier alles wat je moet weten over een skibril in de sneeuw >

#2. Zwemmen of spelletjes spelen is ook prima

Is het erg koud, sneeuwt het hard, staat er veel wind en is het mistig? Zie je het niet zitten om in deze omstandigheden de piste op te gaan? Wees eerlijk tegen je wintersportgroep en blijf lekker in het appartement. Ga een ochtend zwemmen en organiseer een spelletjesmiddag met allerlei lekkere hapjes. Wintersport is vakantie en daar moet je 100% van genieten!

#3. Las een extra pauze in

Slecht weer is een goed excuus voor een extra pauze. Stop daarom om de paar uur voor een warme chocolademelk met slagroom. Natuurlijk met een Apfelstrudel met vanillesaus! Is het lunchtijd? Ga dan lekker uitgebreid lunchen. Let wel op met alcohol. Je kunt de rum in je choco en het biertje bij de lunch vandaag beter overslaan. Bewaar de borrel gewoon voor de après-ski aan het einde van de skidag.

Warme chocolademelk met slagroom in een berghut

#4. Ski op pistes onder de boomgrens

Is het mistig en sneeuwt het hard? Zorg er dan voor dat je onder de boomgrens blijft. De bomen zorgen ervoor dat je meer diepte ziet en dat het zicht dus beter is. Boven de bomen is het zicht vaak slecht en moet je van paaltje naar paaltje skiën. Niet echt ideaal.

Stilstaan op de piste onder de boomgrens

#5. Let op de waarschuwingen van het skigebied

Kijk voordat je de lift omhoog neemt naar de waarschuwingsborden van het skigebied. Vaak staan er interactieve pisteborden waar je kunt zien welke pistes en liften open zijn. Kijk ook naar de lawineberichten en overige meldingen. Twijfel je ergens over? Stel je vragen aan het personeel.

#6. Blijf bij elkaar

Met slecht weer is het niet verstandig om alleen te gaan skiën. Blijf bij elkaar, maar spreek wel een punt af als je elkaar onverhoopt toch kwijtraakt. Een ander voordeel van samen skiën, is dat je bij slecht zicht elkaars spoor kunt volgen.

Skiën met slecht weer in de Alpen

#7. Pas je kleding aan op de weersomstandigheden

Kleed je in laagjes. Oftewel: een goede onderlaag (thermo ondergoed), een midlayer of isolatielaag (fleece, dons, etc.) en een beschermende buitenlaag (een softshell of skijas). Is het een extra koude dag? Kies dan voor een extra laagje. Het is altijd verstandig om voordat je de piste op gaat de weersverwachting van die dag te bekijken. Je kunt je kleding daarop aanpassen. Bekijk hier meer tips voor je wintersportoutfit >

#8. Pas je tempo aan

Op een heldere dag is het heerlijk om van de piste af te knallen. Snelheid maken en gaan! Valt het weer tegen? Pas dan je snelheid aan. Mist en sneeuw zorgen vaak voor minder diepte en contrast, waardoor je een heuveltje sneller over het hoofd ziet. En je wilt natuurlijk niet thuiskomen met een breuk of blessure…

Skiën met mist in een pizzapunt

Heb jij nog tips voor een wintersport met slecht weer? Laat een reactie achter!

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen