Skip to navigation Skip to main content

14 typische wintersport pijnen

7808 - 14 typische wintersport pijnen (1)

Misschien ben je net geweest, misschien ga je nog, hoe dan ook: wintersport is de mooiste vakantie die er bestaat. Het magische gevoel dat de besneeuwde bergen, het zonnetje tussen de toppen en een vers geprepareerde piste bij je oproepen, is onbeschrijfelijk! Het kan bijna niet beter zou je denken. Toch is de droomwereld die wintersport heet ook niet altijd even perfect. De hele dag hard sporten levert helaas ook de nodige pijntjes op. De meest herkenbare hebben we op een rijtje gezet.

1. Skischoenpijn

Skischoenen zijn helaas niet de meest comfortabele schoenen. Als ik alleen al kijk naar mijn eigen skischoenverleden, dan kan ik over dit pijntje echt een boek schrijven. Pijn in je kuiten, zere schenen, gevoelige tenen en ga zo maar door. Helemaal als je na het skiën nog even doorgaat naar de bar, óp je skischoenen... Deze pijn bestrijden? Goed passende schoenen, een goede skitechniek en goede sokken. Allemaal manieren om het iets dragelijker te maken. Je zou er bijna om gaan snowboarden… Zere scheenbenen tijdens het skiën: wat kun je doen?

7808 -  (6)

2. Een blauwtje lopen in de bar

Tja, mentale pijn is ook pijn, toch? Niets is zo pijnlijk dan een blauwtje lopen tijdens het sjansen met een lekker ding in de bar. De nodige borrels zorgen ervoor dat je een hoop extra lef krijgt, maar extra lef betekent nog niet direct extra succes. Daar gaat je zelfvertrouwen van die avond…

Lees ook: 12 dingen waarvoor je je kunt schamen op wintersport

3. Vallen op een ijsplaat

IJsplaten kunnen na een dag skiën erg venijnig zijn. Al glijdend en schrapend ski je de laatste afdaling naar beneden. Om je heen hoor je gevloek en getier. En dan, in een fase van onoplettendheid, lig je (letterlijk en figuurlijk) op je plaat.

4. Skistok in je zij (of ergens anders)

Met zijn allen opgepropt in de skibus is bij voorbaat al geen pretje. Eenmaal aangekomen bij de lift, willen we het liefst allemaal tegelijk de bus uit en de lift in. Dat alleen al zorgt voor de nodige irritaties, maar als er dan ook nog iemand een stok in je zij prikt, dan is dat goede humeurtje van die ochtend gelijk verdwenen. Gelukkig zijn we dit pijntje eenmaal boven snel weer vergeten.

5. Een sleeplift tussen je benen

Iets waar menig man over mee kan praten: de sleeplift tussen de benen. Niet de meest ideale plek voor de mannelijke wintersporter. Toch zijn het niet alleen de mannen die hier last van hebben. Als je als vrouwelijke snowboarder een ankerliftje tussen je benen moet klemmen en het liftje gaat vrij steil omhoog, dan kan dat ankertje aardig pijn doen op de bovenbenen. De vraag is natuurlijk wel: wie van de twee hoor je het minst klagen? 5 skigebieden zonder sleepliften >

7808 -  (8)

6. De stoeltjeslift tegen de kuiten

Heel fijn van die stoeltjesliften met een dikke bumper voor extra comfort onder de knieën. Minder fijn als ze met ruim 30 kilometer per uur aan komen zwiepen en tegen je kuiten aan knallen.

7. Spierpijn

Skiën is een sport die je niet dagelijks uitoefent. Veel mensen gaan onvoorbereid op wintersport. De sportschool vermijden we en buiten hardlopen is net iets te koud. Met de oefeningen van Snowplaza zijn we helaas pas een week voor de wintersport begonnen en dus moeten we het na de eerste dag skiën flink bezuren. Gelukkig duurt die spierpijn slechts een dag of twee en glijd je daarna weer vrolijk de piste af. Volgend jaar toch maar een beetje beter voorbereiden… 5 tips om spierpijn te voorkomen op wintersport >

8. Je handen snijden aan je ski’s of snowboard

Handschoenen, ze zijn er niet voor niets. Ook al stap je het hotel uit in een heerlijk winterzonnetje, houd die handschoenen dan toch maar aan. De ski’s en snowboards zijn vlijmscherp en dat kan diepe sneeën opleveren.

Handschoenen bij DAKA vanaf € 16,99
7808 -  (9)

9. Hoofdpijn

De schone berglucht heeft een geneeskrachtige werking. Op de een of andere manier heb je de volgende dag nooit last van een kater. Toch is dit niet het excuus om het ongelimiteerd op een zuipen te zetten. Hoe later je naar bed gaat en hoe meer borrels er naar binnen gaan, hoe groter de kater en hoe heviger de hoofdpijn de volgende dag. Oók in de bergen.

10. Uitglijden over ski’s of snowboards

Rekken om je skispullen in neer te zetten bij een bergrestaurant, ze zijn er niet voor niets. Toch klikken we ze met z’n allen massaal uit op het eerste het beste plekje dicht bij de berghut. Denkend aan die overheerlijke Kaiserschmarrn die binnen op je wachten, loop je richting de ingang en struikel je over een paar ski’s midden in het pad. Daar gaat die heerlijke dagdroom…

11. Pijn in je stuitje

Vooral een veel voorkomend fenomeen onder de (beginnende) snowboarders. Je leunt net te ver achterover en ja hoor, daar lig je, midden op je stuitje. Pijnlijk! De volgende dag maar een kussentje in je broek.

7808 -  (10)

12. Verzuurde bovenbenen

Na een stevige lunch, een dag flink skiën en beperkte voorbereiding, weet je zeker dat deze pijn snel zal intrekken. Na nog geen 100 meter skiën voel je het al beginnen en na nog eens 50 meter moet je echt even stilstaan om ze wat rust te gunnen. Helaas treedt de pijn alleen maar sneller in. Dan maar richting een berghut en morgen weer vrolijk verder.

13. Beschadigd materiaal

Weer zo’n gevalletje van mentale pijn. Je hebt net nieuw materiaal gekocht en ja hoor, daar skiet weer zo’n idioot over je ski’s heen. Niet veel later ski je zelf over een steentje en ook in de rij voor de lift gebeuren er dingen die je niet aan kunt zien. Ski’s, snowboards en stokken, alles gaat over elkaar heen en de eerste krassen en butsen zijn al snel zichtbaar. Zonde!

14. Pijn in je hart

Het gebeurt ieder jaar opnieuw. Na een fantastische week wintersport verlaten we met pijn in het hart de wintersportbestemming. Weg van de bergen, weg van de sneeuw en weg van elke dag lol. Laat het jaar maar heel snel gaan!

Wintersportaanbiedingen van Summit Travel 2022/2023
7808 -  (11)


In hoeveel van deze pijntjes herken jij jezelf, je vrienden of je familie? Of mis je er nog een paar in deze lijst? Laat het ons weten in een reactie!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.