Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: zo overleef je de sleeplift (video)

Sleeplift Altastenberg
© Spalder Media Group

De sleeplift is misschien wel de minst favoriete skilift. Er zijn maar weinig wintersporters die een sleeplift verkiezen boven een stoeltjeslift. Zonde, want vaak zijn de pistes naast sleepliften heerlijk rustig. Zelfs in het hoogseizoen! Bovendien staan er nooit lange rijen voor, ook ideaal. Maar dan over het ritje in de sleeplift. Veel beginners vrezen ervoor, zeker na er een paar keer uit te zijn gevallen. Daarom in dit blog een video met tips. Met een klein beetje oefening kan ook jij ontspannen in de sleeplift staan.

Zo overleef je de sleeplift

Op wintersport kom je allerlei soorten skiliften tegen die je naar boven brengen. Als je voor het eerst op de latten staat, maak je meestal gebruik van touwliften die je vooruit trekken, lopende band liften waar je op stilstaat en sleepliften. Er zijn twee soorten sleepliften: in de vorm van een ankertje, waar je ook met z'n tweeën in kunt, en de pannenkoekenlift, waar je alleen in je eentje in kunt. Met name beginners en snowboarders vrezen de sleeplift. Hoe blijven je latten recht? Hoe stap je veilig in en uit? In onderstaande video tips voor de sleeplift.

Op de juiste manier instappen

De meest gemaakte fout tijdens het instappen is dat mensen gaan zitten. Dit komt doordat het heel even duurt voor je voelt dat de lift je meeneemt. Blijf tijdens het instappen staan, met je gewicht boven je voeten. Time het instappen goed, zodat je voldoende tijd hebt. Zodra de mensen voor je weg glijden of wanneer de vorige lift net voorbij is, stap je direct naar voren om klaar te gaan staan. Op die manier heb je voldoende tijd om je stokken in je buitenste hand te nemen, achterom te kijken en je binnenste hand naar achter uit te stekken om de lift op te vangen.

Blijven staan

Net als tijdens het skiën wil je tijdens het staan in de sleeplift je ski’s controleren. Zeker wanneer je samen met iemand anders in de lift komt te staan, wil je niet dat jullie ski’s in de knoop komen. Blijf tijdens de liftrit boven je voeten staan, zodat je net zoveel gewicht op je tenen hebt als op je hakken. Zo zijn de ski's volledig belast en zullen ze niet heen en weer gaan bewegen.

Veilig uitstappen zonder vallen

Eenmaal boven aangekomen moet je het liftspoor naar links of naar rechts zo snel mogelijk verlaten. Haal de spanning van de lift door jezelf iets naar voren te trekken. Duw de lift naar voren weg en verlaat het liftspoor. Vanaf nu kan ook jij zorgeloos gebruik maken van de sleeplift!

Jasper heeft jaren gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.