Skip to navigation Skip to main content
Les Portes du Soleil
© Spalder Media Group
Frankrijk

Autovakantie Frankrijk

Met de auto op wintersport naar Frankrijk en op zoek naar de beste route of informatie over een milieusticker en winterbanden? De Franse Alpen, Jura, Vogezen en Pyreneeën zijn perfect met de auto te bereiken en afhankelijk van waar je vandaan komt en heengaat, zijn er verschillende reisroutes mogelijk. Google Maps en andere navigatiesystemen geven je verschillende opties met de snelste reistijd, maar het is ook verstandig om je vooraf voor te bereiden. Daarom op deze pagina een overzicht met de beste routes voor een autovakantie in Frankrijk, inclusief een aantal handige tips. 

De hoofdroutes van Nederland naar Frankrijk

Heb jij een autovakantie in Frankrijk op de planning staan en vertrek je binnenkort met je vertrouwde bolide richting de wintersport? Uiteraard hangt het af van waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat, maar er zijn een aantal hoofdroutes door Frankrijk die je meenemen naar de Franse Alpen, Pyreneeën, Vogezen, de Jura of het Centraal Massief. In onderstaande voorbeelden houden we Utrecht aan als vertrekpunt in Nederland. Wie naar de Franse Alpen gaat, reist veelal via Lyon en buigt daar af richting de skigebieden. Om deze reden is Lyon bij deze reisroutes als eindpunt gebruikt. Hieronder volgen de beste routes door Frankrijk voor je wintersport.

Snelle route naar Frankrijk met de auto

Route 1: Utrecht - Brussel - Reims - Dijon - Lyon

Reis je via Brussel naar de Franse Alpen? Dan is de snelste route via Reims naar Dijon en dan Lyon. Kijk goed hoe laat je in België aankomt. Is dat rond de spits, dan kunnen files rond Antwerpen en Brussel voor vertraging zorgen. Tank de auto nog even vol in België, dat is goedkoper dan in Frankrijk! Deze route is 894 km lang (+/- 10 uur)

Snelste route naar de Franse Alpen

Route 2: Utrecht - Luxemburg - Nancy - Dijon - Lyon

Voor de meeste wintersporters is route 2 vaak de snelste route naar de skigebieden in de Franse Alpen. Houd alleen rekening met drukte rond de grote steden, zeker in de spits. Om op de brandstofkosten te besparen, is het slim om de auto vol te tanken in België of Luxemburg. Deze route is vanaf Utrecht 886 km lang (+/- 10 uur)

Beste route naar de Vogezen

Route 3: Utrecht - Luik - Luxemburg - Nancy - Épinal

Op wintersport in de Franse Vogezen? De snelste route gaat via Luik, Luxemburg en Nancy naar het plaatsje Épinal. Vanaf hier kun je koersen naar de verschillende skigebieden in de Vogezen, zoals Gérardmer. Deze route is vanaf Utrecht 561 km lang (+/- 6,5 uur). Een fijne wintersport in Frankrijk dicht bij Nederland!

Route naar Frankrijk richting de Jura

Route 4: Utrecht - Luik - Dijon - Champagnole

Gaat de wintersport met de auto naar de Franse Jura? Dan koers je van Luik naar Luxemburg en vanaf daar rijd je verder naar Nancy en Dijon. Vanaf hier rijd je verder langs Poligny naar Champagnole. Eenmaal in deze plaats aangekomen, is het bijvoorbeeld nog 1,5 uur rijden naar het skigebied Monts Jura (ook dicht bij Genève). Deze route is vanaf Utrecht 793 km lang (+/- 8,5 uur).

Beste route naar de Franse Pyreneeën

Route 5: Utrecht - Antwerpen - Parijs - Toulouse

Niet alleen kun je skiën in de Franse Alpen, maar ook in de Pyreneeën. Iets verder rijden, maar minstens zo mooi voor een skivakantie! De snelste route naar de skigebieden in de Franse Pyreneeën is vaak via Antwerpen, Parijs, Limoges en Toulouse. Deze route kun je overigens ook nemen als je gaat skiën in Andorra. Vanaf Utrecht is het 1153 km rijden (+/- 12,5 uur)

Route via Duitsland en Zwitserland naar Frankrijk

Route 6: Utrecht - Köln - Frankfurt - Basel - Genève

Tolwegen vermijden? Dan kun je kiezen voor route nummer 6. Deze neemt je mee door Duitsland naar het Zwitserse Basel en vanaf daar koers je verder naar Genève. Tol vermijd je misschien, maar in Zwitserland moet je wel betalen voor een vignet en bovendien ben je langer onderweg wat meer brandstof kost. Deze route is vanaf Utrecht 1004 km lang (+/- 11,5 uur)

De hoofdroutes door Frankrijk op de kaart

Bekijk de verschillende routes door Frankrijk hieronder samen op de kaart.

