Skip to navigation Skip to main content

Recept: Leberkäse

4049 - Recept: Leberkäse (1)

Als ik in het bergrestaurant sta valt mijn oog altijd op die cake-achtige plak vlees die vaak wordt geserveerd met patat of brood. Hoe lekker het er ook uitziet, ik heb het nog nooit aangedurfd om het te bestellen. Telkens wordt ik weer afschrikt door de naam, Leberkäse. Zou het dan toch geen vlees zijn maar een plak kaas? Aan niets doet het aan kaas denken maar de naam ‘leverkaas’ zegt toch genoeg? Terwijl ik de zoveelste Wiener Schnitzel naar binnen schuif zie ik mijn Duitse buurman aan het tafeltje naast mij de Leberkäse smakelijk naar binnen werken.

Beierse leverkaas

Nadat de Duitser de zoveelste hap leberkäse heeft weggespoeld met een volgende slok bier spreek ik hem aan. In mijn beste Duits vertel ik hem over het probleem met de leberkäse. Na een smakelijke lach begint de man te vertellen en wordt mij duidelijk dat leberkäse inderdaad niets te maken heeft met kaas. Leberkäse bevat geen kaas en in het traditionele Beierse recept wordt ook geen lever verwerkt. De Zuid-Duitse lekkernij bestaat voornamelijk uit vlees (rundvlees en varkensvlees) aangevuld met uien en specerijen. Vervolgens wordt dit gebakken in een cake- of broodbakvorm waardoor het de karakteristieke vorm krijgt. Waar de naam leverkaas dan precies vandaan komt weet hij mij niet te vertellen. Het geheim van een goede leberkäse wil hij me nog wel meedelen, dat is het krokante spekrandje, ook wel Scherzel genoemd.

Ingrediënten

  • 800 gram rundvlees (runderlappen)
  • 200 gram varkensvlees
  • 100 gram spek
  • 1 ui
  • 1 eetlepel majoraan
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml water

Bereiding

Snij het vlees zo dun mogelijk en pureer (blender / keukenmachine) het vervolgens tot een gladde massa. Voeg vervolgens de fijngehakte ui en knoflook toe. Doe het geheel in een kom samen met de overige kruiden. Voeg lauwwarm water toe en blijf roeren tot het geheel een mooie, gladde substantie is. Wanneer er een mooie gladde massa is ontstaan, koel je het gedurende een uur terug in de koelkast. Verwarm de oven vast voor op 150 graden en vet de bakvorm in met boter. Wanneer de vleesmassa is afgekoeld doe je het in de bakvorm en strijk je het geheel mooi glad. Eventueel kun je met een mes nog een mooi ruitpatroon in de bovenkant snijden. Na anderhalf uur in de oven is je traditionele Beierse leberkäse klaar!

Als hoofdgerecht of tussendoortje

Als hoofdgerecht wordt leberkäse vaak geserveerd met aardappelsalade en zuurkool. Typisch Duits dus! Zoals het tafereel bij mijn Duitse vriend al deed vermoeden smaakt leberkäse ook heerlijk bij een glas bier en een pretzel. De volgende dag heb ik mij eindelijk gewaagd aan de leberkäse. Iets wat ik veel eerder had moeten doen! Een heerlijk vleesgerecht, dat voortaan bij mijn favoriete berggerechten hoort. Door namen laat ik mij voortaan niet meer afschrikken.

Bekijk ook de andere recepten

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.