Skip to navigation Skip to main content

Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?

53321 - Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt? (11)

Veel wintersporters denken er misschien niet eens over na, maar is het belangrijk om je ski's te waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt? Je zou wellicht denken dat waxen geen zin heeft wanneer je niet daadwerkelijk aan het skiën bent, maar niets is minder waar. Het antwoord op de vraag is dat het altijd verstandig is je ski's te waxen voor je ze (voor langere tijd) opbergt. Een laag wax zorgt er namelijk voor dat het belag (de onderkant) van je ski's goed beschermd wordt en niet uitdroogt. In dit artikel leggen we uit waarom waxen aan het einde van het skiseizoen, of wanneer ski's lange tijd niets doen, juist heel zinvol kan zijn.

Waarom je ski's waxen voor je ze opbergt en/of lange tijd niet gebruikt?

In principe wax je je ski's om ervoor te zorgen dat je goed glijdt op de sneeuw en soepel je bochten kan draaien. De onderkant van je ski's, het belag, glijdt niet van zichzelf. Het belag is gemaakt van kunststof, polythyleen (afgekort P-tex), waar vervolgens minuscule groeven en poriën in gemaakt zijn om het glijvermogen te verbeteren en de wax te kunnen opnemen. Het belag heeft de wax nodig om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk over de sneeuw kunt glijden. Door de druk van de ski's op de sneeuw in combinatie met wax, ontstaat er een klein laagje water dat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk kunt glijden. Maar de wax heeft nog een andere functie. Wanneer je de ski's niet gebruikt, is het een bescherming van je belag. Wanneer er weinig of geen wax op de onderkant van je ski's zit, heb je de kans dat je belag uitdroogt. Een uitgedroogd belag is gevoeliger voor krasjes en beschadigingen. Een uitgedroogde ski zal weer vaker gewaxt moeten worden voordat de wax weer diep in de poriën zit en de glij-eigenschappen weer optimaal zijn.

Ben je op zoek naar nieuwe ski's? Dit is hét moment om ski's te kopen met kortingen van wel 50% ›

Een dikke laag 'zomerwax' op je ski's

Voor je aan de slag gaat met waxen en slijpen, is het belangrijk dat je ski's goed droog zijn. Laat ze na gebruik gerust één tot twee weken omgekeerd op de bindingen drogen. Wil je het onderhoud van je ski's goed aanpakken, repareer dan eerst eventuele schade aan je belag en slijp de kanten van de ski's. Vervolgens kun je een dikke laag wax aanbrengen. Gebruik bij voorkeur een zachte en vettige wax. Wanneer je gaat skiën schraap je normaal gesproken een deel van deze wax er weer af. Dit hoef je niet te doen wanneer je de ski's voor langere tijd opbergt. Laat de dikke laag wax er lekker opzitten en ga pas schrapen en eventueel opnieuw waxen wanneer je de ski's weer gaat gebruiken. Uiteraard kun je dit alles ook door een wintersportwinkel laten doen. Vraag gewoon of ze de ski's nog niet afschrapen. Dat schrapen laat je vervolgens doen net voordat je de ski's weer gaat gebruiken.

53321 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/4dde10bbb1c8af72ee6cbebda039f3240f7eed0e4cf9d7f4.jpeg (6)
Zijn je kanten toe aan een slijpbeurt? Doe dit dan voor je ze in de wax zet

Hoe vaak moet je je ski's eigenlijk waxen?

De frequentie van het waxen van je ski's hangt uiteraard ervan af hoe vaak je ze gebruikt en wat de kwaliteit van de sneeuw is. Ook speelt persoonlijke voorkeur hierbij een rol. Het is natuurlijk niet voor niets dat wedstrijdskiërs dit dagelijks en met veel precisie doen. Goed gewaxte en geslepen ski's hebben nu eenmaal veel meer grip, glijden beter en draaien makkelijker. Ga je een week op wintersport, dan is het aan te raden altijd voor je vakantie je ski's een wax- en eventuele slijpbeurt te geven. Vaak kan het fijn zijn om dit halverwege de vakantie nog eens te doen, waarbij het verstandig is om je ski's niet iedere keer te laten slijpen wanneer dit niet echt nodig is. Bij iedere slijpbeurt wordt er namelijk een klein stukje van de kant weggehaald, en je kunt een ski dus niet eindeloos slijpen. Te vaak waxen kan eigenlijk niet, hoe frequenter je ze waxt, hoe fijner je skiet.

Zelf ski's waxen en slijpen: zo pak je dit aan
53321 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/4dde10bbb1c8af72ee6cbebda039f3240f7eed0e4cf9d7f4.jpeg (7)
Een wit uitgeslagen en uitgedroogd belag: deze ski 'schreeuwt' om wax

Overige tips voor het opbergen van je ski's

  • Zorg er altijd voor dat ski's goed droog zijn voordat je ze opbergt. Vocht kan ervoor zorgen dat de kanten van je ski's gaan roesten.
  • Bewaar de ski's op een droge plek en niet in direct zonlicht of te dicht bij een verwarming.
  • Haal de ski's bij voorkeur uit elkaar en zet of leg ze los van elkaar weg, zodat de spanning eraf is.
  • Bewaar je ski's nooit in een hoes of tas. Er kan nog vocht vrij komen en hierdoor kunnen de kanten gaan roesten.

Tips om je skimateriaal in topconditie te houden
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.