Knelpunten met mogelijke files onderweg naar Frankrijk

Wie in de drukke weken van het hoogseizoen op wintersport gaat, kan te maken krijgen met lange files onderweg. Maar, ook als je buiten de kerstvakantie en voorjaarsvakantie afreist naar de sneeuw kan er drukte ontstaan. Bijvoorbeeld op wisseldagen of in weken dat de Fransen zelf vakantie hebben. Knelpunten kun je verwachten bij:

  • A6 Parijs - Lyon: meeste files bij Châlon-sur-Saône
  • A40 Mâcon - Chamonix: druk bij Bourg-en-Bresse, Chamoisetunnel en Chamonix
  • A41 Annecy - Chambéry
  • A43 Lyon - Chambéry: druk bij Bourgoin-Jallieu en Chambéry
  • N85 Grenoble - Gap: kans op files bij Grenoble en Gap
  • N90 Albertville - Bourg St. Maurice: vooral druk bij Moûtiers
  • D1091 Grenoble - Briançon: vooral druk tussen Le Bourg d'Oisans en La Grave
  • Grensovergangen zoals de Mont Blanctunnel, Fréjustunnel en Bardonnex/Genève

Tip: files op snelwegen worden onder andere gemeld op Radio Vinci (FM 107.7) en zijn hier te bekijken.

Met de auto op wintersport naar Frankrijk

Autovakantie Frankrijk: onderweg tol betalen

Wie met de auto op wintersport gaat naar Frankrijk, moet rekening houden met tol. Op de meeste autosnelwegen geldt een tolplicht, zowel voor inwoners als toeristen. Tol, péage in het Frans, betaal je bij speciale tolpoortjes die je onderweg tegenkomt op de route naar de wintersport. Hoeveel tol je in totaal kwijt bent, kun je eenvoudig vooraf berekenen. Bij een groot aantal tolpoortjes is contant betalen mogelijk en met creditcard kun je overal betalen. Pinbetalingen zijn vrijwel niet mogelijk. Een andere optie is om een tolkastje aan te schaffen (online via de ANWB verkrijgbaar). Je kunt dan eenvoudig door het pootje ‘télépéage’ rijden, wat bovendien ook veel tijd scheelt. De tolbadge wordt gescand en het bedrag later afgeschreven van je rekening.

Tol betalen op wintersport naar Frankrijk

Winterbanden en sneeuwkettingen

Op bepaalde wegen in Franse berggebieden geldt een winterbandenplicht. Wie zonder winterbanden op wintersport gaat en ook geen sneeuwkettingen of sneeuwsokken bij zich heeft, riskeert een flinke boete. De winterbandenplicht geldt van 1 november tot 31 maart, tijdens winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, sneeuwmodder etc.).

Milieusticker Frankrijk

In een aantal grote Franse steden en regio’s eromheen heb je een milieusticker nodig om er doorheen te mogen rijden. De zogeheten Crit’Air-wetgeving heeft als doel minder fijnstof en CO2-uitstoot. Er zijn permanente milieuzones (ZCR: zone à circulation restreinte) en tijdelijke milieuzones (ZPA: zonde de protection de l’air) en deze gebieden zijn aangemerkt als zone à faibles emissions (ZFE) of zone a faibles emissions mobilité (ZFE-m). De restricties die in deze zones gelden, gelden zowel voor toeristen als inwoners. De milieusticker of Vignette Crit’Air geeft aan in welke vervuilingscategorie jouw auto valt. Er zijn in totaal zes stickers en zes verschillende categorieën. Blijf je buiten de milieuzones, dan heb je geen milieusticker nodig. Rijd je een zone zonder sticker binnen, dan riskeer je een boete.

Steden met een permanente milieuzone: Parijs, Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Straatsburg, Nice, Montpellier, Grenoble, Rouen, Reims en Saint-Etienne.

Autorijden in Frankrijk

Wegwerkzaamheden in Frankrijk

Je kunt de route met de auto naar Frankrijk nog zo goed plannen, wegwerkzaamheden kunnen onderweg voor lange files zorgen en extra reistijd zorgen. Als je vooraf checkt waar er in Frankrijk aan de weg wordt gewerkt, kun je eventueel iets van de geplande route afwijken. Op de website van de ANWB kun je de actuele wegwerkzaamheden in Frankrijk bekijken en ook op de Franse website Bison futé vind je een actueel overzicht.

Verplicht mee in de auto naar Frankrijk

Wie met de auto naar Frankrijk gaat, moet een aantal dingen verplicht meenemen. Dat zijn:

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje voor alle inzittenden (officieel moet alleen de bestuurder een hesje mee hebben, maar verstandig is om allemaal een veiligheidshesje aan te trekken.

Overnachten onderweg langs de snelweg

De route naar het zuiden van Frankrijk is lang. Zie je het niet zitten om het hele stuk in één keer af te leggen? Dan kun je er ook voor kiezen om de route op te splitsen met een extra overnachting onderweg. Op zoek naar fijne accommodaties langs of in de buurt van de Franse snelweg?

Met kinderen in de auto naar Frankrijk