Skip to navigation Skip to main content
51543 - Wintersport in de Vogezen: skigebieden, activiteiten & tips (3)
© Office de Tourisme Intercommunal des Hautes Vosges

Van de skigebieden dichtbij huis is de Vogezen misschien wel de minst bekende. Toch is deze bosrijke, middelhoge bergketen in noordoost Frankrijk een wintersportparadijs voor met name beginnende wintersporters en kinderen. Daarnaast kun je in de Vogezen prachtig winterwandelen en langlaufen. In dit blog lees je alles over een wintersport in de Vogezen.

Wintersport in de Vogezen

De Vogezen liggen in het noordoosten van Frankrijk en strekken zich uit van de grens bij Zwitserland naar het noorden over de westelijke zijde van het Rijndal. De skigebieden reiken tot een hoogte van maximaal zo'n 1350 meter. Toch valt hier tijdens de wintermaanden regelmatig sneeuw, waardoor het landschap wit kleurt en er heerlijk geskied kan worden.

Skigebieden in de Vogezen

In de Vogezen vind je zo'n 20 kleine en middelgrote skigebieden. Deze zijn perfect voor beginnende wintersporters en gezinnen met kinderen die hun eerste bochtjes moeten leren draaien. Vooral in Gérardmer ben je écht op wintersport. Het skigebied ligt net buiten het centrum en telt zo'n 40 kilometer aan pistes. Daarnaast kun je ook heerlijk skiën in La Bresse. Met ongeveer 270 sneeuwkanonnen houden ze hier de pistes in goede conditie. Een bijkomend voordeel van skiën in de Vogezen, is dat deze skigebieden over het algemeen veel minder druk zijn dan de skigebieden in het Sauerland. Hieronder vind je een overzicht van de skigebieden in de omgeving.

Skigebied Pistekilometers Aantal liften
Gerardmer 40 km 19
La Bresse – Hohneck 21 km 16
Lac Blanc 14 km 9
Ventron 10 km 9
Le Markstein 10 km 9
La Schlucht 1,4 km 2
Schnepfenried 7 km 7
Grand-Ballon 8,6 km 5
Rouge Gazon 8,5 km 6
Champ du Feu 7,8 km 9
Le Tanet 5 km 4
Ballon d'Alsace 4,7 km 11
Lispach – La Bresse 4,2 km 5
Brabant – La Bresse 4,8 km 3
Les Bagenelles – Sainte-Marie-aux-Mines 3,5 km 2
Le Schlumpf – Dolleren 1,8 km 2
Le Poli – Xonrupt-Longemer 2 km 2
Hautes Navières – Le Valtin 2 km 4
Larcenaire – Bussang 2 km 5
Thanner Hubel 0,6 km 1

Gérardmer

Het skigebied Gérardmer beschikt over 40 kilometer aan pistes. Het grootste deel hiervan zijn groene pistes, waardoor het gebied vooral geschikt is voor beginnende skiërs en kinderen. Verder vind je in dit gebied de langste piste van de Vogezen en kun je er eten in één van de vier restaurants. Het fijne van dit skigebied is dat het er over het algemeen niet erg druk is. Daarnaast is er ook naast het skiën genoeg te beleven. Zo kun je er rodelen van een 900 meter lange rodelbaan waarin een kombocht zit van 340° en kun je er prachtige sneeuwwandelingen maken.

La Bresse

Skiën in drie skigebieden, genieten van rustige pistes en niet te veel betalen, dat doe je in La Bresse. De 30 kilometer aan pistes liggen verspreidt over de drie skigebieden, waarbij je de meeste kilometer in La Bresse – Hohneck vind. De bergtoppen in dit skigebied reiken tot een hoogte van 1350 meter, maar dankzij de vele sneeuwkanonnen kun je ook als Koning Winter het af laat weten in dit gebied terecht. In het skigebied vind je voornamelijk sleepliften om de toppen te bereiken. Verder zijn de liften ook niet erg modern. Naast skiën kun je in het gebied onder andere ook langlaufen, prachtige wandeltochten maken, rodelen en sneeuwscooter rijden.

Wintersport met kinderen in de Vogezen

Ook de kinderen zullen zich in de Vogezen uitstekend vermaken. Zij voelen zich helemaal thuis in Gérardmer of La Bresse. Terwijl de wat oudere kinderen hier hun eerste bochtjes leren, is er voor de allerkleinste een kinderopvang zodat de ouders ook zelf een paar mooie afdalingen kunnen maken. Daarnaast worden er voor de kinderen diverse activiteiten georganiseerd zoals een kabouterwandeling en een vriendschappelijk alpineski competitie, waarbij gezinnen met elkaar de strijd aan gaan. Verder kunnen de kinderen ook heerlijk sleeën.

Wandelen en langlaufen

Je kunt in de Vogezen niet alleen heerlijk skiën en snowboarden. Ook voor mensen die minder van skiën of snowboarden houden of op zoek zijn naar wat afwisseling is er genoeg te doen. Zo kun je er prachtige wandelingen maken door de sneeuw. Daarnaast zullen langlaufers zich prima vermaken op de kilometers lange loipes die omringd worden door dennenbomen. Vooral Lac de Lispach, les Trois Fours en het kleine skigebied van Lac Blanc zijn aan te raden voor langlaufers.

Tips in de Vogezen

Naast een traditionele wintersport hebben de Vogezen nog zoveel meer te bieden. Met het hele gezin kun je hier deelnemen aan bijzondere activiteiten. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

  • Heb je er altijd al van gedroomd om op een sneeuwscooter te rijden? Pak dan hier je kans. In Le Grand Valtin en La Bresse zijn er namelijk speciale sneeuwscooter parcours uitgezet. En het leuke is dat in sommige gebieden kinderen vanaf 6 jaar al op de sneeuwscooter mogen stappen.
  • Als je alleen skiën maar zo gewoon vindt, kun je het natuurlijk wat uitdagender maken. Zo kun je bijvoorbeeld aan ski joëring doen. Laat je op ski's door een paard voortrekken door de sneeuw in La Bresse.
  • Als je na een hele dag skiën nog energie over hebt, dan kun je in het skigebied La Bresse ook nog in de avonduren terecht. Hier is dan nog zo'n 7 kilometer piste geopend.
  • Voor wat meer actie maak je een ritje in één van de rodelbanen in de Vogezen. Bij zo'n ritje kunnen kinderen vanaf 3 jaar al deelnemen. Je vind de rodelbanen in Gérardmer, La Bresse, Lac Blanc, Le Markstein, Rouge Gazon, Ballon d'Alsace, Les Bagenelles en Larcenaire.
  • Ben je fan van langlaufen? Dan ben je in Lac Blanc aan het goede adres! Hier vind je meer dan 75 kilometer aan loipes.

Vervoer naar de Vogezen

Wanneer je met de auto vanaf Utrecht rijdt bereik je na ongeveer 600 kilometer de Franse Vogezen. Dit neemt gemiddeld zo'n 6,5 uur in beslag. Daarnaast zijn de Vogezen ook goed met de trein bereikbaar. Ga met de Thalys naar Parijs en stap hier over op de TGV. Deze doet er hiervandaan nog ongeveer 2,5 uur over naar Epinal, Remiremont. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Basel en Zürich. Hier kun je vervolgens een auto huren, gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi nemen om je weg naar het skigebied te kunnen vervolgen.

1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.