Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: snelheid controleren (video)

Skiën op de piste in Sölden

Tijdens het skiën wil je te allen tijde de controle houden over je ski's. Alleen wanneer je zelf je snelheid bepaalt, kun je lekker skiën. Voorkom dus dat je veel te hard gaat en de controle verliest. Maar hoe kun je je snelheid controleren tijdens het skiën? Jasper legt het je uit in de video in dit artikel. Met een aantal simpele tips kun je aan de slag gaan om je skitechniek te verbeteren.

Steeds sneller en sneller

Het ziet er natuurlijk fantastisch uit, skiërs die op hoge snelheid van de berg af suizen en daarbij keurige bochtjes draaien. Maar hoe controleren zij hun snelheid tijdens het skiën? Je zult merken dat wanneer je aan een nieuwe bocht begint, terwijl de bocht ervoor nog niet is doorgestuurd, je bocht na bocht steeds iets sneller gaat. Tot het moment dat je voelt dat je te snel gaat en je noodgedwongen moet remmen en stoppen. Je hebt dan snelheid, maar die snelheid heb je nog niet goed onder controle.

Snelheid controleren tijdens het skiën door je bochten af te maken

Door het afmaken van een bocht, controleer je de snelheid. Dat doe je door aan het einde van de bocht door te sturen. Doorsturen wil zeggen dat je de ski’s richting de berg doordraait. Afhankelijk van je snelheid en de piste, doe je dat iets meer of iets minder. In het uiterste geval draai je zelfs een klein beetje de berg op. Zodra je voelt dat de snelheid eruit is en je je comfortabel voelt bij de snelheid die je hebt, begin je de nieuwe bocht.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.