Skip to navigation Skip to main content

Terug van wintersport: vergeet deze dingen niet te doen

Achterbak Ford Bagage

De voorjaarsvakantie van 2024 is voorbij en daarmee zit de wintersport er voor veel mensen weer op. Balen! Misschien heb je bij thuiskomst zin om alle skispullen direct op zolder te gooien, maar dat is niet verstandig. Laat alles eerst goed drogen. Ook het wassen van skikledig is anders en na twee lange ritten verdient ook de auto wel een beetje aandacht. In dit blog een aantal handige tips om te doen bij thuiskomst van de wintersport.

1. Laat je ski’s goed drogen

De hele week heb je volop van de pistes genoten. Na de laatste afdaling zet je al je spullen nog even in het skihok, zodat alles kan drogen voor de terugreis. Breng eenmaal thuis niet meteen alles naar zolder, maar haal ski's uit de beschermhoezen en laat ze nog een paar dagen goed drogen. Minimaal 24 uur, maar bij voorkeur zo'n 2 tot 3 dagen. Zo voorkom je roestvorming en gaan je ski's langer mee.

Na afloop van de wintersport goed je ski's laten drogen
Volgend jaar wil je toch ook weer volop van je ski's genieten? Laat ze dus goed drogen!

2. Laat je skischoenen goed drogen

Na afloop van de wintersport moet je niet alleen je ski's goed laten drogen, maar ook je skischoenen. Voorkom nare geurtjes en haal de binnenschoen uit de buitenschaal. Persoonlijk doe ik dat elke dag op wintersport, aangezien ze zo beter drogen dan in het skihok. Het is natuurlijk aan jou om dit wel of niet te doen, maar doe het na afloop van de skivakantie zeker. Vergeet bovendien niet om de skischoenen goed te sluiten. Maak alle schnallen dicht, zo behouden de skischoenen hun vorm. Na een aantal dagen kun je de binnenschoen weer in de buitenschaal doen. Doe ze daarna terug in de tas of in de kast en berg ze ergens op waar zonlicht niet bij kan komen.

3. Controleer je materiaal

Voordat je alles naar zolder brengt of in de kast zet, is het verstandig om nog even een check te doen. Controleer of je skihelm geen scheuren bevat of beschadigd is. Maak je skibril schoon met een microvezeldoekje en gooi die skisokken met gaten erin gewoon weg. Zo kun je alvast inventariseren welke spullen je nodig hebt voor volgend seizoen.

4. Een laag wax op je ski's

Ski's wax je in principe om er goed mee te kunnen glijden, maar wax beschermt daarnaast ook het belag van de ski. Wanneer er geen of te weinig wax op het belag zit, heb je de kans dat het uitdroogt en daarmee gevoeliger wordt voor krassen en andere beschadigingen. Een uitgedroogde ski heeft bovendien veel meer waxbeurten nodig voordat de wax diep genoeg in de poriën zit en de glij-eigenschappen optimaal zijn. De meeste wintersporters brengen de ski's voor de vakantie weg, nog beter is om dit direct daarna te doen. Wax en slijp je zelf? Schraap de verse waxlaag er dan pas af vlak voor de wintersport.

Belag ski's onderhouden na de wintersport
© Spalder Media Group

5. Was je skikleding

Wat heb je heerlijk geskied! En gezweet natuurlijk. Tijd om je skikleding eerst nog even te wassen voordat alles weer in de kast gaat. Skisokken, thermo ondergoed en pully's kun je wassen volgens het wasvoorschrift in de wasmachine. Ook je skibroek en ski jas kun je wassen in de wasmachine, maar het is belangrijk dat je goed kijkt op het wasvoorschrift en geen wasverzachter gebruikt. Maak het bakje van de wasmiddelen dus eerst even schoon voor gebruik. Vergeet daarna niet alles weer waterdicht te maken. 

Skikleding wassen na de wintersport

6. De auto schoonmaken

Kruimels van de broodjes onderweg, pekel van de heen- en terugrit, vette ramen... Ook de auto kan na afloop van de wintersport wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Rondje door de wasstraat? Spoel de auto eerst goed af om zoutresten te verwijderen. Daarna vanbinnen stofzuigen en overal een doekje langs. Vervolgens nog even ruitenwisservloeistof aanvullen en checken wat het oliepeil is. De auto heeft in de bergen veel harder moeten werken dan thuis.

Vieze auto op wintersport

7. Laat een beoordeling achter op Snowplaza

Vergeet ook niet je wintersportervaringen te delen op Snowplaza! Help andere wintersporters met het maken van een keuze door een beoordeling achter te laten. Deel wat jij van het skidorp en skigebied vond.

8. Blijf in de wintersportstemming

Blijf vooral nog even nagenieten van die heerlijke wintersport! Maak een fotoboek of collage van alle foto’s, kook een heerlijk wintersportgerecht of ga in de uitverkoop alvast op zoek naar nieuwe spullen voor volgend seizoen.

9. Verzorg je lichaam

Zijn de spieren wat stram na al dat skiën en de reis? Ga rustig even wandelen en doe wat rek- en strekoefeningen. Wie veel in de après-ski heeft gestaan, kan wellicht beter de alcohol een paar dagen achterwege laten. En van dat dieet met schnitzels en curryworst kun je nu ook maar beter afstappen. Tijd om het lichaam eens even goed te verzorgen! Typische wintersport pijnen ›

10. Organiseer een gezellige middag of avond met je winterclubje

Op wintersport geweest met een groep vrienden of familie? Tijd om de agenda's erbij te pakken! Jullie kunnen uiteraard niet doorgaan alsof er niks gebeurd is. Plan dus gezellig een middag of avond om na te praten. Mocht je nog op wintersport zijn en dit nu lezen: sla allerlei lekkers in om dan te serveren!

Groep op wintersport

11. Boek alvast voor volgend jaar

Waarom gaat de wintersport altijd zo snel voorbij? Helaas zit het er niet in om nog een keer naar de bergen af te reizen. Leg de wintersport voor volgend jaar daarom meteen vast. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Vroegboeken heeft verschillende voordelen!

12. Scoor de leukste items in de sale

Zo tegen het einde van het skiseizoen profiteer je bij veel skiwinkels van aantrekkelijke kortingen. Die lopen soms op naar meer dan 50%! Nog iets nodig of het hele seizoen gedroomd over dat ene pak, maar het vanwege de prijs toch niet gekocht? Wie weet is het nu wel in de sale!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.