Skip to navigation Skip to main content
SKILIFT GÉRARDMER
© Office de Tourisme communautaire Gérardmer Hautes-Vosges

Een wintersport in de Vogezen is fijn om verschillende redenen. De natuur is prachtig en heeft soms zelfs iets weg van Scandinavië, de skigebieden liggen relatief dicht bij Nederland en ook kun je er ontzettend veel leuke activiteiten ondernemen. Vooral families, beginners en liefhebbers van de natuur voelen zich thuis in deze bosrijke, middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. In dit blog nemen we een wintersport in de Franse Vogezen onder de loep.

Op wintersport in de Vogezen

De Vogezen, of Vosges in het Frans, is niet alleen een departement, maar ook een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. De bergketen strekt zich uit van de grens bij Zwitserland tot over de westelijke zijde van het Rijndal. Het landschap kenmerkt zich door dichte, uitgestrekte bossen, ontelbaar veel meertjes en heuvelachtige bergen. Naast skiën kun je hier ook ontzettend goed wandelen, langlaufen en vele andere winterse activiteiten ondernemen. Groot voordeel is dat het wintersportgebied relatief dicht bij Nederland ligt. Al na zo’n 600 km rijden (vanaf Utrecht) kun je hier op de latten staan.

Wintersport in de Vogezen in skigebied Gérardmer
© Office de Tourisme communautaire Gérardmer Hautes-Vosges

Skigebieden in de Vogezen

In de Vogezen liggen iets meer dan 20 kleine tot middelgrote skigebieden, variërend met nog geen 2 km aan pistes tot ruim 40 pistekilometers. Een wintersport in de Vogezen is niet te vergelijken met een skivakantie in de Alpen, maar wel ontzettend leuk. Zeker voor families, beginners en liefhebbers van de natuur. Gérardmer Stations - La Mauselaine is met ruim 40 km aan pistes het grootste skigebied, gevolgd door La Bresse - Hohneck met zo’n 22 km aan pistes en Lac Blanc met iets meer dan 14 km aan pistes. Le Grand Valtin en Le Frenz zijn beide met 0,5 km aan pistes en één lift de kleinste van allemaal. Hieronder een overzicht met alle skigebieden in de Vogezen:

  • Gérardmer Stations - La Mauselaine: 40 km aan pistes
  • La Bresse - Hohneck: 22 km aan pistes
  • Lac Blanc: 14 km aan pistes
  • Ventron: 10 km aan pistes
  • Le Marktstein: 10 km aan pistes
  • Schnepfenried: 7 km aan pistes
  • Grand-Ballon: 8,6 km aan pistes
  • Rouge Gazon: 8,5 km aan pistes
  • Champ du Feu: 7,8 km aan pistes
  • Le Gaschney - Petit Hohneck: 7 km aan pistes
  • Le Tanet: 5 km aan pistes
  • La Bresse - Brabant: 4,8 km aan pistes
  • Ballon d’Alsace: 4,7 km aan pistes
  • La Bresse - Lispach: 4,2 km aan pistes
  • Les Bagenelles - Sainte-Marie-aux-Mines: 3,5 km aan pistes
  • Planche des Belles Filles: 2,7 km aan pistes
  • Le Poli - Xonrupt-Longemer: 2 km aan pistes
  • Larcenaire - Bussang: 2 km aan pistes
  • Le Schlumpf-Dolleren: 1,8 km aan pistes
  • La Schlucht: 1,4 km aan pistes
  • Thanner Hubel: 0,6 km aan pistes
  • Le Frenz: 0,5 km aan pistes
  • Le Grand Valtin (Ban-sur-Meurthe-Clefcy): 0,5 km aan pistes

Hoe sneeuwzeker is een wintersport in de Vogezen?

De skigebieden in de Vogezen reiken tot maximaal 1350 meter hoogte. Dat klinkt niet direct sneeuwzeker als je de Alpen gewend bent. Toch valt hier, net als in de skigebieden in het Sauerland, genoeg sneeuw in de wintermaanden. De sneeuwcondities kunnen nog weleens wisselend zijn, maar veel skigebieden hebben inmiddels geïnvesteerd in moderne kunstsneeuwinstallaties om bij geringe sneeuwval toch genoeg pistes te prepareren. Boek je last minute een wintersport naar de Vogezen, dan is het wel aan te raden een blik op de webcams en geopende pistes te werpen.

Sneeuwzeker Vogezen
© Office de Tourisme communautaire Gérardmer Hautes-Vosges

De grootste skigebieden onder de loep

Met 40 km aan pistes, verdeeld over 22 afdalingen is Gérardmer Stations - La Mauselaine het grootste skigebied in de Vogezen. Het skigebied ligt niet ver van het gelijknamige dorp en biedt pistes voor ieder niveau, waaronder de langste afdaling van de Vogezen (2900 meter). Voor kinderen is er een uitgebreid kinderland en ook kun je uitstekend langlaufen en winterwandelen in de omgeving. Zo’n 15 km verderop ligt het op een na grootste skigebied van de Vogezen, La Bresse - Hohneck. Wintersporters hebben hier toegang tot ruim 22 km aan pistes, verdeeld over 37 afdalingen. Dit rustieke wintersportoord ligt in het prachtige natuurpark ‘Ballons des Vosges’, waar ook de kleinere skigebieden La Bresse - Brabant en La Bresse - Lispach te vinden zijn.

Ideaal voor een wintersport met kinderen.

Families voelen zich direct thuis in de skigebieden in de Vogezen. De regio biedt uitgebreide faciliteiten voor een wintersport met kinderen en bovendien betaal je hier minder voor een skipas dan bijvoorbeeld in de Alpen. Vanwege de kleinschaligheid zijn de skigebieden lekker overzichtelijk. Voor de kleintjes zijn er leuke kinderlanden en ook bieden verschillende dorpen mogelijkheden voor kinderopvang.

Wintersport met kinderen in de Vogezen in Gérardmer
© Office de Tourisme communautaire Gérardmer Hautes-Vosges

Wandelen en langlaufen

Liefhebbers van winterwandelen, sneeuwschoenwandelen en langlaufen vinden uitgebreide mogelijkheden in de Vogezen. De uitgestrekte sneeuwvlakten en diepe donkere bossen vragen om ontdekt te worden. Er zijn honderden kilometers aan loipes en wandelroutes uitgezet. Wie bijvoorbeeld verblijft in Gérardmer, kan zich uitleven in het Bas-Rupts gebied, dat zo’n 30 km aan langlaufloipes telt. Dit gebied biedt bovendien aansluiting op de loipes van La Bresse en Xonrupt-Longemer, wat het totaalaantal op ruim 100 km brengt.

Vervoer naar de Vogezen

Met de auto is het zo’n 600 km rijden naar de Vogezen (vanaf Utrecht). Deze route voert door België en Luxemburg naar Frankrijk en duurt zo’n 6,5 tot 7 uur. Houd wel rekening met tol in Frankrijk en ga nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen op pad. Vliegen kan ook, onder andere naar Aéroport de Strasbourg, Colmar Airport, EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg en Zürich. Wel heb je bij aankomst nog een huurauto of transfer nodig (Sunny Cars, Rent Cars etc.) Een aantal skigebieden is ook goed per trein bereikbaar. Onder andere met de TGV en Thalys.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.